Contabilitate si Informatica de Gestiune

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Obiectiv 2
2. Consideratii generale 2
2.1. Categorii de standarde de contabilitate: 2
2.2. Asemanari ale standardelor IAS/IFRS si GAAP 3
2.3. Diferente majore intre IAS/IFRS si GAAP 4
2.4. Convergenta IAS/IFRS - US GAAP 4
2.5. Climat international 5
2. IFRS 3 Gruparile de intreprinderi 6
2.1. Consideratii generale 6
2.2. Prevederi in cazul combinarilor de intreprinderi 7
2.3. Gruparile de intreprinderi diferente IFRS - US GAAP 12
2.4. Tratamentul contabil al activelor necorporale 14
3. Aplicatii teoretice si practice 15
4. Bibliografie 20


Extras din proiect Cum descarc?

1. Obiectiv
Principalul scop al prezentei lucrari este acela de a efectua un studiu comparativ privind diferentele din prima consolidare in contabilitatea americana si in conformitate cu aplicarea normelor IFRS, in special in privinta modului de tratare a fondului comercial.
2. Consideratii generale
Este important pentru a intelege mizele acestui inceput de mileniu III, ca lumea contabila asista astazi la doua abordari de reforma a standardelor contabile, la nivel international, reforma IAS/IFRS, iar in Statele Unite, reforma principiilor general acceptate US GAAP. Prima abordare, cea internationala se bazeaza pe principii iar cea de a doua, cea americana se fundamenteaza pe reguli. Acestei abordari intr-un limbaj adecvat vremurilor actuale ii mai spunem convergenta IAS/IFRS - US GAAP. Dar concomitent asistam si la un alt fenomen de apropiere a Standardelor Nationale de Contabilitate a diferitelor tari de IAS- uri, in contextul reglementar sau al pietelor de capital din regiunea respectiva. 
Fireste in asemenea termeni de mize subtile daca privim si judecam evenimentele prezente precum si cele viitoare, sistemul contabil care prinde contur trebuie sa fie unul rafinat bazat pe IFRS uri. Si oricat am fi dorit sa credem ca modelul IAS era cel dupa care US GAAP - urile se vor alinia, nu s-a intamplat sa fie asa. Daca avem in vedere evolutia istorica si textele scrise ale FAS - urilor americane ce numara peste 140.000 de pagini, nici nu ne surprinde aceasta stare de fapt. Realitatea este alta. Unele situatii au creat suprematia, destul de fragila a IAS in favoarea US GAAP, vezi cazul Enron, Worldcom, etc. dar in esenta Proiectul de Convergenta Internationala inseamna mai mult o apropiere a IAS de FAS americane. Si ce era de facut in aceste conditii- 
IASB si-a revizuit toata politica normalizatoare si a dat unda verde pentru noul produs, menit sa intre in cursa pentru reconcilierea contabila internationala, IFRS. 
2.1. Categorii de standarde de contabilitate:
Pe plan international exista mai multe categorii de standarde de contabilitate, cele mai folosite fiind IAS/IFRS si GAAP. 
IAS - cunoscute in Romania ca Standardele Internationale de Contabilitate, sunt reglementate de Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si de Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate.
Ele sunt asa-numitele standarde europene (desi sunt aplicate si in multe tari din afara zonei europene) si au fost adoptate si in tara noastra, prin Ordinul nr. 94/2001. 
IFRS (Standarde Internationale de Raportare Financiara) - emise de IASB (International Accounting Standard Board), reprezinta un set de standarde contabile, bazate pe principii care stabilesc reguli generale, dar impun si anumite tratamente contabile specifice. IFRS sunt folosite in multe state ale lumii inclusiv in peste 100 de state ale lumii (Uniunea Europeana, Hong Kong, Australia, Rusia, Africa de Sud, Singapore si Pakistan).
In Romania, in contextul adoptarii pentru prima data a IFRS-urilor un standard de impact in mediul contabil romanesc il va constitui cel referitor la gruparile de intreprinderi, IFRS 3. 
Acesta vine sa inlocuiasca IAS 22 (Combinari de intreprinderi) iar principalul scop al normalizarii acestei probleme de catre IASB este convergenta intre referentialul international si cel american. 
Schimbarile majore aduse de IFRS 3 se refera in esenta la eliminarea metodei uniunii de interese si la amortizarea fondului comercial, care este inlocuita cu aplicarea unui test anual de depreciere a acestuia.
GAAP (The Generally Accepted Accounting Principles) - desi se numesc principii, reprezinta de fapt colectia tuturor regulilor contabile aplicate in Statele Unite ale Americii. Sunt adoptate de Federatia Contabililor Certificati (echivalentul american al expertilor contabili) impreuna cu organismele americane de supraveghere a burselor de valori, asigurarilor, bancilor etc.
Sunt concretizate in reguli de contabilitate foarte complexe, detaliate si specifice fiecarei ramuri economice. 
2.2. Asemanari ale standardelor IAS/IFRS si GAAP
Atat IAS/IFRS cat si GAAP au concepte de baza similare: 
- Contabilitatea de angajament, respectiv conventia de a reflecta tranzactiile economice la momentul aparitiei lor, si nu in momentul decontarii (generarii de fluxuri financiare);
- Continutul economic primeaza asupra formei juridice a tranzactiilor; 
- Prezumtia continuitatii activitatii - respectiv inregistrarea tuturor bunurilor, obligatiilor si tranzactiilor ca si cum intreprinderea isi va continua in mod normal activitatea in viitorul previzibil. 
- Ambele seturi de standarde informeaza investitorii asupra situatiei si performantelor financiare ale intreprinderii, pe baza unui cadru reglementat care asigura: 
- Posibilitatea compararii indicatorilor in timp si in plan orizontal intre industrii; posibilitatea de anticipare a capacitatii de generare a fluxurilor de numerar si a necesitatilor de finantare ale intreprinderii. 
- Sunt instrumente ale pietei de capital, prin a caror aplicare se urmareste valorizarea corecta a instrumentelor de credit si capital emise de intreprinderi (actiuni si obligatiuni). Scopul este ca, in final, sa fie posibila producerea unei cotatii (bursiere sau nu) pentru fiecare titlu financiar emis de intreprinderi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate si Informatica de Gestiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!