Contabilitatea si Fiscalitatea Capitalurilor

Extras din proiect Cum descarc?

Ce sunt capitalurile ?
Capitalurile sunt surse de finantare care stau la dispozitia intreprinderii pentru o perioada mai mare de un an. Datorita caracterului lor stabil, mai sunt denumite si capitaluri permanente.
De ce sunt necesare capitalurile?
Capitalurile sunt necesare pentru finantarea functionarii intreprinderii. De exemplu, cand se intemeiaza o firma de profil industrial, desfasurarea activitatii impune detinerea unor spatii de productie, utilaje, mijloace de transport etc. Bunurile respective pot fi aduse ca aport, cumparate sau obtinute in regim de leasing financiar. Fondurile utilizate in acest scop reprezinta capitalul permanent investit in afacere.
Tipurile de finantare a capitalurilor
In primul rand, o intreprindere se poate baza pe capitalul permanent investit de actionari sau asociati, putand fi suplimentat prin autofinantare. Dar daca pe parcurs intreprinderea respectiva se dezvolta mai repede decat ii permit propriile resurse, atunci ea poate apela la imprumuturi pe termen lung si, in anumite circumstante, poate beneficia de surse nerambursabile. 
In functie de tipurile de finantare, capitalurile se impart in: 
o capitaluri proprii; 
o provizioane; 
o imprumuturi si datorii asimilate.
Capitalurile proprii reprezinta dreptul actionarilor asupra activelor unei entitati, dupa deducerea tuturor datoriilor. Capitalurile proprii cuprind: aporturile de capital, primele de capital, rezervele, rezultatul reportat, rezultatul exercitiului financiar.
(Sursa:Reglementari contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin O.M.F.P 1752/2005, pct. 199).
Provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe, sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea. Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.
(Sursa: Reglementari contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin O.M.F.P 1752/2005, pct. l 34).
Imprumuturile si datoriile asimilate includ sursele de finantare rambursabile intr-o perioada mai mare de un an: oimprumuturi din emisiuni de obligatiuni, ocredite bancare pe termen lung si mediu, osumele datorate entitatilor afiliate si entitatilor de care compania este legata prin interese de participare, oalte imprumuturi si datorii asimilate, precum si o dobanzile aferente acestora.
"Entitatile trebuie sa mentina clasificarea datoriilor pe termen lung purtatoare de dobanda in aceasta categorie chiar si atunci cand acestea sunt exigibile in 12 luni de la data bilantului, daca: a) termenul initial a fost pentru o perioada mai mare de 12 luni; si b) exista un acord de refinantare sau de reesalonare a platilor, care este incheiat inainte de data bilantului". (Sursa Reglementari contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin O.M.F.P 1752/2005, pct. 181).
FRACTIUNILE CAPITALULUI SOCIAL
In cazul societatilor comerciale pe actiuni si in comandita pe actiuni, capitalul social este divizat in actiuni cu valoare egala, iar marimea acestuia nu poate fi mai mica de 90.000 lei. Guvernul va putea modifica, cel mult o data la 2 ani, valoarea minima a capitalului social, tinand seama de rata de schimb, astfel incat acest cuantum sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro .
Actiunea este titlul reprezentativ al contributiei actionarului, constituind o fractiune a capitalului social, care confera posesorului calitatea de actionar . Altfel spus, actiunea este un titlu de valoare constatator al drepturilor si obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar.
In cazul societatilor comerciale cu raspundere limitata, capitalul social nu poate fi mai mic de 200 lei si este divizat in parti sociale cu valoare egala, care nu pot fi mai mici de 10 lei. Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile .
ASPECTE FISCALE PRIVIND APORTUL IN NATURA LA CAPITALUL SOCIAL
a. In ceea ce priveste impozitul pe profit, reglementat de Titlul II din Codul fiscal l, art. 27 din Legea 571/2003 prevede ca in cazul contributiilor cu active la capitalul unei persoane juridice in schimbul unor titluri de participare la aceasta persoana juridica se aplica urmatoarele reguli: (1) contributiile nu sunt transferuri impozabile din punctul de vedere a impozitului pe profit si pe venit; (2) valoarea fiscala a activelor primite de persoana juridica este egala cu valoarea fiscala a acelor active la persoana care contribuie cu activul; (3) valoarea fiscala a titlurilor de participare primite de persoana care contribuie cu active este egala cu valoarea fiscala a activelor aduse drept contributie de catre persoana respectiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea si Fiscalitatea Capitalurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!