Contul Procedeu Specific Metodei Contabilitatii

Extras din proiect Cum descarc?

1.1 Notiunea si necesitatea contului
Influenta operatiilor economice si financiare asupra volumului si structurii bunurilor economice sj surselor de finantare , respectiv modificarile provocate de operatiile in cauza a fost demonstrata intr-un capitol anterior , utilizand bilantul contabil ca instrument de inregistrare. In acest scop , s-a intocmit cate un bilant distinct, dupa fiecare operatie economica sau financiara prin care s-a redat noua situatie a bunurilor economice si surselor de finantare ale unitatilor patrimoniale determinata de modificarile intervenite .Practic insa , urmarirea completa si neintrerupta a modificarilor la care sunt supuse bunurile economice si sursele de finantare ale unitatii patrimoniale nu poate fi realizata cu ajutorul bilantului . Intocmirea , dupa fiecare operatie economica sau financiara care a produs modificari in situatia patrimoniului unitatii , a cate unui bilant distinct ar fi un lucru extrem de greu , din cauza numarului mare de astfel de operatii care au loc zilnic in cadrul unitatii respective .In afara de aceasta , chiar daca ar fi posibila intocmirea unui nou bilant dupa fiecare operatie economica sau financiara , el ar reflecta noua situatie , adica existentul de bunuri economice si surse de finantare la momentul respectiv , dar nu ar arata sub influenta caror modificari din perioada precedenta ajuns la noua situatie . Aceasta se explica prin faptul ca in bilant nu pot fi reprezentate operatiile economice si financiare care au avut loc in cursul perioadei expirate . Ori , contabilitatea trebuie sa asigure cunoasterea nu numai a situatiei economice si financiare a unitatii in cauza la un moment dat , ci si a modului cum s-a desfasurat activitatea acesteia pe o anumita perioada de timp , ce modificari , in sensul cresterilor si micsorarilor , s-au produs zi de zi in volumul si structura elementelor patrimoniale de activ si pasiv de care dispune. Din considerentele respective, contabilitatea a trebuit sa recurga la un alt procedeu al metodei sale de lucru , conceput special in acest scop , care sa permita inregistrarea , urmarirea si controlul atat al existentului , cat si a modificarilor care s-au produs , zi de zi in decursul unei perioade de gestiune asupra elementelor patrimoniale de bunuri economice si surse de finantare ale unitatii patrimoniale . Acest procedeu poarta denumirea de cont si este cel mai reprezentativ dintre toate procedeele metodei contabilitatii , de la care deriva insasi denumirea ei .
Cu ajutorul conturilor, contabilitatea inregistreaza, urmareste si controleaza existentul si schimbarile fiecarui bun economic, surse de finantare, precum si fazele fiecarui proces economic. In acest scop, pentru fiecare fel sau grupa de bunuri economice, surse de finantare, procese economice sau rezultate financiar, se deschide cate un cont distinct in contabilitatea curenta, cu ajutorul caruia se inregistreaza, pe baza de documente, existentul la inceputul perioadei de gestiune a elementului pentru care s-a deschis contul, precum si modificarile (cresteri sau micsorari) ale acestuia, determinate de operatiile economice si financiare din decursul perioadei de gestiune la care se refera.
Deci, spre deosebire de bilant , care arata situatia tuturor elementelor patrimoniale ale unitatii, adica situatia acesteia in ansamblul ei, dar la un moment avand astfel o sfera de cuprindere, din punctul de vedere al continutului, destul de larga contul are o sfera de cuprindere mult mai restransa, referindu-se numai la unul din elementele patrimoniale cuprinse in bilant , dar despre care arata nu numai situatia acestuia la un moment dat , ci si modificarile la care este supus pe parcursul perioadei de gestiune.
Orice cont deschis in contabilitatea curenta are un anumit continut economic, determinat de insusi elementul patrimonial care se evidentiaza cu ajutorul sau si care poate fi:
- bun economic de o anumita destinatie, ca de exemplu: masina, materie prima, produs finit , marfa, numerar in casieria unitatii, disponibil la banca etc.;
- sursa de finantare,in functie de modul de provenienta a bunurilor economice, ca de exemplu: capital social, credite bancare pe termen lung sau pe termen scurt, datorii fata de furnizori, fata de bugetul statului etc.;
- proces economic, care antreneaza venituri si cheltuieli in fazele circuitului economic, ca de exemplu: aprovizionarea cu materiale si marfuri, productia de bunuri materiale, lucrari si servicii, vanzarea produselor si a marfurilor etc.;
- rezultat contabil, care se prezinta sub forma de profit sau pierdere. 
Dupa inregistrarea in conturi distincte a existentului de bunuri economice surse de finantare sau procese economice la inceputul exercitiului financiar si a modificarilor acestora pe parcursul perioadei respective, se intocmeste la sfarsit, pe baza datelor inregistrate in ele, bilantul contabil, care reflecta situatia economica si financiara a unitatii patrimoniale in totalitatea ei. Aceasta inseamna ca obiectul contabilitatii se realizeaza nu prin intocmirea a cate unui bilant dupa fiecare operatie economica sau financiara in parte, ci prin inregistrarea completa si neintrerupta in conturi, pe baza de documente, a tuturor operatiilor economice sau financiare respective, urmand ca bilantul sa se intocmeasca la sfarsitul exercitiului financiar pentru generalizarea datelor din conturi. Pentru a da posibilitatea acestei generalizari, contabilitatea foloseste la inregistrarea operatiilor economice si financiare in conturi, exprimarea valorica (etalonul banesc sau monetar).
In scopul controlului integritatii elementelor patrimoniale aflate in proprietatea intreprinderii, atat sub aspect valoric, cat si din punct de vedere cantitativ, la inregistrarea operatiilor economice sau financiare respective in conturi se foloseste alaturi de etalonul monetar si etalonul natural. Spre deosebire insa de inregistrarile curente in conturi, la generalizarea periodica facuta cu ajutorul bilantului, nu se foloseste exprimarea cantitativa.
Din cele prezentate mai sus, reiese ca fiecare din conturile contabilitatii are un anumit continut economic, determinat de elementul patrimonial a carui situatie se reflecta cu ajutorul contului respectiv si datorita caruia ele prezinta anumite particularitati prin care se deosebesc unul fata de altul.Cu toate acestea conturile se gasesc intr-o stransa legatura si conditionare reciproca, determinata de corelatiile existente intre diferitele elemente patrimoniale ce formeaza obiectul contabilitatii acestora si de reflectarea elementelor respective cu ajutorul lor, pe baza dublei inregistrari, formand astfel, in totalitatea lor, un sistem unitar. Deci totalitatea conturilor folosite de contabilitatea curenta pentru reflectarea obiectului sau de studiu constituie sistemul conturilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contul Procedeu Specific Metodei Contabilitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!