Economie europeană - Ungaria

Cuprins proiect Cum descarc?

I.Repere geografice generale. 3
1.1.Pozitia geografica 3
1.2.Sistem politic 3
1.3.Aderarea la Uniunea Europeana 3
1.4.Numarul de europarlamentari 4
II.Indicatorii macroeconomici 4
2.1.Deficitul bugetar 4
2.2.Datoria publica 5
2.3.Balanta comerciala 6
2.4.PIB 8
2.5.PIB pe cap de locuitor 9
2.6.Somaj 9
2.7.Inflatie 10
III.Marea Recesiune 11
3.1.Semnele crizei 11
3.2.Masuri luate impotriva crizei 12
3.3.Fonduri europene 13
IV.Concluzie 13
BIBLIOGRAFIE 14
WEBOGRAFIE 14


Extras din proiect Cum descarc?

I.Repere geografice generale.
1.1.Pozitia geografica
Ungaria este un stat situat in Centrul Europei, in Campia Panonica si la poalele sudice ale Carpatilor Occidentali Interiori, la o distanta egala de Oceanul Atlantic si Muntii Ural, respectiv de Marea Mediterana si Marea Nordului. Pe teritoriul ei este situata aproape toata suprafata Campiei Panonice, din care face parte Parcul National Hortobigy, inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. 
Ungaria se invecineaza cu Serbia la sud, Croatia si Slovenia la sud-vest, Austria la vest, Slovacia la nord, Romania la est si cu Ucraina la nord-est.
Capitala sa este Budapeste.
Numarul total de populatie este de 9.778.371 (estimate in 2018) cu o densitate de 107 loc/km2.
Limba oficiala din Ungaria este limba maghiara cu cel mai mare numar de vorbitori nativi ce reprezinta 99% din totalul populatiei Ungariei, fiind urmata de limbile vorbite de minoritatile etnice de origine istorica si imigratoare. Germana si engleza sunt principalele limbi straine predate in scolile din Ungaria.
1.2.Sistem politic
Ungaria este o republica parlamentara cu un sef de guvern (primul ministru), care are putere executiva si un sef de stat (presedintele), ale carui puteri sunt in principal de reprezentare. 
Tara este impartita in 19 judete, capitala Budapesta si 23 de orase cu autoritate la nivel de judet.
1.3.Aderarea la Uniunea Europeana
Ungaria a prezentat cererea de aderare la Uniunea Europeana in ziua de 31 martie 1994, negocierile au inceput dupa exact patru ani si s-au finalizat in 13 decembrie 2002, zi in care a fost anuntata viitoarea aderare a Ungariei la UE, impreuna cu noua alte tari. 
Tara a tinut si un referendum privind aderarea; acesta a avut loc la 12 aprilie 2003 si cetatenii tarii au aprobat aderarea cu 84% din voturi pentru si o prezenta la vot de 45%. 
A devenit stat membru al UE la 1 mai 2004, iar din 23 decembrie 2007, este membru in spatiul Schengen.
Guvernul ungar si-a exprimat dorinta de a adera la zona euro in 2010. Analistii economici considera, insa, aceasta data drept nerealista, date fiind problemele existente, ei considerand perioada 2013-2014 mult mai probabila. Unii analisti au sugerat chiar ca alti membri UE 9 printre care si Bulgaria ori Romania - ar putea depasi Ungaria la capitolul adoptarea monedei euro
Orasul sau Pecs a fost ales Capitala Europeana a Culturii.
1.4.Numarul de europarlamentari
Parlamentul European are 21 de membri din Ungaria. In functie de domeniul de politica abordat, diferiti reprezentanti ai guvernului maghiar participa in mod regulat la reuniunile Consiliului. 
Presedintia Consiliului UE i-a revenit Ungariei in perioada: ianuarie - iunie 2011. 
In echipa comisarilor europeni, comisarul nominalizat de Ungaria este Tibor Navracsics. El are ca portofoliu educatia, cultura, tineretul si sportul. 
Ungaria are 12 reprezentanti in Comitetul Economic si Social European. Acest organism reprezinta angajatorii, lucratorii si alte grupuri de interese si este consultat cu privire la reglementarile propuse, pentru a se obtine o imagine mai clara a posibilelor modificari ale situatiei sociale si ale conditiilor de lucru in tarile membre.
La fel tara are 12 reprezentanti in Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentantilor locali si regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementarile propuse, pentru a se garanta ca legislatia europeana tine cont de punctul de vedere al fiecarei regiuni din UE.
II.Indicatorii macroeconomici
2.1.Deficitul bugetar
Bugetul guvernamental in Ungaria a fost in medie de -4,84% din PIB intre 1995 si 2018, atingand un nivel maxim de -1,60% din PIB in 2016 scazut de -9,30% din PIB in 2006.
Intre 2004 si 2006 deficitul bugetar a crescut din cauza unei politici fiscal-bugetare expansioniste care a dus la o crestere cumulata a cheltuielilor bugetare de aproximativ 3 procente. 
De la mijlocul anului 2006 politica fiscala a devenit contraciclica, vizand o corectare a dezechilibrelor economice existente, restrangerea acumularii de datorie publica si se avea ca obiectiv o reducere a deficitului bugetar pana in 2008. 
Aceasta ajustare se baza mai mult pe o crestere a veniturilor bugetare incasate de stat si a fost ingreunata semnificativ de criza globala financiara care a afectat Europa spre ultima parte a anului 2008. 
In 2018 deficitul a scazut si datorita partii de venituri a bugetului care continua sa creasca, in principal datorita cresterii salariale cu doua cifre, care rezulta din conditiile stranse ale pietei muncii. Cresterea salariilor conduce, de asemenea, la consum, ceea ce sporeste in continuare veniturile bugetare.
Guvernul a realizat venituri suplimentare in valoare de 305,4 miliarde HUF in 2018. De asemenea, veniturile din impozitul pe venitul personal, impozitele pe salarii si accizele au crescut semnificativ. 
Privind in perspectiva, ritmul puternic al economiei maghiare, la fel de mare ca si vanzarile cu amanuntul si cresterea productiei industriale, precum si retragerea economiei subterane este de asteptat sa contribuie la cresterea veniturilor bugetare, ceea ce probabil ofera sufficient pentru viitorul apropiat. Toate aspectele luate in considerare,aduce speranta ca pentru 2019 deficitul bugetar sa constituie 1,9 din PIB.


Fisiere în arhivă (1):

  • Economie europeana - Ungaria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Ciubara S.,Calanda Z.,(2015),Geografia cl.11,Editura "Lumina",Chisinau.
2.H.C.Maftei,S.Negut,(2018),Enciclopedia statelor lumii,Editura "Meronia",Bucuresti.
WEBOGRAFIE
1.https://countryeconomy.com/national-debt/hungary
2.https://tradingeconomics.com/hungary/ 
3.https://think.ing.com/snaps/hungary-central-budget-turns-to-deficit/
4.https://www.statista.com/statistics/339849/trade-balance-of-hungary/
5. https://www.inflation.eu/inflation-rates/hungary/historic-inflation/cpi-inflation-hungary-2008.aspx
6. http://datatopics.worldbank.org/world-development-indicators/
7. https://www.senat.ro/UploadFisiere/0c23530b-e067-46b8-a1d9-33bc45b07d23/masuri%20anti-criza.pdf
8. https://www.theguardian.com/business/blog/2008/oct/29/hungary-imf
9. https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/hungary_ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!