Efectele Variatiei Cursurilor de Schimb Valutar - IAS 21

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I Standardul International de Contabilitate 21 Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar
Obiectiv
O entitate poate desfasura activitati in strainatate in doua moduri. Ea poate realiza tranzactii in valuta sau poate avea operatiuni in strainatate. In plus, o entitate poate prezenta situatiile sale financiare in valuta. Obiectivul prezentului Standard este de a prescrie modul de includere a tranzactiilor in valuta si a operatiunilor din strainatate in situatiile financiare ale entitatii si modul de conversie a situatiilor financiare intr-o moneda de prezentare.
Principalele probleme sunt legate de decizia privind cursul (cursurile) de schimb valutar care urmeaza sa se utilizeze si de modul de raportare a efectelor variatiei cursurilor de schimb valutar in situatiile financiare.
Arie de aplicabilitate
Prezentul Standard se va aplica:
(a) la contabilizarea tranzactiilor si soldurilor in valuta, cu exceptia acelor tranzactii cu instrumente derivate si solduri care intra in aria de aplicabilitate a IAS 39 Instrumente financiare: recunoastere si evaluare;
(b) la conversia rezultatelor si pozitiei financiare ale operatiunilor din strainatate care sunt incluse in situatiile financiare ale entitatii prin integrare globala, prin integrare propor!tionala sau prin metoda punerii in echivalenta; si
(c) la conversia rezultatelor si pozitiei financiare ale unei entitati in moneda de prezentare.
1. IAS 39 se aplica multor instrumente derivate de curs de schimb si, prin urmare, acestea sunt excluse din aria de aplicabilitate a prezentului Standard. Totusi, aceste instrumente derivate de curs de schimb, care nu intra in aria de aplicabilitate a IAS 39 (de exemplu, unele instrumente derivate de curs de schimb care sunt incorporate in alte contracte), intra in aria de aplicabilitate a prezentului Standard. In plus, prezentul Standard se aplica atunci cand o entitate converteste valorile aferente instrumentelor derivate din moneda sa de operare in moneda sa de prezentare. 
2. Prezentul Standard nu se aplica la contabilizarea impotriva riscurilor a elementelor in valuta, inclusiv la acoperirea impotriva riscurilor a unei investitii nete intr-o operatiune din strainatate. IAS 39 se aplica contabilitatii de acoperire impotriva riscurilor. 
3. Prezentul Standard se aplica la prezentarea situatiilor financiare ale unei entitati in valuta si stabileste cerintele pentru situatiile financiare rezultate care urmeaza sa fie descrise ca fiind in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara. Pentru conversiile situatiilor financiare in valuta care nu respecta aceste cerinte, prezentul Standard specifica informatiile care urmeaza sa fie prezentate.
4. Prezentul Standard nu se aplica la prezentarea in situatia fluxurilor de numerar a fluxurilor de numerar care apar din tranzactiile realizate in valuta sau la conversia fluxurilor de numerar ale unei operatiuni din strainatate (a se vedea IAS 7 Situatiile fluxurilor de numerar).
Definitii
Urmatorii termeni sunt utilizati in prezentul Standard cu intelesul specificat in continuare:
Cursul de inchidere este cursul de schimb la vedere de la data intocmirii bilantului.
Diferenta de curs valutar este diferenta care rezulta din conversia unei sume date de unitati ale unei valute intr-o alta valuta la cursuri de schimb valutar diferite.
Cursul de schimb valutar este raportul de schimb dintre doua monede.
Valoarea justa este valoarea pentru care un activ poate fi tranzactionat sau o datorie poate fi decontata, de buna voie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cazul unei tranzactii realizate in conditii de concurenta normala.
Valuta este o moneda alta decat moneda de operare a entitatii.
Operatiunea din strainatate este o entitate care este o filiala, o societate asociata, o asociere in participatiune sau o sucursala a entitatii raportoare, ale carei activitati sunt localizate sau se desfasoara intr-o tara sau intr-o valuta alta decat cele ale entitatii raportoare.
Moneda de operare este moneda mediului economic principal in care opereaza entitatea.
Un grup este o societate-mama si toate filialele sale.
Elemente monetare sunt unitati monetare detinute, precum si activele si datoriile de primit sau de platit in sume fixe sau determinabile de unitati monetare. 
Investitia neta intr-o operatiune din strainatate este partea entitatii raportoare in activele nete ale operatiunii respective.
Moneda de prezentare este moneda in care sunt prezentate situatiile financiare.
Cursul de schimb la vedere este cursul de schimb la care se poate face imediat schimbul.
Analiza definitiilor
Moneda de operare


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Variatiei Cursurilor de Schimb Valutar - IAS 21.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!