Elaborarea unui tablou de bord pentru SC UPET SA

Extras din proiect Cum descarc?

1. Importanta /necesitatea tabloului de bord intr-o organizatie
Contabilitatea de gestiune furnizeaza informatii economico-financiare pe diferite etape ale circuitului economic si informational. De cele mai multe ori, aceste informatii sunt furnizate, insa, cu intarziere si limitate la date contabile si financiare. Managerii au nevoie de un complex de indicatori care sa redea cat mai clar modul cum este dirijata o activitate sau un centru de responsabilitate, inclusiv tendinta de modificare a conditiilor prestabilite de functionare normala a intreprinderii. Pentru satisfacerea acestei cerinte, instrumentul rapid, selectiv, adaptat in raport cu nivelul ierarhic caruia i se adreseaza sau responsabilului unitatii de productie care urmeaza sa il foloseasca, este tabloul de bord.
Tabloul de bord este un instrument menit sa sintetizeze informatia necesara conducerii. Cu ajutorul acesteia realizeaza o permanenta si intensa informare a decidentilor asupra modului in care evolueaza fenomenele specifice activitatilor conduse. 
Tabloul de bord se poate defini "ca un ansamblu de indicatori nu prea numerosi (de la cinci la zece), conceputi pentru a permite gestionarilor sa se informeze corect si la timp despre situatia patrimoniala, evolutia sistemelor pe care ei le piloteaza, inclusiv degajarea tendintelor intr-un orizont temporal pe termen scurt". Pe de alta parte, tabloul de bord reprezinta "un ansamblu de indicatori si informatii esentiale ce permit o vedere de ansamblu a mersului intreprinderii, a derapajelor si perturbarilor, inclusiv luarea de masuri corective pentru atingerea obiectivelor stabilite prin strategie".
Tabloul de bord este folosit pentru evaluarea, controlul si reglarea operativa a activitatii intreprinderii. El selecteaza, organizeaza, consolideaza si da expresie sinoptica principalelor elemente informationale necesare unui conducator pentru a asigura, in mod operational, miscarea obiectului condus in concordanta cu traiectoria trasata prin programul de activitate.
Prin intermediul tabloului de bord se stabilesc obiectivele imediate, se urmaresc si se valideaza realizarile fata de previziuni. Sunt prezentate, de asemenea, intr-o forma precisa si rapida incidentele care pot pune in pericol atingerea obiectivelor propuse.
Sistemul de indicatori integrat in tabloul de bord orienteaza atentia responsabililor asupra punctelor cheie de urmarit in vederea indeplinirii obiectivelor fixate. El ajuta conducerea intreprinderii, oferindu-i posibilitatea masurarii drumului parcurs (si a celui ramas) pentru atingerea obiectivelor si permite luarea deciziilor, punerea in aplicare a planurilor de actiuni si luarea masurilor corective.
Tabloul de bord ofera responsabililor decindenti posibilitatea de a comunica cu cei condusi in vederea obtinerii informatiilor cu privire la derularea tuturor activitatilor intreprinderii, de a atrage atentia responsabililor asupra punctelor cheie ale gestiunii in scopul ameliorarii acesteia.
Utilizarea tabloului de bord ofera conducerii intreprinderii posibilitatea de a-si concentra actiunile asupra domenii de activitate si de a fixa pentru acestea, obiective incredintate unor centre de responsabilitate.
Pentru fiecare centru, cautarea unor indicatori performanti nu trebuie sa conduca la publicarea tardiva a tabloului de bord.
Tabloul de bord este menit sa puna in evidenta punctele de alerta ale intreprinderii, sensul evolutiei sale in raport cu obiectivele fixate si, in consecinta, sa ajute la imbunatatirea performantelor acesteia. Acest tablou constituie un tablou de lucru indispensabil conducerii operative a intreprinderii, este conceput ca un centralizator de informatii prezentate intr-o forma sistematica, sinoptica, referitoare la starea si evolutia fenomenelor economice ce caracterizeaza domeniile de activitate ale acesteia. El este instrumentul care ofera conducerii sinteza absolut necesara pentru a cunoaste si a efectua, intr-un interval minim de timp, o analiza cat mai completa asupra modului de desfasurare a activitatilor conduse, in care evaluarea nivelului atins se face precis, pe baza de date certe, obtinute sistematic si oportun. 
Tabloul de bord informeaza conducatorii asupra elementelor esentiale ale gestiunii lor, ceea ce implica o selectie a posibililor indicatori. Un tablou de bord trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristici: fiabilitate si omogenitate in prezentarea datelor, flexibilitate si rapiditate la intocmirea acestuia, claritate si expresivitate in interpretarea indicatorilor, realitate si corectitudine in calculul indicatorilor. 
Avand in vedere cele spuse mai sus, pot fi enumerate o serie de avantaje ale tabloului de bord:
- Amplificarea gradului de fundamentare a deciziilor adoptate prin punerea la dispozitia decidentului a unor informatii operative, relevante vizand principalele aspecte din intreprindere sau din domeniul condus;
- Rationalizarea utilizarii timpului de lucru al managerilor si organismelor participative de management, prin orientarea activitatii sau problemele cheie cu care se confrunta firma asupra tabloului de bord, prin situatiile intocmite;
- Sporirea responsabilitatii managerilor pentru activitatea desfasurata, tabloul de bord oferind acestora, sintetizate, aspectele si domeniile critice asupra carora urmeaza a- si orienta eforturile;
- Abordarea informatiilor referitoare la activitatea de management intr-o viziune sistematica si implicit, crearea de conditii superioare, favorabile, pentru o disfunctionalitate ridicata a ansamblului firmei;
- Asigurarea unei operativitati si calitati ridicate a raportarilor catre diverse organisme cu ajutorul tahnicilor de calcul.
In afara de avantaje, tabloul de bord prezinta si o serie de dezavantaje generate de:
- Inregistrarea repetata a unor informatii, in situatiile solicitate de tabloul de bord si raportarile curente ale firmei catre diferite organisme din sistemul din care face parte firma;
- Volumul de munca solicitata de completarea situatiilor reclamate de tabloul de bord, mai ales in cazul in care culegerea, inregistrarea, transmiterea si prelucrarea informatiilor se realizeaza manual;
- Costul relativ ridicat al tabloului de bord, daca completarea acestuia este o actiune singulara, iar ansamblul operatiilor de culegere, inregistrare, transmitere si prelucrare a informatiilor se realizeaza cu ajutorul mijloacelor electronice, prin teleprelucrare si teletransmitere.
In conceperea si punerea in practica a tabloului de bord trebuie respectate o serie de principii, cum ar fi:
- Coerenta cu organigrama;
- Un continut sinoptic si unitar;
- Rapiditatea de elaborare si de transmisie.


Fisiere în arhivă (1):

  • Elaborarea unui tablou de bord pentru SC UPET SA.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Cartea de Control de gestiune Sgardea Florin, Editura ASE , 2009
-  Cursuri
-  Seminarii


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!