Evolutia veniturilor din impozite si taxe pe bunuri si servicii in Romania in perioada 2012 - 2017

Extras din proiect Cum descarc?

Partea I: Din punct de vedere teoretic
Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului. 
Taxa deriva din latinescu ,,taxis" si reprezinta un transfer de valoare obligatoriu la dispozitia statului, cu echivalent, titlu definitiv si destinatie speciala,datorat conform dispozitiilor legale de catre persoanele fizice sau juridice in schimbul unui serviciu public institutional.
Venituri din impozite si taxe se clasifica in:
- Taxa pe valoare adaugata;
- Sume defalcate din TVA;
- Alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii; 
- Accize; 
- Taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati.
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit incasat in cascada de fiecare agent economic care participa la ciclul economic al realizarii unui produs sau prestarii unui serviciu care intra in sfera de impozitare. Dupa exercitarea dreptului de deducere, agentii economici impozabili care au participat la ciclul economic vireaza soldul TVA la bugetul de stat.
In Romania sunt in vigoare 2 cote de TVA:
- cota standard: 19%
- cote reduse: 9% si 5%.
De-a lungul timpului, acest impozit a imbracat 3 forme:
- taxa cumulata;
- taxa unica;
- taxa unica cu plata fractionata. 
In Romania, s-au aplicat: taxa unica - inainte de 1989, taxa cumulata - in perioada 1989-1993 (impozit pe circulatia marfurilor), taxa pe valoarea adaugata - dupa 1993.
Cota de TVA in Romania a evoluat astfel: 1 iulie 1993 - 31 decembrie 1994 - 18% si cota 0, 1 ianuarie 1995 - 31 ianuarie 1998 - 18%, 9% si cota 0, 1 februarie 1998 - 31 decembrie 1999 - 22%, 11% si cota 0, 1 ianuarie 2000 - 31 mai 2002 - 19% si cota 0, 1 iunie 2002 - 31 decembrie - 2003 - 19%, 1 ianuarie 2004 - 1 iulie 2010 - 19%, 9% si 0%. De la 1 iulie 2010, TVA-ul a crescut cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. De la 1 ianuarie 2016 TVA a scazut cu patru procente - de la 24% la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 TVA a scazut cu un procent - de la 20% la 19%.
Inainte de reducerile succesive de TVA, intai la produse de panificatie, apoi la alimente si la urma cota standard, nivelul de TVA de 24% era cel de-al doilea din Uniunea Europeana, dupa Ungaria, care inca aplica o cota de 27%. Acum, la nivel european, cotele de TVA din Romania nu se diferentiaza substantial de celelalte state membre. Tari precum Germania, Franta, Italia si Marea Britanie aplica o cota standard ce variaza intre 19-22% si cote reduse care variaza intre 5% si 10%. ,,Potrivit Directivei TVA, statele membre sunt obligate sa aplice o cota standard de TVA de cel putin 15%. Totodata, statele membre au dreptul sa aplice cote reduse de TVA, dar nu mai mici de 5%(cu exceptia statelor care au negociat cote mai mici la momentul aderarii la UE)". Deci, scaderile succesive de TVA au reusit sa ne plaseze intr-o normalitate europeana din punct de vedere fiscal.
Accizele sunt taxe speciale percepute direct sau indirect asupra consumului.
In temeiul dispozitiilor art.342 alin.(3) si art.442 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nivelul accizelor aplicabil in anul 2017 este cel prevazut: in coloana 4 din anexa nr.1 la titlul VIII ,,Accize si alte taxe speciale" din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare - pentru produsele supuse accizelor armonizate si respectiv, in coloana 3 din anexa nr. 2 la titlul VIII ,,Accize si alte taxe speciale" din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare - pentru produsele supuse accizelor nearmonizate.
Urmatoarele produse sunt supuse accizelor armonizate:
- alcoolul etilic si bauturile alcoolice;
- vinuri;
- bauturi fermentate, altele decat bere ai vinuri;
- produse intermediare;
- produsele de tutun;
- produsele energetice (de exemplu, benzina fara plumb, motorina, gazul, carbunii);
- electricitate;
- alte produse accizabile sunt cafeaua verde, cafeaua prajita (inclusiv cafea cu inlocuitori) si cafeaua solubila (inclusiv amestecuri cu cafea solubila).
In concluzie, in contextul in care aproximativ un sfert din veniturile bugetare provin din colectarea TVA-ului, incasarile provenite din aceasta taxa reprezinta una dintre principalele surse de venit pentru bugetul statului.


Fisiere in arhiva (1):

 • Evolutia veniturilor din impozite si taxe pe bunuri si servicii in Romania in perioada 2012 - 2017.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Ichim Cristinel - Curs finante publice, Universitatea Stefan cel Mare, 2017
Mosteanu Tatiana - Finante publice, Editura Universitara, 2008, editia a III-a revizuita 
Vacarel Acad.prof.dr.Iulian, Prof.univ.dr.Gheorghe D.Bistrice, Prof.univ.dr.Florian Bercea, Prof.univ.dr.Gabriela Anghelache, Prof.univ.dr.Tatiana Mosteanu, Prof.univ.dr.Maria Bodnar, Prof.univ.dr.Florin Georgescu - Finante publice, Editura Didactica si Pedagogica, 2007, editia VI
http://www.avocatnet.ro 
http://www.mfinante.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!