Frauda si Eroarea ca Obiect al Auditului Financiar - Metode si Practici Specifice

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Introducere
2.Conceptul de frauda si eroare in auditul financiar-contabil
2.1Definitia auditului
2.2Scopul activitatii de audit
2.3Conceptele de frauda si eroare.Definitie.Factori distinctivi
3.Standarde si reglementari contabile in domeniu
4.Atributiunile auditorului 
4.1Rolul auditului financiar contabil
4.2Atributiunile auditorului financiar 
5.Responsabilitati in detectarea fraudelor si erorilor
5.1Responsabilitatea celor insarcinati cu guvernanta si a conducerii
5.2Responsabilitatea auditorului.
5.3Scepticismul profesional
5.4Chestionarea conducerii
6.Riscul auditului in descoperirea fraudelor si erorilor
6.1 Conditiile si evenimentele care sporesc riscul de fraude sau erori 
6.2Tipuri de riscuri in auditul financiar contabil
6.3Factori de risc
6.4Pragul de semnificatie in audit
6.5Proceduri utilizate in cazul in care circumstantele indica existenta unei posibile denaturari
6.6Considerarea daca o denaturare identificata poate constitui un indiciu de frauda
6.7Comunicarea
6.8Declaratiile conducerii
7.Auditul stocurilor la S.C. Tricotex S.R.L.
7.1Prezentarea societatii
7.2Verificarea operatiilor contabile si intocmirea foilor de lucru
7.3Raport de audit
8.Concluzii


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Preocuparile de perfectionare ale auditul financiar sunt utile, mai ales in Romania, unde aceste activitati se consolideaza, o data cu inaintarea procesului de reforma si integrarea economiei romanesti in structurile Uniunii Europene.
Auditul financiar in Romania se afla la inceput de drum, iar reglementarile legislative din ultimii ani, previzioneaza tendinte noi si cresterea rolului acestuia in secolul ce a inceput. Acest aspect este motivat si de numeroasele schimbari de ordin economic, ce au loc in societatea romaneasca, cum ar fi dezvoltarea activitatilor bursiere, cresterea numarului de tranzactii financiare, fuziunea, si falimentul societatilor.
Originea meseriei de auditor este foarte veche cu toate ca nu a fost cunoscuta sub aceasta denumire, deoarece, in marturiile timpului, istoria contabilitatii era similara cu istoria economica.
O certitudine a descoperirilor istorice este insasi faptul ca dezvoltarea vietii sociale si formarea statelor nu s-au putut realiza fara colectarea de impozite si taxe, toate acestea determinand necesitatea de a tine socoteli si in consecinta, de a face calcule.
Inca din antichitate, s-a ajuns la ideea ca o buna gestionare a patrimoniului se poate realiza doar prin respectarea unor proceduri si reguli de control financiar, aspecte care au stat la baza descoperirii contabilitatii ca stiinta, ele fiind respectate chiar dupa mii de ani.
Din secolul al XX-lea, incep sa se emita legi prin care sa fie recunoscuta oficial importanta verificarii prin audit si chiar se impune obligativitatea ei precum si a publicarii bilantului, pentru ca acesta sa redea ,,o imagine fidela si exacta" a patrimoniului. Dezvoltarea auditului si a controlului intern, alaturi de dezvoltarea contabilitatii, au fost rezultatul muncii si concluziilor desprinse de catre contabili si asociatiile de auditori, ca un rod al experientelor dobandite de acestia si nu ca o consecinta sau o impunere legislativa.
Initial, controlul financiar (intern) a fost conceput de catre proprietarii de intreprinderi pentru a limita riscul fraudelor si pentru a li se face o analiza amanuntita a situatiei unitatii, apoi s-a dezvoltat ideea prin care controlul este obligatoriu pentru a se evita erorile de ordin contabil.
Profesia de auditor financiar capata noi valente in anul 1933, cand Bursa din New York impune companiilor importante sa-si prezinte situatiile financiare certificate de catre un contabil independent si sa anexeze raportul de audit. Raportul de audit devine astfel un element obligatoriu al situatiilor financiare pentru companiile cotate la Bursa.
Se releva faptul ca auditul financiar a aparut din nevoi obiective, la fel ca si contabilitatea si controlul financiar.
Daca scopul initial al auditului financiar a fost cel de detectare a fraudelor, el a evoluat in timp, astfel incat, in prezent el are rolul de a atesta corectitudinea informatiilor prezentate in situatiile financiare si conformitatea lor cu Standardele Internationale de Contabilitate.
Practicile de audit financiar au fost introduse la noi in tara, in perioada de tranzitie spre o economie de piata, din dorinta specialistilor romani de a corela si adapta reglementarile romanesti cu standardele contabile prevazute pe plan international.
Auditul financiar se consolideaza o data cu evolutia procesului de reforma si realizarea efectiva a unei economii similare cu a tarilor din Uniunea Europeana.
In concluzie, Romania impune implementarea tehnicilor de audit financiar armonizate cu cele internationale iar, complexitatea si perpetua evolutie a activitatilor economice determina perfectionarea continua a standardelor de contabilitate si audit precum si a cunostintelor profesionistilor in domeniu.
2. Conceptul de frauda si eroare in auditul financiar-contabil
2.1 Definitia auditului
Etimologic, termenul audit isi are izvorul in limba latina, provenind de la verbul ,,audire", care inseamna ,,a asculta", mai tarziu isi gaseste originea in limba engleza in verbul to audit, cu sensul de ,,a examina, a verifica". Practic, auditul reprezinta un rationament profesional, ce se poate aplica in orice domeniu de activitate (vezi auditul mediului, auditul managementului, auditul calitatii etc.).
In alta ordine de idei, auditul financiar precizeaza coordonatele in care isi desfasoara activitatea auditorii financiari, pe cand profesia de auditor financiar reprezinta ,,cadrul care asigura desfasurarea procesului de audit financiar"
Dupa cum o incursiune in istoria contabilitatii releva utilitatea teoretica si practica a acestei discipline de studiu, in aceeasi masura este de asteptat ca studiul evolutiei disciplinelor conexe contabilitatii - asa cum este auditul - sa conduca la aceleasi rezultate. Tehnicile si instrumentele contabile s-au dezvoltat ca raspuns la necesitatile practice pe care contextul socio-economic le-a ridicat intr-un moment sau altul de timp. In aceeasi masura, disciplinele conexe sau ramurile contabilitatii, care s-au creat in timp, au urmat ritmul de evolutie impus de contabilitate. Plecand de la aceasta premisa, auditul financiar, care utilizeaza cu predilectie informatiile produse de contabilitate, a urmat aceeasi linie de dezvoltare impusa de necesitati practice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Frauda si Eroarea ca Obiect al Auditului Financiar - Metode si Practici Specifice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!