Guvernanta Corporativa in Romania

Extras din proiect Cum descarc?

In literatura de specialitate nu regasim o definitie unanim acceptata, insa se poate afirma ca guvernanta corporativa este reprezentata de totalitatea sistemelor si proceselor implementate pentru a conduce si a controla o companie cu scopul de a-i creste performanta si valoarea. Practic, se refera la eficienta sistemelor de management, insistand pe rolul consiliului de conducere, pe responsabilitatea si remunerarea membrilor, credibilitatea situatiilor finaciare, si pe eficienta sistemelor de management al riscului.
Primele forme de guvernanta corporativa au aparut in Marea Britanie, Scotia si Olanda. Delimitarea decizie-proprietate confirma existenta, intr-o forma initiala a 3 participanti: investitor, manager si auditor. Dezvoltarea ulterioara a modelelor de guvernanta corporativa confirma existenta, pe langa raportul clasic investitor - manager - auditor, si a altor rapoarte decizionale, cu institutiile financiar-bancare, partenerii comerciali, partenerii social si alte institutii.
Guvernanta corporativa in Romania este specifica in special societatilor listate la Bursa (Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Bursa de Marfuri, etc.). Exista in Romania chiar si un Institut de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori Bucuresti (IGC) care a emis un Cod al Guvernantei Corporative. Acest cod de guvernanta nu are caracter obligatoriu, ci este optional, cuprinzand recomandari. 
Codul de guvernanta corporativa vine in sprijinul societatilor romanesti pentru ca acestea sa poata aplica intr-un mod cat mai corect si cat mai transparent principiile OECD (Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) de guvernanta corporativa. Principiile de guvernanta corporativa trebuie sa fie respectate si pentru listarea pe o bursa straina.
Aceste principii se refera la: 
o drepturile actionarilor si protejarea acestora (dreptul la dividende, dreptul de a fi informati cu privire la deciziile referitoare la schimbari importante din viata companiei, dreptul de a participa si de a putea vota in adunarile generale, respectarea dreptului de preemptiune);
o tratamentul echitabil al tuturor actionarilor, inclusiv al celor minoritari si straini;
o rolul si drepturile stakeholders - este vorba de rolul angajatilor, creditorilor, furnizorilor si clientilor in administrarea societatilor, care trebuie sa fie respectat asa cum este el definit in legislatia nationala;
o transparenta informatiilor si diseminarea lor prompta (raportarea catre actionari a tuturor activitatilor curente, financiare, administrative, extraordinare, in mod regulat, la timp si in intregime corect, auditul independent etc);
o responsabilitatile Consiliului de Administratie si ale conducerii executive (numarul de membri ai Consiliului de Administratie, numarul de membri independenti, modul de numire, revocare, remunerare etc).
Printre cele mai importante beneficii ale implementarii unor standarde inalte de administrare a companiilor se numara: utilizarea eficienta a resurselor, scaderea costului capitalului pentru firme, cresterea increderii investitorilor datorita diminuarii sensibile a atitudinii discretionare a managerilor si reducerea nivelului coruptiei.
A&D Pharma Holdings Srl
Studiu de caz
A&D Pharma Holdings SRL, cel mai mare si mai dinamic grup farmaceutic din Romania este operat de A&D Pharma Holdings N.V. (compania olandeza). Actiunile grupului olandez sunt listate si se tranzactioneaza la Bursa de Valori din Londra, din octombrie 2006. 
Grupul include cea mai capabila si experimentata divizie de promovare si comercializare a produselor din domeniul farmaceutic din Romania (prin A&D Pharma Marketing&Sales), cea mai puternica retea de distributie de medicamente (prin compania Mediplus Exim SRL) si cea mai mare retea de farmacii (prin Sensiblu SRL). Aflat de peste 12 ani pe piata, A&D Pharma Holdings SRL. are peste 3100 de angajati. A&D Pharma a lansat si programul de extindere regionala, divizia de A&D Pharma Marketing & Sales operand si in Republica Moldova (din octombrie 2006) si in Ungaria (din iunie 2008) si avand parteneriate de afaceri si in alte tari din Europa Centrala si de Est, ca Bulgaria si Ucraina.
A&D Pharma contribuie la ameliorarea nivelului sectorului sanitar in tarile unde activeaza, promovand produse si servicii de calitate atat la nivelul pacientilor, cat si in farmacii si spitale. A&D Pharma adauga insa demersului sau economic si o dimensiune sociala. Esenta progresului sau se regaseste in 3 elemente esentiale: promovarea calitatii, oferta de locuri de munca atractive si cu potential de dezvoltare profesionala si mai ales perfectionarea continua a personalului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Guvernanta Corporativa in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!