IAS 8 Profitul Net sau Pierderea Neta a Perioadei, Erori Fundamentale si Modificari ale Politicilor Contabile

Extras din proiect Cum descarc?

Scopul esential al IAS 8 este asigurarea consecventei in elaborarea si prezentarea contului de profit si pierdere si a situatiei fluxurilor de numerar, astfel incat utilizatorii sa poata identifica tendintele pe termen lung in activitatea intreprinderii. O data ce politicile contabile adecvate intreprinderii au fost stabilite, este important ca acestea sa nu fie modificate in timp. Se asigura astfel o baza consecventa, de la un an la altul, de raportare a rezultatelor, care vor putea fi comparate cu usurinta de catre utilizatori. Aceasta inseamna ca orice variatie a rezultatelor, de la un an la altul, reflecta fluctuatii reale ale activitatii intreprinderii, si nu reprezinta doar influenta modificarilor contabile.Utilizatorii vor putea, astfel, sa detecteze tendinte pe termen lung ale rezultatelor si fluxurilor de numerar ale intreprinderii. 
Obiectivul acestui standard este de a prescrie criteriile de selectie si de modificare a politicilor contabile, precum si tratamentul contabil si modul de prezentare a modificarilor in estimarile contabile, a modificarilor politicilor contabile a corectiei erorilor fundamentale. Acest standard se aplica in selectarea si aplicarea politicilor contabile, a recunoasterii si prezentarii modificarilor in estimarile contabile si a politicilor contabile, precum si in prescrierea tratamentului contabil in cazul corectiei erorilor semnificative produse in perioadele precedente.
Standardele de contabilitate restrictioneaza si ele gama politicilor contabile ce pot fi utilizate, ceea ce determina o anumita comparabilitate a rezultatelor intreprinderilor din acelasi sector de activitate.
Modificarile in estimarile contabile sunt ajustari ale valorii contabile ale unui activ/datorii sau ale valorii consumului periodic al unui activ, care rezulta din evaluarea beneficiilor si obligatiilor viitoare preconizate asociate respectivelor active si datorii. Modificarile estimarilor contabile rezulta din informatii sau evolutii noi si, in consecinta nu reprezinta corectii ale erorilor. Politicile contabile reprezinta pricipiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice adoptate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare. Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni sau denaturari in situatiile financiare ale entitatii asociate uneia sau mai multor perioade anterioare, care apar din neutilizarea sau utilizarea eronata a informatiilor credibile care : 
- au fost disponibile in momentul in care situatiile financiare ale perioadei anterioare au fost autorizate in vederea emiterii ;
- ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare.
Astfel de erori cuprind : greseli matematice, greseli de aplicare a politicilor contabile, ignorarea sau interpretarea gresita a evenimentelor, fraude, precum si alte erori generate de recunoasterea, evaluarea, prezentarea sau descrierea elementelor situatiilor financiare. Omisiunile sau declaratiile eronate sunt semnificative daca pot influenta, individual sau colectiv, deciziile economice luate de utilizatori pe baza situatiilor financiare
Imposibilitatea aplicarii retroactive a modificarilor de politici contabile sau a retratarii retroactive a corectiei erorilor semnificative apare atunci cand entitatea nu poate realiza aplicarea sau retratarea retroactiva dupa ce a facut toate eforturile posibile in acest sens. Aplicarea retroactiva reprezinta utilizarea de noi politici contabile ca si cum aceste politici ar fi fost folosite dintotdeuna. Retratarea retroactiva reprezinta corectiile efectuate asupra recunoasterii, evaluarii si prezentarii valorilor elementelor situatiilor financiare, ca si cum erorile perioadei anterioare nu ar fi existat. Aplicarea prospectiva a unei modificari in politicile contabile sau a unei estimari contabile presupune aplicarea noii politici contabile evenimentelor care au aparut dupa data la care politica contabila a fost modificata, respectiv recunoasterea efectului modificarii in estimarile contabile in perioadele curente si viitoare afectate de modificare. Efectul unei modificari a unei estimari contabile se va recunoaste prospectiv prin includerea in profitul sau pierderea


Fisiere in arhiva (1):

  • IAS 8 Profitul Net sau Pierderea Neta a Perioadei, Erori Fundamentale si Modificari ale Politicilor Contabile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!