Imobilizari Corporale

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Definitii 2
2. Recunoasterea imobilizarilor corporale 2
3. Obiectivul normei 3
5. Masurarea initiala a imobilizarilor corporale 5
6. Schimbul de imobilizari corporale 7
7. Cheltuieli ulterioare 8
8. Masurarea ulterioara recunoasterii initiale 9
8.1 Reevaluarea imobilizarilor corporale 9
9. Amortizarea imobilizarilor corporale 10
10. Metode de amortizare 11
11. Revizuirea duratei utile de viata 13
12. Revizuirea metodei de amortizare 14
13. Recuperabilitatea valorii contabile 14
14. Casarea si cedarea imobilizarilor corporale 15
15. Prezentarea inormatiilor 16
16. Data intrarii in vigoare 17


Extras din proiect Cum descarc?

In martie 1982 Consiliul IASC a aprobat norma IAS 16 ,,Contabilitatea imobilizarilor corporale". Ultima revizuire a Standardului a avut loc in anul 2004, acesta intrand in vigoare de la 1 ianuarie 2005. 
1. Definitii 
O IMOBILIZARE CORPORALA, denumita si imobilizare materiala sau activ tangibil reprezinta un activ nemonetar care are un suport material. Potrivit reglementarilor contabile din Romania, imobilizarile corporale reprezinta active care:
- sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative.
- sunt utilizate pe o perioada mai mare de un an.
- nu sunt achizitionate pentru a fi revandute clientilor.
2. Recunoasterea imobilizarilor corporale
Un element de imobilizari corporale este recunoscut in activ atunci cand:
- este probabil ca intreprinderea sa beneficieze de avantajele economice viitoare asociate acestuia;
- costul lui, sau valoarea justa, poate sa fie evaluat(a) in mod fiabil (credibilitatea evaluarii).
Asociind acest principiu fundamental al recunoasterii prevazut de Standard cu definitia imobilizarilor prezentata anterior, rezulta ca pentru ca un bun sa fie recunoscut ca o imobilizare corporala trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- bunul sa fie detinut de intreprindere pentru a fi utilizat in productia de alte bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru a fi folosit in scopuri administrative.
- bunul sa poate fi folosit pe mai multe perioade.
Primul criteriu de recunoastere se considera ca este indeplinit daca intreprinderea stabileste cu suficienta certitudine ca va fi beneficiara unor beneficii economice viitoare, prin folosirea bunului respective, ceea ce presupune ca ea va primi atat avantajele aferente activului respectiv , cand intreprinderea trebuie sa stabileasca gradul de certitudine al fluxurilor beneficiilor viitoare pe baza evidentelor disponibile la data respective. Beneficiile economice viitoare se pot exprima prin cele mai diferite forme de avantaje viitoare , cum ar fi obtinerea de venituri, reduceri de cheltuieli, avantaje economice, sociale sau de alta natura.
Asigurarea indeplinirii acestui prim criteriu se realizeaza numai atunci cand atat avantajele utilizarii bunului cat si riscurile aferente acestei utilizari ajung sa fie detinute de intreprindere, ceea ce presupune finalizarea unei tranzactii (in cazul achizitiilor de bunuri) sau incheierea unui process de productie ( in cazul productiei de bunuri pentru sine).
Al doilea criteriu de recunoastere este mai usor de verificat in cazul achizitiilor de imobilizari corporale, intrucat tranzactiile prin care au loc intrarea in posesia bunului identifica si costul acestuia; in cazul producerii de catre intreprindere a unui astfel de activ pentru necesitati proprii, o evaluare fiabila a costului se realizeaza pornind de la tranzactiile incheiate de intreprindere cu tertii pentru aprovizionarea si consumul de materii prime si material, angajarea de personal si pentru asigurarea altor factori care prin utilizare genereaza costuri.
Conform Standardului, din definitia imobilizarilor corporale rezulta urmatoarele:
o Imobilizarile corporale trebuie sa fie in primul rand active, iar activele sunt definite in Cadrul General si in Standardul IAS nr. 1 ca "resurse controlate in intreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute si de pe urma carora intreprinderea estimeaza ca va obtine beneficii". Pe de alta parte, imobilizarile corporale sunt bunuri "detinute de o intreprindere".
Standardul nu cere vreo conditie legata de o anumita valoare a imobilizarii corporale. In reglementarile romanesti se mentine ca o conditie "valoarea legala", stabilita in conditiile art. 3, al.2, lit. a din Legea nr. 15/1994, care in prezent este de minim 1800RON, conform HG nr. 424/2001.
o Cea de-a doua conditie ceruta de Standard, referitoare la durata, este cea convergenta cu cea din legislatia romaneasca, in masura in care "perioada" se refera la un exercitiu financiar-contabil care, de regula, este de un an: "durata mai mare de un an" in reglementarile romanesti si "durata mai mare de o perioada" cum este vazut in Standard.
Desi nu exista o delimitare stricta a perioadei minime de timp in care trebuie sa fie utilizat un activ pentru a fi considerat imobilizat, criteriul cel mai frecvent aplicat consta in aceea ca activul trebuie sa poata fi utilizat in mod repetat pe o durata de cel putin un an. In aceasta categorie se includ si activele utilizate numai in perioade de varf sau de urgent (de ex. Un generator).


Fisiere in arhiva (1):

  • Imobilizari Corporale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!