Instrumentarea contabilă a contractelor de leasing conform IFRS 16

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
De ce este ncesara schimbarea din IAS 17 in IFRS 16? 3
Contabilizarea unui leasing conform IFRS 16 5
Identificarea unui leasing 5
Separarea componentelor unui contract 7
Contabilizarea la locatar 7
Evaluarea initiala 8
Evaluarea ulterioara 8
Contabilizarea la locator 11
Ce se schimba in bilantul unei companii? 12
Ce modificari apar in Contul de profit si pierdere? 13
Care este impactul asupra situatiei fluxurilor de trezorerie? 15
Studii de caz cu privire la implementarea IFRS 16 16
A: Portofoliu mixt al contractelor de leasing in afara bilantului 16
B: Importante contracte de leasing in afara bilantului 18
Concluzii 24
Bibliografie 25


Extras din proiect Cum descarc?

In prezent, standardul international de contabilitate financiara care stabileste tratamentul contabil al contractelor de leasing este IAS 17 Constractele de leasing. Insa, s-a decis elaborarea unui nou standard aparut in data de 13 ianuarie 2016, numit IFRS 16 Leasing care inlocuieste standardul actual IAS 17. Acesta va intra in vigoare pentru perioadele de raportare care incep dupa data de 1 ianuarie 2019.
Obiectivul IFRS 16 este de a raporta informatii care: (a) reprezinta cu fidelitate tranzactiile de leasing si (b) ofera utilizatorilor situatiilor financiare o baza pentru a evalua valoarea, calendarul si incertitudinea fluxurilor de trezorerie generate de contractele de leasing. Pentru a indeplini acest obiectiv, un locatar ar trebui sa recunoasca activele si pasivele rezultate dintr-un contract de leasing.
IFRS 16 introduce un model contabil unic al locatarului si solicita locatarului sa recunoasca activele si pasivele pentru toate contractele de leasing cu termen mai mare de 12 luni, cu exceptia cazului in care activul suport este de valoare mica. Un locatar este obligat sa recunoasca un drept de utilizare care reprezinta dreptul sau de a utiliza activul inchiriat si un angajament de leasing care reprezinta obligatia acestuia de a efectua plati de leasing.
De ce este ncesara schimbarea din IAS 17 in IFRS 16?
In anul 2005, Bursa de Valori Americana a estimat contractele de leasing existente in bilantul companiilor publice americane la 1.25 trilioane USD. Pe fondul lipsei transparentei publicarii acestor informatii, IASB si FASB au initiat un proiect, astfel incat sa imbunatateasca contabilitatea leasing-ului. Astfel, s-a propus ca, locatarul trebuie sa recunoasca activele si obligatiile leasing-ului, deoarece pe parcursul utilizarii activului, acesta tinde sa nu-si mai asume responsabilitatile, iar majoritatea contractelor de leasing nu erau incluse in bilanturile companiilor.
Semnificatia informatiilor lipsa a variat intre industrii si regiuni intre companii. Cu toate acestea, pentru majoritatea companiilor, impactul asupra efectului de levier financiar este substantial. Absenta informatiilor cu privire la contractele de leasing in bilant influenteaza actionarii si analistii, deoarece acestia nu pot compara companiile care imprumuta active, fata de cele care le cumpara, fara sa fie nevoie sa faca ajustari. Spre exemplu, o societate ce are ca obiect de activitate transportul de bunuri sau persoane, ce inchiriaza un numar ridicat de autoturisme, va avea in proportie mare datorii provenite din leasing operational care nu vor figura in bilant ca datorii, situatie care va genera un grad de indatorare redus substantial fata de realitatea economica.
In prezent nu exista o cerinta expresa ca activele si datoriile provenite din leasing financiar sa fie prezentate distinct de cele provenite din alte surse. De aceea, cele mai multe entitati care raporteaza in conformitate cu IFRS nu le prezinta separat. In ceea ce priveste activele care fac obiectul contractelor de leasing financiar, acestea se prezinta cumulat cu cele obtinute prin achizitie sau productie proprie. 
In contabilitatea locatorului, in urma contractului de leasing financiar, activul suport este scos din gestiune, riscurile reziduale aferente acestuia (considerate nesemnificative) nefiind mentionate in situatiile financiare. 
Caracteristicile contractelor de leasing financiar pot fi utilizate si interpretate diferit de locator si locatar, iar cei doi pot ajunge la concluzii diferite cu privire la natura contractului. Spre exemplu, locatarul considera contractul ca fiind de leasing financiar, in timp ce locatorul il considera de leasing operational si invers. Astfel activul fie va figura in bilantul ambelor entitati, fie nu va figura in niciunul dintre acestea. Prin urmare, activul poate fi amortizat de ambele entitati sau de niciuna dintre ele. 
Rata de actualizare implicita tinde sa fie irelevanta daca locatarul si locatorul provin din medii diferite. 
Nu este justificata includerea chiriilor contingente in datoria initiala a locatarului deoarece nu se poate stabili cu exactitate contributia activului care face obiectul contractului de leasing la performanta viitoare a intreprinderii. Schimbarile in estimari, chiar daca sunt justificate si ar putea sa influenteze deciziile managerilor, nu sunt suficiente pentru reclasificarea contractelor. 
IAS 17 nu prevede in mod clar tratamentul unui contract care are si componente non-leasing.
Modelul IFRS 16 de contabilizare la locatar reflecta fondul economic al unui leasing deoarece, la data inceperii, locatarul obtine dreptul de utilizare a activului suport pentru o perioada de timp, iar locatorul i-a livrat acest drept punand la dispozitie activul pentru a fi folosit de chirias. Un activ este definit ca o resursa controlata de entitate rezultata din evenimente trecute si de la care se asteapta beneficii economice viitoare. IASB a conchis ca dreptul locatarului de a utiliza activul suport indeplineste definitia unui activ din urmatoarele motive:
a) locatarul contoleaza drepul de utilizare a activului suport pe parcursul contractului de leasing; odata ce activul este pus la dispozitia locatarului, locatorul nu il poate lua inapoi si nu se poate folosi de el in scopuri proprii pe durata leasingului in ciuda faptului ca el este proprietarul de drept al acestuia. 
b) locatarul are capacitatea sa decida cum sa foloseasca activul suport si, deci, sa decida cum genereaza beneficii economice viioare din acest drept de utilizare; aceasta capacitate demonstreaza controlul locatarului asupra dreptului de utilizare. 
c) dreptul de a controla si de a utiliza activul exista chiar si atunci cand sunt impuse unele restrictii de utilizare desi acestea pot afecta valoarea si perspectiva de utilizare a locatarului, ele nu afecteaza existenta acestui activ-drept de utilizare; nu este iesit din comun sa se impuna restrictii asupra utilizarii unui activ detinut sau al unui activ luat in leasing. 
d) controlul locatarului asupra dreptului de utilizare reiese din evenimente trecute -  nu doar din angajamentul fata de contractul de leasing dar si din faptul ca activul suport a fost pus la dispozitia locatarului pentru a fi folosit pe durata certa a perioadei de leasing. Multi au semnalat ca dreptul de utilizarea activului suporta locatarului este conditionat de platile facute de acesta pe durata leasingului, astfel locatarul poate renunta la dreptul de utilizare neonorandu-si obligatiile de plata. 
O datorie este definita ca o obligatie actuala a entitatii provenita din evenimente trecute si de la care se asteapta iesiri viitore de resurse in care sunt incorporate beneficii economice. IASB a ajuns la concluzia ca obligatia locatarului de a face plati de leasing indeplineste definitia unei datorii din urmatoarele motive: 
a) locatarul are o obligatie actuala sa faca plati de leasing odata ce activul suport a fost pus la dispozitia sa; aceasta obligatie reiese din evenimente trecute -  atat din angajamentul contractual, cat si din faptul ca activul suport a fost pus la dispozitia locatarului; cat timp locatarul nu renegociaza leasingul, locatarul nu are niciun drept sa il anuleze sau sa evite platile contractuale(sau de finalizare a contractului) inainte de sfarsitul duratei de leasing. 
b) obligatia rezulta in iesiri viitoare de beneficii economice -  de regula plati contractuale in numerar in concordanta cu termenii si conditiile leasingului. 
Avand in vedere ca s-a concluzionat faptul ca dreptul de utilizare indeplineste definitia unui activ, iar obligatia de a face plati de leasing indeplineste definitia unei datorii, s-a decis ca modelul recunoasterii leasingului in contabilitate sa fie cel prezentat in continuare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Instrumentarea contabila a contractelor de leasing conform IFRS 16.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.ifrs.org/issued-standards/list-of-standards/ifrs-16-leases/ 
2. http://www.ifrsbox.com/ifrs-16-ias-17-leases/ 
3. Cursuri contabilitate financiara conform IFRS, Diana Manea
4. http://conta.ase.ro/Media/Default/Page/4%20Solomon%20Spinu.pdf 
5. http://www.ifrs.org/-/media/project/leases/ifrs/published-documents/ifrs16-effects-analysis.pdf
6. http://www.ifrs.org/supporting-implementation/supporting-materials-by-ifrs-standard/ifrs-16/#education


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!