Instrumente de Plata

Extras din proiect Cum descarc?

1) INTRODUCERE
Conceptul de instrument de plata
Instrumentele de plata, respectiv cambia, biletul la ordin si cecul etc., reprezinta efecte de comert fara numerar, utilizate in procesul de plata a furnizorilor de bunuri si servicii, de imobilizari, precum si in procesul de desfacere. Aceastea sunt cunoscute si sub alte denumiri, cum ar fi:
? efecte comerciale;
? titluri comerciale;
? titluri de credit;
? instrumente de credit;
? polite.
Efectele comerciale - denumire generela atribuita cambiilor, biletelor la ordin, cecurilor etc., ce sunt folosite in operatiuni comerciale de cumparare-vanzare, in relatiile de credit etc. Sub aspect patrimonial, efectul comercial incorporeaza o creanta transmisibila odata cu trecerea acestuia din proprietatea unei persoane in proprietatea alteia.
Instrumentele de plata si de credit se caracterizeaza prin urmatoarele:
? prin intermediul lor se efectueaza plati la scadentele indicate in aceste titluri;
? apar prin emiterea si introducerea lor in circuitul activitatii comerciale si bancare;
? permit posesorului lor sa-si realizeze, la scadenta, drepturile;
? se poate aprecia ca pot circula ca o moneda, prin incasare, scontare sau cesiune.
Instrumentele de plata se deosebesc de moneda prin trasaturile lor specifice, si anume:
? sunt titluri negociabile;
? sunt transmisibile cu respectarea normelor prevazute in legislatiile nationale si in dreptul comercial;
? reprezinta o creanta (datorie) in numerar, cauzata de un act de comert sau prestatie de serviciu, care urmeaza a fi platita la un anumit termen etc.
Altfel spus, instrumentele de plata sunt documente sau inscrisuri in lei sau in valuta prin care se reglementeaza achitarea unor datorii sau lichidarea unor creante provenind din operatiunile de vanzare-cumparare la intern sau internationale, din prestari de servicii interne sau externe etc.
Introducerea in circuitul comercial si bancar intern a efectelor de comert este una din masurile antiinflationiste de reducere a circulatiei monetare prin intermediul acestor instrumente de plata si de credit.
Clasificarea efectelor comerciale:
a) efectul comercial pur - este legat de o operatiune de livrare de marfuri si este tras in momentul livrarii; scadenta sa coincide cu scadenta creditului constituit de furnizor; suma sa poate fi platita din resursele obisnuite ale intreprinderii;
b) efectul financiar sau de credit - nu este contrapartida unei operatiuni cu marfuri,ci reprezinta doar un credit consimtit temporar de o banca clientului sau;banca cere clientului sa semneze un efect la suma descoperirii pe care i-a acordat-o;
c) efectul de consum - este tras de un comerciant asupra unui consumator;
d) efect de filiala - leaga doua intreprinderi ale aceluiasi grup,oferind uneori doar o iluzorie diviziune a riscurilor 
Necesitatea, rolul si importanta instrumentelor de plata
In cadrul schimburilor comerciale interne si internationale, achitarea serviciilor se poate face cu numerar sau prin remiterea unui cec.Plata cu numerar se efectueaza atunci cand valorile sunt mici sau cand plata se realizeaza in aceeasi localitate.
De cele mai multe ori ,vanzatorul/exportatorul acorda cumparatorului/importatorului posibilitatea de a-i plati peste o luna,doua.trei luni, iar, in cazul unor valori mari, chiar si dupa o perioada mai indelungata de timp. 
In practica comerciala, in situatia existentei unei operatiuni pe credit, aceasta modalitate de plata se poate realiza astfel :
a) vanzatorul/exportatorul sa traga o cambie asupra cumparatorului/ importatorului in favoarea lui
b) vanzatorul/exportatorulsa traga o cambie asupra debitului in favoarea lui;
c) vanzatorul/exportatorul sa traga o cambie asupra cumparatorului/ debitorulu,in favoarea unei firme terte ,careia, la randul sau, ii este dator;
d) vanzatorul/exportatorul sa traga doua cambii :una pentru bunurile vandute si cealalta pentru dobanda aferenta,data platii fiind convenita prin contract;
e) sa solicite cumparatorului/ debitorului sa emita sau sa subscrie un bilet la ordin in favoarea sa si sa ii fie si remis;
f) sa pretinda clientului sau un cec, de preferinta, confirmat de banca cumparatorului;
g) sa propuna ca suma datorata sa-i fie achitata, la scandenta, cu ordin de plata.
In cadrul negocierilor incheiate, vanzatorul/exportatorul trebuie sa analizeze toate variantele posibile si, in functie de incredere in solvabilitatea clientului, trebuie sa aleaga varianta optima, pe care a stipulat-o in contractul incheiat la capitolul "Conditii de plata". 
Reglementari internationale privind efectele de comert 
Atat pentru a facilita circulatia efectelor de comert prin impunerea pe plan international a increderii in aceste instrumente de plata si de credit, al caror numar sporeste proportional cu cresterea volumului schimburilor economice internationale efectuate pe credit, cat si pentru a se evita problemele conflictuale decurgand din prevederi specifice anumitor tari, inca de la sfarsitul secolului trecut, s-a recunoscut, de comun acord, necesitatea unificarii unor reglementari in probleme esentiale din domeniul efectelor de comert.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente de Plata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!