Inventarierea Elementelor de Activ si Pasiv

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap. I. ASPECTE GENERALE PRIVIND INVENTARIEREA
1.1. Definitia inventarierii 3
1.2. Clasificarea si functiile inventarierii 4
1.3. Metode de inventariere 15
Cap. II. ORGANIZAREA INVENTARIERII
2.1. Responsabilitati privind organizarea si desfasurarea lucrarilor de inventariere 17
2.2. Masuri organizatorice, modul de efectuare a inventarierii, documentele in care se consemneaza rezultatele inventarierii 20 
Cap. III. SOLUTIONAREA SI REGULARIZAREA REZULTATELOR INVENTARIERII
3.1. Stabilirea si regularizarea diferentelor dintre stocurile faptice
si cele sriptice 36
3.2. Solutionarea si regularizarea diferentelor constatate la 
inventariere la gestiunile de imobilizari corporale 42
3.3. Solutionarea si regularizarea diferentelor constatate la 
inventarierea stocurilor
3.3.1. Minusuri in gestiune si modul de solutionare a acestora 44
3.3.2. Plusuri in gestiune si modul de solutionare a acestora 57
3.4. Regularizarea valorii valutelor 60
3.5. Regularizarea veniturilor si cheltuielilor 60
3.6. Regularizarea drepturilor de creanta fata de clienti si debitori 62
3.7. Constituirea, suplimentarea, diminuarea sau anularea provizioanelor
3.7.1. Constituirea provizioanelor 63
3.7.2. Suplimentarea, diminuarea sau anularea provizioanelor 68
Cap. IV. STUDIUL DE CAZ PRIVIND INVENTARIEREA 
PATRIMONIULUI LA "S.C. MARIA S.R.L."
4.1. Prezentarea firmei S.C. MARIA S.R.L. 70
4.2. Inventarierea patrimoniului S.C. MARIA S.R.L. 76
4.3. Valorificarea rezultatelor inventarierii..94
BIBLIOGRAFIE ...111


Extras din proiect Cum descarc?

CAP. I ASPECTE GENERALE PRIVIND INVENTARIEREA
1.1. Definitia inventarierii
Din punct de vedere a teoriei contabile, inventarierea este un procedeu de autocontrol, prin care datele contabile sunt aduse periodic la nivelul realitatii
In sistemul de organizare a contabilitatii pe baza de norme legale, inventarierea este obligatorie pentru toti agenti economici si este definita ca ansamblul operatiunilor prin care se constata existenta elementelor de activ si pasiv, cantitativ si valoric dupa caz prezente in patrimoniul societatii la data la care aceasta se efectueaza, in vederea stabilirii situatiei reale a patrimoniului fiecarei unitati, inclusiv a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, cu scopul intocmirii bilantului contabil care se asigure o imagine fidela, clara si completa a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute.
Inventarierea nu este necesara doar elaborarii bilantului ci in reluarea manierei in care este gestionat patrimoniul, a situatiei acestuia la un moment dat in ansamblu sau numai a unor elemente de patrimoniu.
Pe langa stabilirea situatiei reale, prin inventariere se mai verifica daca sistemul de evidenta a functionat in mod corespunzator, precum si calitatile profesionale si morale ale persoanelor carora li s-a incredintat gestionarea patrimoniului. De asemenea, se determina gradul de utilizare a unor bunuri (uzura fizica, morala) stadiile de fabricatie (produse finite, semifrabicate, produse in curs de executie) cheltuielile efectuate in avans, veniturile incasate in avans, gradul de solubilitate a unor titluri de creanta, realizarea obligatiilor fata de persoane fizice sau juridice.
Inventarierea patrimoniului se afla intr-o stransa legatura cu celelalte proceduri ale metodei contabile si constituie procedura de constatare, descriere si evaluare a existentei fizice a elementelor patrimoniale, pe care trebuie sa se fundamenteze imaginea fidela a informatiei contabile privind situatia patrimoniului.
Inventarierea este un procedeu utilizat de mai multe discipline economice. Astfel inventarierea este o tehnica indispensabila al controlului financiar si cea mai importanta modalitate de a efectua un control faptic. Ea se foloseste atunci cand se verifica realitatea informatiilor cu privire la elementele patrimoniale consumate in documente, in raport cu integritatea si existenta lor in realitate. Prin excelenta inventarierea constituie un demers faptic cuprinzand elemente de observatie directa
si inspectie fizica. Spre deosebire de acestea inventarierea se desfasoara dupa reguli prestabilite impuse de actele normative. Controlul financiar poate efectua sau dispune efectuarea inventarierii cand se considera necesara aceasta operatiune, sau in situatiile prevazute de lege. Ca urmare este necesar sa se delimiteze inventarierea patrimoniala asa cum este ea definita de normele contabile, de inventarierea de control, ca modalitate principala a controlului finaciar faptic. Aceasta delimitare se poate face dupa caracterul mai larg sau mai restrans al elementelor care sunt supuse inventarierii si dupa felul in care se declanseaza, dar fara deosebiri de ordin tehnic.
Deci inventarierea patrimoniala (generala) este un procedeu al metodei contabilitatii, prin care se constata existenta faptica (fizica), se descriu si se evalueaza elementele patrimoniale, si extrapatrimoniale cu scopul de a se stabili situatia reala, cantitativa si valorica a elementelor respective .


Fisiere in arhiva (1):

  • Inventarierea Elementelor de Activ si Pasiv.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!