Leasingul - Sursa Externa de Finantare

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
Introducere 1
Capitolul 1
Operatiunile de leasing - o alternativa de investitii si finantare 2 
1.1 Conceptul general si istoria leasingului 2
1.1.1. Definitia leasingului 2
1.1.2. Istoria leasingului 6
1.2 Formele leasingului 7
1.2.1. Principalele forme ale leasingului 7
1.2.2. Forme speciale de leasing 9
1.3 Contractul de leasing 11
1.4. Avantajele si limitele operatiunilor de leasing 13
Capitolul 2
Domenii de aplicare ale leasingului 16
2.1. Leasingul mobiliar si leasingul imobiliar 16
2.2. Leasingul ,,Cross - border" 18
2.3. Leasingul ,,Sale - and - lease - back" 21
2.4. Leasingul de automobile 23
2.5. Leasingul de hardware si software 25
Capitolul 3
Abordarea financiara a operatiunilor de leasing 28
3.1. Calcularea ratelor de leasing 28
3.2. Analiza comparativa intre leasing si celelalte forme de finantare 29 
3.2.1. Comparatia intre structura financiara a leasingului si cea a creditului 30
3.2.2. Investitia din surse proprii 33
Capitolul 4
Reglementarea operatiunilor de leasing in Romania 35
4.1. Evolutia cadrului legislativ privind operatiunile de leasing inainte si dupa 1 aprilie 2009 35
4.2. Caracteristicile contractului de leasing 39
4.2.1. Actele juridice ale contractului de leasing 40
4.2.2. Drepturile si obligatiile partilor contractante 41
4.2.2.1. Obligatiile locatorului/finantatorului 42
4.2.2.2. Obligatiile utilizatorului 45
4.3. Formele leasingului 47
4.3.1. Leasingul financiar 48
4.3.2. Leasingul operational 49
4.4. Determinarea ratelor de leasing si contabilizarea leasingului 50
4.4.1. Determinarea ratelor de leasing 50
4.4.2. Contabilizarea leasingului 51
4.4.3. Valabilitatea si rezilierea anticipata a contractului de leasing 57
4.5. Regimul vamal al operatiunilor de leasing 58
4.6. Evolutia pietei de leasing in Romania 61
Capitolul 5
Analiza eficientei unei operatiuni de leasing la EW Acoustic Systems 65
Concluzii 69
Anexe nr.1-10 72
Bibliografie 82


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Conceptul de leasing a devenit in ultima vreme un termen des uzitat in Romania, aceasta afacere avand deja un rol important in economia nationala. In fapt, alaturi de creditul ipotecar, leasingul a fost unul din instrumentele de o importanta covarsitoare in reglementarea si disciplinarea pietei financiare din Romania.
Departe de a fi o tratare exhaustiva a leasingului, lucrarea de fata incearca sa surprinda cateva din multiplele fatete ale acestui atat de complex fenomen economico-financiar.
In primul capitol am incercat sa definim conceptul general de "leasing", lucru care a presupus o prezentare a catorva definitii date leasingului de-a lungul timpului, prilej si pentru o scurta istorie a acestui termen si tip de operatiune. Tot aici am facut si o trecere in revista a principalelor forme de leasing dar si a formelor speciale de leasing. Prezentarea generala a unui contract de leasing a fost facuta si ea in primul capitol, urmand ca mai apoi sa ii acordam contractului de leasing un spatiu mai larg. Primul capitol se incheie cu enumerarea avantajelor si dezavantajelor leasingului.
Capitolul al doilea surprinde cateva din domeniile de aplicare ale leasingului. Pe langa, clasicul deja, leasing de automobile am incercat sa facem cunostinta cu leasingul mobiliar si imobiliar dar si cu alte forme ale leasingului cum ar fi leasingul "cross-border", leasingul "sale-and-lease-back" si leasingul de hardware si software, forme cu larga aplicare pe plan mondial dar cu o mai mica expunere pe teritoriul Romaniei insa cu un viitor potential de patrundere.
Capitolul trei se ocupa de abordarea finaciara a leasingului si aici am trecut la domeniul "rece" al cifrelor exacte. Dupa prezentarea unui model de calcul a unei rate de leasing am facut o analiza comparativa intre leasing si celelalte forme de finantare, in acest caz creditul bancar si investitia din surse proprii, folosindu-ne de un studiu de caz aplicat la o societate comerciala ce are ca obiect de activitate constructiile.
Capitolul patru a fost dedicat in intregime operatiunilor de leasing din Romania. Aici a fost prezentata evolutia cadrului legislativ privind operatiunile de leasing inainte dar si dupa 1 ianuarie 2009, din cauza ca modificarile ce vor fi aduse Codului Fiscal, incepand de anul acesta pun intr-o noua perspectiva operatiunile de leasing. In continuare au fost descrise caracteristicile contractului de leasing cuprinzand actele juridice ale contractului de leasing, precum si obligatiile si drepturile locatorului si utilizatorului de leasing. Principalele forme de leasing din Romania, leasingul financiar si cel operational, au fost si ele prezentate, lucru ce a facut necesara descrierea modului in care sunt determinate ratele de leasing si contabilizarea leasingului. Valabilitatea si rezilierea anticipata a contractului de leasing precum si regimul vamal al operatiunilor de leasing intregesc imaginea acestor operatiuni de leasing, iar partea finala a acestui capitol descrie evolutia pietei de leasing din Romania.
Analiza eficientei unei operatiuni de leasing la o societate comerciala, precum si concluziile ce se desprind din prezentarea teoretica si aplicarea practica a operatiunilor de leasing incheie aceasta lucrare, aratand faptul ca exista un potential deloc de neglijat al acestui tip de operatiune economico-financiara in viitorul economiei nationale.
Capitolul 1 Operatiunile de leasing - o alternativa de investitii si finantare
Analistii comertului international au scos in evidenta faptul ca leasingul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare in acest domeniu. Leasingul reprezinta un sistem de finantare a investitiilor prin care intreprinderile inchiriaza, de regula pe termen scurt, masini si utilaje de la societati specializate in schimbul unei chirii. 
1.1. Conceptul general si istoria leasingului
Leasingul este un pas inainte in finantarea societatilor comerciale care doresc sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare. Aceasta tehnica de finantare - care presupune un risc ridicat - vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin instituirea de ipoteci sau gajuri, sarcini de natura a afecta dinamismul specific domeniului comercial.
In afara de reglementarile juridice, economice si financiare ale leasingului se instaureaza si dezvolta si o cultura si o filozofie specifica acestei branse de activitate, care se bazeaza in primul rand pe progresul tehnic contemporan si pe relatiile partenerilor de afaceri, precum si pe celelalte relatii sociale si umane, care determina politica de afaceri a leasingului, privita in complexitatea derularii lor. Pe baza unei analize selecte si competente se poate stabilii ca cea mai mare cerinta pentru viitor a activitatii de leasing e fundamentata pe urmatoarele principii:
- Viteza de adaptare, care va trebui pusa de acord cu modificarile si progresul vietii economice mondiale;
- Punerea de acord a conditiilor de cadru politic cu dezvoltarea si perfectionarea leasingului modern si international;
- Promovarea unei culturii si filozofii specifice nivelului de dezvoltare a leasingului.
In contextul acestor principii va avea loc o schimbare cantitativa si calitativa in urma flexibilizarii activitatii de leasing in spatiu si timp, care va conduce la o evolutie fara precedent.
1.1.1. Definitia leasingului
Notiunea de leasing in contextul vietii economice nu va fi nicidecum utilizata ca o interpretare unitara si din aceasta cauza o definitie acceptata de toti teoreticienii de seama ai acestui instrument de finantare nu se va gasi in literatura de specialitate. In prezent in literatura mondiala de specialitate, sub aspectul interpretarilor de denumire si a definirii notiunii de leasing, acesta este caracterizat cu urmatoarele expresii mai frecvente: instrument de finantare, alternativa de finantare, instrument de investitii si finantare de investitii. De asemenea leasingul este caracterizat ca un pachet de servicii cum ar fi: menajarea capitalului propriu, ameliorarea situatiei lichiditatilor, mentinerea posibilitatilor de creditare, mentinerea independentei intreprinzatorilor, pastrarea relatiilor bilantiere, baza solida pentru calcularea costurilor.2
Leasingul si-a largit sfera de activitate cu noi campuri de afaceri


Fisiere in arhiva (2):

  • Leasingul - Sursa Externa de Finantare
    • CUPRINS.rtf
    • Lucrare finala 10 iulie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!