Managementul Operatiunilor cu Valuta si al Transferurilor Banesti Internationale pe Exemplul Bancii Transilvania

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I 5
OPERATIUNI CU VALUTA EFECTUATE DE CATRE INSTITUTIILE DE CREDIT DIN ROMANIA 5
1.1. Regimul operatiunilor cu valuta efectuate in Romania 5
1.2.Categorii de operatiuni efectuate cu valute 6
1.2.1.Operatiuni cu numerar in valuta 6
1.2.2.Operatiuni de transferuri bancare in valuta 9
1.2.3 Credite acordate in valuta 10
1.3.Tehnica viramentelor externe si transferurilor internationale 15
CAPITOLUL II 22
STUDIU DE CAZ PRVIND OPERATIUNILE IN VALUTA 22
PE EXEMPLUL BANCII TRANSILVANIA 22
2.1 Prezentarea generala a Bancii Transilvania 22
2.2. Operatiuni cu numerar pe exemplul Bancii Transilvania - sucursala Craiova 28
2.2.1. Operatiuni de schimb manual efectuate de Banca Transilvania - sucursala Craiova 28
2.2.2. Operatiuni cu cecuri de calatorie efectuate de Banca Transilvania - sucursala Craiova 28
2.3 Operatiuni in devize derulate prin conturile clientilor de catre Banca Transilvania- sucursala Craiova 30
2.3.1. Operatiunile de schimb in devize la vedere 30
2.3.2 Operatiunile de acordare a creditelor in devize de catre Banca Transilvania 32
2.3.3. Operatiunile in devize in conturile clientilor 34
2.3.4. Operatiunile in devize derulate pe baza ordinului de plata extern 35
2.3.5. Operatiunile in devize derulate pe baza acreditivului 35
2.3.6. Operatiuni in devize derulate pe baza incasso-ului 37
CONCLUZII 38
BIBLIOGRAFIE 41


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea "Managementul decontarilor cu valuta si al transferurilor banesti internationale " prezinta aspecte teoretice si practice utilizate de catre institutiile de credit domeniul deosebit de complex al operatiunilor valutare si al transferurilor banesti internationale.
Operatiunile valutare reprezinta incasarile, platile, compensarile, transferurile, creditarile, precum si orice tranzactii exprimate in valute si care se pot efectua prin transfer bancar ,in numerar, cu instrumente de plata sau prin orice alte modalitati de plata practicate de institutiile de credit in functie de natura operatiunii respective. Operatiunile valutare au la baza Regulamnetul nr.4/2005 privind regimul valutar, republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr.616 din 06 septembrie 2007 si normele aferente acestuia.
In cadrul unei unitati bancare operative, operatiunile cu valuta efectiva se refera la:operatiuni de schimbul manual (vanzarea-cumpararea de valuta); vanzarea-cumpararea de cecuri de calatorie; incasari sau plati in valuta din conturile clientilor.
In prima parte a lucrarii voi reliefa aspecte legate de operatiunile valutare:regimul operatiunilor cu valuta,categorii de opertiuni efectuate cu valute(operatiuni cu numerar in valuta,operatiuni de transferuri bancare in valuta,credite acordate in valuta) si tehnica viramentelor externe si a transferurilor internationale(acreditivul documentar,incasso-ul documentar extern,ordinul de plata extern).
In partea a doua a lucrarii voi aborda principalele operatiuni valutare pe exemplul Bancii Transilvania.Banca Transilvania este azi una dintre cele mai importante institutii financiar - bancare din Romania si una dintre cele mai atractive companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. O prioritate a activitatii sale este perfectionarea continua a serviciilor si a angajatilor, asa incat calitatea sa fie cea care face diferenta. Banca Transilvania este un jucator activ pe piata, devenind, datorita accelerarii implementarii stategiei de crestere, o banca recunoscuta la nivel national.Studiile de caz ce vor fi prezentate au fost realizate pe urmatoarele categorii de operatiuni: 
o operatiuni in valuta in numerar, si anume: operatiuni de schimb manual (vanzarea-cumpararea de valuta prin casele de schimb valutar ale bancii) si operatiuni cu cecuri de calatorie (vanzarea-cumpararea de cecuri de calatorie de catre banca);
o operatiuni in devize derulate prin conturile clientilor nebancari, si anume: operatiuni de schimb in devize la vedere, operatiuni de schimb in devize la termen, operatiuni de acordare a creditelor in devize, operatiuni in conturile clientilor derulate pe baza de ordin de vanzare valuta si ordin de cumparare valuta, operatiuni in devize derulate pe baza ordinului de plata extern, operatiuni in devize derulate pe baza acreditivului, operatiuni in devize derulate pe baza incasso-ului.
CAPITOLUL I
OPERATIUNI CU VALUTA EFECTUATE DE CATRE INSTITUTIILE DE CREDIT DIN ROMANIA
1.1. Regimul operatiunilor cu valuta efectuate in Romania
Operatiunile valutare reprezinta incasarile, platile, compensarile, transferurile, creditarile, precum si orice tranzactii exprimate in valute si care se pot efectua prin transfer bancar,in numerar,cu instrumente de plata sau prin orice alte modalitati de plata practicate de institutiile de credit in functie de natura operatiunii respective.Operatiunile valutare au la baza Regulamnetul nr.4/2005 privind regimul valutar, republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr.616 din 06 septembrie 2007 si normele aferente acestuia.
Potrivit Regulamentului valutar,operatiunile de schimb valutar pot fi efectuate legal pe teritoriul Romaniei numai de catre urmatoarele categorii de persoane juridice:
- Institutii de credit autorizate de BNR sa efectueze operatiuni valutare;
- Case de schimb valutar organizate ca persoane juridice si avand ca obiect unic de activitate schimbul valutar ,autorizate la randul lor de BNR;
- Intermediari autorizati de BNR sa organizeze ghisee de schimb valutar in vederea incasarii contravalorii prestatiilor oferite turistilor straini. 
Normele BNR prevad conditiile generale obligatorii de autorizare a operatiunilor de schimb valutar ,precum:
- detinerea unui spatiu destinat exclusiv schimbului valutar,cu acces public direct si adresa identificabila;
- dovada existentei disponibilitatilor banesti in moneda nationala si/sau valuta cotata(la momentul autorizarii dovada se va face printr-un extras de cont eliberat in data depunerii;
- documentatiei de autorizare la BNR);
- dotare corespunzatoare necesara derularii activitatii de schimb valutar,adica sa detina tehnica de calcul si programe adecvate,aparat de verificare a autenticitatii bancnotelor,casa de bani pentru pastrarea in deplina securitate a valorilor ,sisteme de alarma si altele;
Toate operatiunile de vanzare sau cumparare de valuta se fac cu ligitimarea persoanei pe baza de buletin de identitate sau pasaport individual, legal valabile. Pentru fiecare tranzactie de vanzare sau cumparare de valuta,lucratorul punctului de schimb valutar va completa si emite, cu mijloace computerizate, dupa verificarea actului de identitate al clientului, formularul,,Buletin de schimb valutar".Comisionul practicat de casa de schimb valutar se incaseaza numai in lei si se mentioneaza distinct Buletinul de schimb valutar. Cursurile de schimb valutar se stabilesc in mod liber de catre fiecare societate autorizata de BNR sa efectueze schimb valutar. Calcularea si publicarea cursurilor de schimb ale pietei se face in fiecare zi bancara,la ora 13.00 pe baza cotatiilor afisate de intermediarii pe piata valutara interbancara.In cazul institutiilor de credit,cursurile de schimb valutar sunt comunicate zilnic de catre sediul central al institutiei de credit catre toate unitatile operative care dispun de case de schimb valutar. De asemenea,centrala fiecarei institutii de credit trebuie sa asigure valuta de care unitatile teritoriale au nevoie.
Evidenta operatiunilor de schimb valutar se tine cu ajutorul ,,registrului zilnic al tranzactiilor"in care se mentioneaza cumparaturile si vanzarile de valuta convertibila pe feluri de valute ,sumele in lei platite ,respectiv incasate in cadrul acestor operatiuni,precum si comisioanele.La registrul tranzactiilor se anexeaza si ,,lista cursurilor de schimb valutar",semnata si stampilata de persoanele imputernicite,precum si exemplarul al doilea al buletinului de schimb valutar(primul exemplar se inmaneaza clientului).
1.2.Categorii de operatiuni efectuate cu valute
1.2.1.Operatiuni cu numerar in valuta
Asigurarea rezervei de valuta la fiecare unitate bancara operativa se realizeaza prin urmatoarele categorii de operatiuni:
- cumparari de la clienti;
- depuneri ale clientilor in vederea constituirii de depozite in valuta;
- alimentari de la unitatile institutiei de credit respective;
- alimentari de la unitatile altor institutii de credit;
In cadrul unei unitati bancare operative,evidenta operatiunilor cu numerar cu valuta efectiva se refera la:
- schimbul manual(vanzarea-cumpararea de valuta);
- vanzarea-cumpararea de cecuri de calatorie;
- incasari sau plati in numerar in valuta si din conturile clientilor;
Schimbul manual este operatiunea prin care o cantitate de moneda nationala este schimbata fizic contra unei valute sau are loc schimbul fizic a doua valute diferite.Pentru evidentierea acestor operatiuni se utilizeaza urmatoare conturi:
- 3721 Pozitie de schimb,care evidentiaza numai sume in valute;
- 3722 Contravaloarea pozitiei de schimb evidentiaza contravaloarea in lei a valutei regasita in contul 3721.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Operatiunilor cu Valuta si al Transferurilor Banesti Internationale pe Exemplul Bancii Transilvania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!