Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8060
Mărime: 242.95KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Nagy
Puncte necesare: 9
Mecanismul Obtinerii de Finantari din Fonduri Structurale Europene pentru Sprijin in Vederea Consolidarii si Modernizării Sectorului Productiv prin Investitii Tangibile si Intangibile in IMM-uri

Extras din proiect

INTRODUCERE

Lucrarea abordează o temă de mare actualitate în contextul aderării României la U.E., întrucât politica naţională de dezvoltare a României se va racorda din ce în ce mai strâns la politicile, obiectivele, principiile şi reglementările comunitare în domeniu, în vederea asigurării unei dezvoltări socio-economice de tip „european” şi reducerea cât mai rapidă a disparităţilor semnificative faţă de Uniunea Europeană.

Prima parte a lucrării face o introducere de amsablu în conceptul de fonduri structurale, prezentând contextul care le generează,precum şi modul de manifestare în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din România cu referire la cadrul de reglementare la nivel naţional şi european, precum şi la Programul operaţional sectorial „Creşterea competitivităţii economice 2007-2013”.Se prezintă documentaţia tehnico-economică aferentă demarării unui proiect de investiţii din fonduri structurale, fiind precizate etapele parcuse în elaborarea şi depunerea acestei documentaţii.

În cea de-a doua parte a lucrării este facută o prezentare pe scurt a firmei la care a fost realizat studiul de caz.Sunt prezentate obiectivele firmei şi este descrisă afacerea.

Cea de-a treia parte a lucrării reprezintă un studiu de caz pe exemplul unui plan de afaceri întocmit în conformitate cu cerinţele europene în vederea accesării fondurilor structurale în sectorul IMM .

În final au fost prezentate o serie de concluzii cu privire la modul în care IMM-urile pot beneficia de finanţarea din fonduri structurale, cu toate deficienţele şi dificultăţile pe care acestea le întâmpină în accesarea acestor fonduri.

CAP. 1.FONDURILE STRUCTURALE

1.1. Fondurile structurale – noţiuni generale

Ţările membre ale Uniunii Europene şi regiunile au nevoie de asistenţă pentru a putea depăşi deficienţele structurale cu care se confruntă şi pentru a-şi dezvolta competitivitatea pentru a putea concura cu succes atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă. Asistenţa de acest tip e cu atât mai importantă acum, dată fiind creşterea decalajelor între regiuni pe care le antrenează extinderea.

Politica actuală de dezvoltare economică şi socialã a U.E. este pusă în aplicare prin Fondurile Structurale şi Fondul de Coeziune.Principiul care stă la baza unei implementări cu succes a acestei politici este parteneriatul dintre toţi actorii implicaţi: administraţiile naţionale, regionale şi locale, societatea civilă, mediul de afaceri, unităţi de cercetare şi dezvoltare, etc.

Pentru programarea 2007-2013 există trei instrumente financiare cunoscute ca Fonduri structurale(anexa 1) respectiv:Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR);Fondul Social European(FSE) ;Fondul de Coeziune (FC) si două Acţiuni Complementare, respectiv:Fondul European pentru Agricultură şi Dezvolare Rurală (FEADR);Fondul European pentru Pescuit (FEP).

Fondurile structurale nu constituie o sursă unică de finanţare în cadrul bugetului uniunii, ci fiecare fond acoperă zona sa tematică specifică. Fondurile structurale nu finanţează proiecte individuale separate. Ele finanţează programe de dezvoltare regională multianuale trasate împreună de regiuni, State Membre şi Comisie, pe baza orientării propuse de Comisie pentru întreaga Uniune Europeană.

Ajutorul structural reprezintă efectiv, în acest fel, o valoare adaugată pentru teritoriile eligibile; statele membre sunt obligate să menţină angajamentele financiare la acelaşi nivel la care se aflau la începutul perioadei de programare.

Instrumentele de tip structural sunt o formă de finanţare nerambursabilă , dar funcţionează pe principiul cofinanţării. Proiectele sunt cofinanţate în special din fonduri publice ale Statului Membru, dar pot fi atrase şi din fonduri private.

1.2. Fondurile structurale în sectorul IMM

Aderarea la Uniunea Europeană presupune noi provocări pentru întreprinderile româneşti, în special pentru cele din categoria mici şi mijlocii (IMM), impuse de cerinţele Pieţei Unice, dar în acelaşi timp creează noi oportunităţi de dezvoltare prin accesul acestora la asistenţa financiară nerambursabilă din Fonduri Structurale.

Odată cu lansarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, se deschide apelul de proiecte pentru operaţiunea “Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile”, proiecte de investiţii pentru IMM cu spijin financiar nerambursabil.Autoritatea de Management desemnată pentru administrarea Programului Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice, 2007–2013 este Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia de fonduri structurale şi de coeziune în valoare de 580 de milioane de euro în perioada 2007-2013.

Finanţarea este asigurată din momentul aderării României la UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în baza documentelor de programare. Proiectele vor fi selectate, avizate şi înaintate spre finanţare prin intermediul ANIMMC, cu spijinul oficiilor sale teritoriale, iar finanţarea se va face parţial sau total.

Studiile realizate până acum au aratat că nu toate IMM-urile şi microintreprinderile din Romania sunt suficient pregătite pentru a fi competitive pe piaţă. Lipsa competitivităţii este cauzată, de cele mai multe ori, de incapacitatea lor de a accesa sursele de finanţare destinate investiţiilor în tehnologii noi şi în implementarea sistemelor de calitate, sau de a beneficia de servicii de consultanţă care să le ofere orientarea adecvată pe piaţă.În acest context, Oficiile Teritoriale,oferă consultanţă pe fondurile structurale pentru susţinerea IMM-urilor, în special prin facilitarea accesului la capital şi la dezvoltare tehnologică, ceea ce le va permite ulterior alinierea la standardele de calitate ale produselor şi serviciilor destinate pieţei.

Finanţarea este îndreptată cu precădere către realizarea acelor condiţii obligatorii pentru a face faţă exigenţelor şi presiunilor concurenţiale de pe piaţa unică. În primul rând, se acordă sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii în instalaţii, echipamente, maşini, aparatură, achiziţionarea de tehnologii, brevete, mărci, licenţe şi accesul la certificările standardelor internaţionale, implementarea şi certificarea sistemelor de management al calităţii mediului.De asemenea, IMM-urile sunt sprijinite sa apeleze la consultanţă de calitate pentru elaborarea planurilor de afaceri, pentru dezvoltarea de produse şi a strategiilor de firmă.Eventualilor beneficiari ai finanţărilor europene li se va oferi drept instrument de sprijin "Ghidul aplicantului".

Preview document

Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 1
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 2
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 3
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 4
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 5
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 6
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 7
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 8
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 9
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 10
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 11
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 12
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 13
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 14
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 15
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 16
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 17
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 18
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 19
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 20
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 21
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 22
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 23
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 24
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 25
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 26
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 27
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 28
Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • ANEXA 1.doc
  • ANEXA 2.doc
  • Anexa 3.doc
  • Mecanismul Obtinerii de Finantari din Fonduri Structurale Europene pentru Sprijin.doc

Alții au mai descărcat și

Fonduri Nerambursabile

1. Introducere – prezentare generală a proiectului În vederea realizării prezentului proiect privind obţinerea de fonduri nerambursabile şi...

Cercetare privind Implementarea IFRS în România

Notiuni generale Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) reprezinta un set de standarde contabile, bazate pe principii care...

Politici și opțiuni contabile referitoare la contabilitatea stocurilor

Capitolul 1 IAS– Standardele Internationale de Contabilitate/ IFRS– Standardele Internationale de Raportare financiara 1.1 Standardizarea si...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Contabilitate financiară

Bibliografie Legea contabilitatii nr.82/1991 finante.ro Ordinul finantelor publice 3055/2009 (1ian2010) care aproba normele contabile europene....

Te-ar putea interesa și

Sisteme de Finanțare Europeană

Cuvinte cheie : Diversitatea finanţării europene Sprijinul pre-aderare Managementul fondurilor europene Şansele economiei româneşti...

Manager de Proiect

Capitolul 1. INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL DE PROIECT 1.1. Standarde, concepte şi definiţii referitoare la managementul de proiect Definiţii:...

Ai nevoie de altceva?