Misiunea de Expertiza Contabila - Normele de Raport

Extras din proiect Cum descarc?

Orice misiune a profesionistului contabil trebuie sa se incheie cu un raport scris.
Corpul a elaborat NORME DE RAPORT SPECIFICE EXPERTIZELOR CONTABILE,si anume:
a)Norme specifice privind redactarea raportului de expertiza contabila
b) Norme specifice privind semnarea si depunerea raportului de expertiza contabila
Capitolul 1.Norme specifice privind redactarea raportului de expertiza contabila
Lucrarile si concluziile expertizei contabile se consemneaza intr-un raport scris care trebuie sa cuprinda cel putin trei capitole: Capitolul I INTRODUCERE, Capitolul II DESFASURAREA EXPERTIZEI CONTABILE si Capitolul III CONCLUZII.
Structura celor trei capitole obligatorii trebuie respectata.
Cand au fost numiti sau angajati mai multi experti contabili in aceeasi cauza se intocmeste un singur raport de expertiza contabila. Daca sunt deosebiri de pareri intre experti, opiniile separate trebuie consemnate in cuprinsul raportului de expertiza contabila sau intr-o anexa a acestuia.
Capitolul , ,,INTRODUCERE", al raportului de expertiza contabila trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele paragrafe:
- Paragraful de identificare a expertului(tilor) contabil(i) nominalizati pentru efectuarea expertizei contabile, care trebuie sa cuprinda informatii cu privire la:numele si prenumele expertului(tilor), domiciliul acestuia(acestora), numarul carnetului de expert contabil si pozitia din Tabloul expertilor contabili.
- Paragraful de identificare a organului care a dispus efectuarea expertizei contabile judiciare sau a clientului care a solicitat efectuarea expertizei contabile extrajudiciare. In acest paragraf se mentioneaza:
- In cazul expertizelor contabile judiciare: actul care a stat la baza numirii expertului(tilor), respectiv Incheiere de sedinta (in cazurile civile) sau ordonanta a organelor de urmarire penala(in cazurile penale), cu mentionarea datei acestuia, denumirea si calitatea procesuala a partilor , domiciliul sau sediul social al acestora, numarul si anul dosarului si natura acestuia (civil sau penal);
- In cazul expertizelor contabile extrajudiciare: denumirea clientului, domiciliul sau sediul social al acestuia, numarul si data contractului in baza caruia se efectueaza expertiza contabila solicitata.
- Paragraful privind identificarea imprejurarilor si circumstantelor in care a luat nastere litigiul in care s-a dispus efectuarea expertizei contabile judiciare sau contextul in care a fost contractata expertiza contabila extrajudiciara;
- Paragraful privind identificarea obiectivului(lor) expertizei contabile. In cazul expertizelor contabile judiciare, formularea obiectivului(lor) expertizei contabile se preia <<ad-literam>> din formularea acestora in <<Incheierea de sedinta>> (cauzele civile), respectiv in ordonanta organelor de urmarire si cercetare penala (cauzele penale). In cazul expertizelor contabile extrajudiciare, formularea obiectivului(lor) acestora trebuie sa fie cea din contract.
- Paragraful privind identificarea datei sau perioadei si locului in care s-a efectuat expertiza contabila. In cazul expertizelor contabile, dispuse de organele in drept, in cauze civile, data si locul inceperii lucrarilor expertizei contabile trebuie documentata prin citarea partilor prin scrisoare cu aviz de primire.
- Paragraful privind identificarea materialului documentar care are o legatura cauzala cu obiectul(vele) expertizei contabile si care a stat la baza intocmirii raportului de expertiza contabila. Materialul documentar nominalizat in acest paragraf trebuie sa fie strict adecvat necesitatilor de documentare a obiectului(lor) expertizei contabile judiciare sau extrajudiciare.
- Paragraful privind identificarea datei sau perioadei in care s-a redactat raportul de expertiza contabila cu mentionarea expresa daca s-au mai efectuat sau nu alte expertize contabile avand acelasi obiect(ive). De asemenea, in acest paragraf trebuie mentionat daca sau folosit lucrarile altor experti (contabili, tehnici etc.), probleme ridicate de partile interesate in expertiza si explicatiile date de acestea in timpul efectuarii expertizei.
- Paragraful privind identificarea datei initiale pana la care raportul de expertiza contabila trebuia depus la beneficiar si indicarea eventualelor perioade de prelungire fata de termenul initial.
Capitolul II, ,,DESFASURAREA EXPERTIZEI CONTABILE", al raportului de expertiza contabila trebuie sa contina cate un paragraf distinct pentru fiecare obiectiv(intrebare) al (a) expertizei contabile, care sa cuprinda o descriere amanuntita a operatiilor efectuate de expertul contabil cu privire la structura materialului documentar actele si faptele analizate, locul producerii evenimentelor si tranzactiilor, sursele de informatii utilizate, daca partile interesate in expertiza contabila au facut obiectii sau au dat explicatii pe care expertul contabil le-a luat sau nu in considerare in formularea concluziilor sale. In fiecare astfel de paragraf trebuie prezentat ansamblul calculelor si interpretarea rezultatelor acestora. Dar, daca aceste prezentari ar ingreuna in alegerea expunerii de catre beneficiarul raportului de expertiza contabila, este recomandabil ca ansamblul calculelor sa se faca in anexe la raportul de expertiza contabila, iar in textul expertizei contabile sa se prezinte doar rezultatele calculelor si interpretarea acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Misiunea de Expertiza Contabila - Normele de Raport.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!