Modalități de raționalizare a sistemului motivațional în cadrul companiilor naționale

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. ,,Abordari teoretice privind sistemul motivational. " 4
1.1. Conceptul de sistem motivational. 4
1.2 Specificul motivatiei salariatilor in organizatii. 5
1.3 Metode de motivare a angajatilor utilizate in managementul motivational. 7
Capitolul II. ,, Diagnosticul motivarii personalului in organizatiile din Republica Moldova". 10
2.1 Analiza sistemului de motivare a angajatilor la nivel national. 10
2.2 Directii de perfectionare a motivatiei personalului in contextul asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeana 13
Capitolul III. ,,Probleme si solutii". 14
Concluzii si recomandari 15
Bibliografie 16
Anexa 1 17
Anexa 2 18


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei este justificata de faptul ca sistemul motivational prezinta o importanta deosebita pentru managementul organizatiilor. Numerosi cercetatori si specialisti au fost preocupati de identificarea, nevoilor si factorilor motivationali ai individului, incercand sa raspunda la intrebarea: Ce anume ii determina pe oameni sa ajunga in anumite functii in cadrul companiilor si, odata ajunsi, sa-si desfasoare activitatea intr-un fel sau altul? Actualitatea investigatiei la tema data se manifesta prin necesitatea determinarii factorilor interiori dinamici ce contribuie la mobilizarea energiei necesare infaptuirii unui act, adica motivatia.
Scopul lucrarii este de a identifica care sunt principalii factori motivatori care sa duca la cresterea eficientei a resurselor umane, precum si a cresterii gradului de satisfactie a angajatilor.
Obiectul de studiu include sistemul motivational in companiile nationale,urmarind modul in care angajatii sunt stimulati sa se implice activ in atingerea obiectivelor strategice. 
Metodologia de cercetare. La elaborarea acestei lucrari au fost utilizate metode de cercetare ca -  analiza, sinteza, inductia si deductia, analogia, analiza comparativa. 
Cuvinte-cheie : sistem motivational, nevoile angajatilor, performante profesionale, teorii motivationale, strategii motivationale, management motivational, tehnici motivationale.
Structura lucrarii. Structura lucrarii cuprinde: introducere, trei capitole, concluzii generale si recomandari, bibliografie. 
In introducere este expusa actualitatea si importanta temei de studiu, sunt definite scopul , metodele de cercetare utilizate si enumerate cuvintele-cheie.
Capitolul I. ,,Abordari teoretice privind sistemul motivational". In cadrul acestui capitol este expus aspectul teoretic al conceptului de sistem motivational. 
Capitolul II. ,,Diagnosticul motivarii personalului in organizatiile din R.Moldova." include o analiza detaliata a metodelor de motivare aangajatilor companiilor din R.Moldova si efectuata o comparatie cu sistemul motivational european. 
Capitolul III. ,,Probleme si solutii". In acest capitol sunt analizate problemele cu care se confrunta managerii in procesul de motivare a salariatilor sai si propuse solutii de inlaturare a problemelor constate. 
In concluzii si recomandari sunt totalizate informatiile prezentate in capitolele anterioare ale cercetarii. 
Bibliografia reda sursele informationale utilizate in cadrul lucrarii, incluzand monografii, acte normative si surse web.
Capitolul I. ,,Abordari teoretice privind sistemul motivational. "
1.1. Conceptul de sistem motivational.
Derivand din cuvantul latin "movere" (miscare), motivatia este o stare interioara ce energizeaza, activeaza sau pune in miscare un individ,orientand compotamentul sau in directia unui tel,unui obiectiv. Motivatia exprima faptul ca la baza conditiei umane se afla intotdeauna un ansamblu de mobiluri- nevoi, interese, intentii, tendinte, idealuri- care sustin realizarea anumitor actiuni, fapte, atitudini, aceasta fiind o lege fundamentala in psihologie. In literatura de specialitate se intalnesc mai multe notiuni de motivatie, insa cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele:
-  Motivatia in munca este un set de forte energetice care isi au originea atat in individul insusi cat si dincolo de natura individuala, pentru a initia comportamentul legat de munca, a determina formele, directia, intensitatea si durata sa .( Pinder)
-  Motivatia reprezinta suma energiilor interne si externe care initiaza si dirijeaza comportamentul spre un scop care, odata atins, va determina satisfacerea necesitatii. (Panaite Nica)
-  Motivatia reprezinta aspiratia si vointa unei persoane de a-si intensifica eforturile in vederea atingerii unor obiective sau a obtinerii unor rezultate dorite" (C.Jianu)
Cheia intelegerii motivatiei sta in semnificatia si raportul dintre nevoi, impulsuri si obiective . In figura 1.1 este prezentat grafic procesul de motivare care exprima faptul ca nevoile genereaza impulsuri de a realiza obiective. Fig. 1.1 Procesul de baza al motivatiei. Sursa: Elaborat de autor.
Numerosi cercetatori in domeniul comportamentului uman au fost preocupati de identificarea , ierarhizarea nevoilor individului, formuland astfel teorii asupra motivatiei,redate in tabelul de mai jos, prin care ei incearca sa explice de ce oamenii se comporta in felul in care o fac.


Fisiere în arhivă (1):

  • Modalitati de rationalizare a sistemului motivational in cadrul companiilor nationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Acordul de Asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, 2014. Disponibil: http://www.mfa.gov.md/img/docs/Acordul-de-Asociere-RM-UE.pdf
2. Albou P. Les motivations de la conduite economique. Paris: Universite de Lille, 1976.
3. Baiesu M. Managementul resurselor umane. Note de curs. Chisinau: Editura ASEM, 2003.
4. Birca A. Managementul resurselor umane in context international. Chisinau: Editura ASEM, 2013.
5. Birca A. Managementul recompenselor. Chisinau: Editura ASEM, 2013.
6. Birca A. Implicatii motivationale privind valorificarea potentialului uman in cadrul organizatiilor. Chisinau, 2001, vol. I.
7. Cancelaria de Stat, Directia Politica de Cadre, Motivarea nefinanciara, Chisinau, 2011 .Disponibil- http://www.rapc.gov.md/file/Motivarea-nefin-fp.pdf
8. Carnegie D. Secretele Succesului ,1936
9. Codul Muncii al Republicii Moldova, nr. 154-XV din 28.03.2003. In: Monitorul Oficial nr. 159-162, din 29.07.2003. Disponibil: http://lex.justice.md/md/326757/
10. Cotelnic A. Motivatia in munca in organizatiile autohtone, cauza generatoare de conflicte, 2016.
11. Druta F. Motivatia economica: dimensiuni psihologice si manageriale. Bucuresti: Editura Economica, 1999.
12. Ghid public, Motivarea personalului: provocari si solutii, Chisinau, 2012
13. Ilciuc C., Birca A. Team building-ul -  forma de sporire a motivatiei personalului in organizatiile din Republica Moldova. ASEM, Chisinau, 2018.
14. Ilciuc C. Rolul motivarii personalului in formarea imaginii intreprinderii 2016, Romania.
15. Ilciuc C. Strategii motivationale aplicate in cadrul intreprinderilor din Republica Moldova. Chisinaul, 2013
16. Ilciuc C. Analiza influentei manageriale asupra motivatiei personalului in organizatiile din Republica Moldova. Revista / Journal ,,ECONOMICA" nr.2 (100) 2017
17. Maslow A.H. Motivation and Personality, Editia- III-a, 1987.
18. Regulamentul intern al SA "Viorica-Cosmetic"
19. Rotaru A., Prodan A., Managementul resurselor umane. Iasi, 1998
20. Ursachi I. Management , Bucuresti, 1993
21. Vroom V. H., Work and motivation. New York, 1964.
22. ????e?co? ?., Ka? ?o????po?a?? ???e?. 10 -  ???y???? ?pe???? ??? ?e?e??epa. Moc??a: - O???? -  ????ec- . 2003.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!