Monografie Organizatii fara Scop Patrimonial

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I - Caracterizare generala a impozitelor directe
1.1 Notiune, elemente tehnice si functiile impozitelor directe
1.2 Programarea controlului fiscal al impozitelor directe
1.3 Metodologia de exercitare a controlului fiscal al impozitelor directe
Capitolul II - Controlul in procesul de constatare, incasare si urmarire a Impozitelor directe
2.1 Controlul fiscal privind constatarea impozitelor directe
2.2 Controlul fiscal privind incasarea impozitelor directe
2.3 Controlul fiscal privind urmarirea impozitelor directe
Capitolul III - Analiza constatarilor controlului fiscal
3.1 Controlul fiscal al impozitului pe profit
3.2 Controlul fiscal al impozitului pe venit
3.3 Controlul fiscal al impozitului pe salarii
Capitolul IV - Concluzii si propuneri


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Caracterizare generala a impozitelor directe
1.1 Notiune, elemnte tehnice si functiile impozitelor directe
Prin impozit se intelege o contributie baneasca obligatorie si cu titlu nerambursabil, datorata, conform legii, bugetului de stat de catre persoanele fizice si persoanele juridice pentru veniturile pe care le obtin sau bunurile pe care le detin in proprietatea lor.
Impozitul este o contributie baneasca, in sensul ca persoanele fizice si juridice sunt datoare sa participe dupa anumite criterii la formarea fondurilor generale de dezvoltare a societatii, necesare finantarii unor trebuinte sociale si economice in interesul comunitatii.
Impozitul este o contributie obligatorie in sensul ca toti contribuabilii care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau care poseda un anumit gen de avere pentru care potrivit legislatiei, datoreaza impozit.
Impozitele sunt prelevari cu titlu nerambursabil, in sensul ca odata facute in scopul formarii fondurilor generale ale comunitatii, ele sunt utilizate numai la finantarea unor actiuni sau obiective necesare tuturor membrilor societatii si nu in interese individuale sau de grup.
Impozitele sunt datorate conform dispozitiilor legale, in sensul ca nici un impozit datorat bugetului de stat nu se poate stabili sau percepe decat in puterea unei legi.
Impozitele se datoreaza pentru veniturile realizate si averea detinuta, in sensul ca subiectele impozabile datoteza contributia numai in cazul cand realizeaza venituri prevazute de lege ca supusa impozitarii sau dobandesc bunuri, care potrivit legii sunt impozabile 
Elementele tehnice ale impozitelor directe trebuie sa precizeze o serie de oportunitati din care sa rezulte:
? in sarcina cui s-a stabilit impozitul respectiv;
? cuantumul acestui impozit;
? modul de percepere si de stabilire a impozitului;
? caile si modalitatile de urmarire in caz de neplata;
? sanctiunile stabilite de lege pentru nerespectarea prevederilor legale;
In teoria si practica financiara s-au determinat elementele pe care trebuie sa le inglobeze un impozit direct si anume:
- Subiectul impozitului sau platitorul este persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata acestuia. In cazul impozitului pe salarii, subiectul impozitului este persoana fizica care realizeaza un venit sub forma de salariu, in cazul impozitului pe profit platitorul este unitatea patrimoniala care realizeaza castiguri din diverse activitati recunoscute de lege. In practica fiscala subiectul impozitului (platitorul de impozit) mai este denumit si contribuabil.
- Suportatorul (destinatarul) impozitului este persoana care suporta efectiv impozitul. Regula generala stabileste ca persoana fizica sau juridica care plateste impozitul este aceea care il si suporta. Se regasesc situatii in care suportatorul de impozitului este o alta persoana decat subiectul de impozit, deoarece, prin diverse cai ori mijloace, intr-o anumita masura, unele impozite platite de subiecti pot fi transpuse in sarcina altor persoane, ajungandu-se la fenomenul repercursiunii impozitelor.
- Obiectul impozitului este reprezentat de materia supusa impunerii, in sensul ca daca este impozitat salariu, ne referim la impozitul pe salarii, impozitul pe venit, reprezinta suma datorata pentru realizarea acestuia.
- Unitatea de impunere este reprezentata de unitatea de masura in care se exprima obiectul impozabil;
- Cota de impunere reprezinta impozitul datorat aferent unei unitati de impunere;
- Asieta reprezinta totalitatea masurilor care se iau de catre organele fiscale pentru identificarea fiecarui subiect impozabil, pentru stabilirea marimii materiei impozabile si a cuantumului de plata;
- Termenul de plata reprezinta data la care sau intervalul de timp in interiorul caruia subiectul impozitului trebuie sa-si achite obligatia fata de bugetul statului 
In cazul impozitelor directe, obiectul impunerii il constituie venitul si averea fiecarui contribuabil.
La baza impozitarii fiscale stau principii de impunere, care caracterizeaza atat masa impozabila, cat si platitorii de impozite.
- Egalitatea in fata impozitelor presupune ca impozitarea sa se faca in acelasi mod pentru toti contribuabilii, indiferent de localitatea de domiciliu, de modul de organizare si functionare, asigurand neutralitatea acestuia.
- Egalitatea prin impozit presupune diferentierea sarcinii impozabile de la un contribuabil la altul in functie de marimea materiei impozabile, situatia personala a subiectului impus, provenienta si natura surselor de venituri. In acest caz sunt diferentieri stabilite prin lege pentru contraste ca: bogati si saraci, casatoriti care au copii sau celibatari, a celor ce realizeaza venituri din capital, proprietati sau rente.
Respectare echitatii fiscale rezulta din felul cotelor aplicate asupra veniturilor realizate de contribuabil:
- impunerea prin cote fixe nu tine cont nici de venit, nici de avere si nici de situatia personala a subiectului de impozitare
- impunerea pe baza de cote proportionale presupune ca fiecare platitor sa participe la acoperirea cheltuielilor statului proportional cu averea sau castigul sau.
- impunerea progresiva se caracterizeaza prin faptul ca impozitul se mareste odata cu sporirea castigului sau averii, ceea ce atrage dupa sine ca suma impozitului sa sporeasca mai repede decat valoarea materiei impozabile.
- Principiile de politica fiscala tin seama de faptul ca impozitele stabilite sa indeplineasca o serie de conditii care sa asigure un randament fiscal ridicat, sa fie stabile si elastice.
Prin randament financiar se intelege asigurarea impunerii a intregii substante impozabile, sa cuprinda intreaga masa a subiectilor impusi si incasarea la termenele stabilite de lege a ratelor impozitate


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Organizatii fara Scop Patrimonial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!