Multinationale - Samsung - Studiu de Caz

Extras din proiect Cum descarc?

O firma multinationala sau transnationala (FTN) este o companie care se angajeaza in investitii straine directe (ISD) si care detine si controleaza activitatile generatoare de valoare adaugata in mai mult decat o tara.
In general se folosesc termenii de "transnational" si "multinational" ca avand aceeasi semnificatie. Primul termen a fost adoptat de Centrul Natiunilor Unite pentru Corporatiile Transnationale (UNCTC) in 1974 la cererea catorva tari din America Latina care au dorit sa faca deosebirea intre companiile domiciliate intr-o tara din America Latina care ar putea investi in alta tara, fata de acelea care-si au originea in afara regiunii. Al doilea termen este preferat de catre tarile dezvoltate, de oamenii de afaceri si comunitatea academica. Cu trecerea timpului, diferentele metodologice au disparut, astfel ca acum ambii termeni desemneaza acelasi lucru.
Totusi, la nivel de analiza, exista deosebiri intre cei doi termeni. De exemplu, in mediul academic, termenul de "transnational" este folosit pentru a desemna "o corporatie multinationala care practica o strategie de integrare deplina si organizare multi-dimensionala" 
In conceptia altora, care folosesc termenii ca avand acelasi inteles si crezand ca se refera la acelasi fenomen, singura diferenta este ca FTN este un termen folosit dupa 1980, iar FMN este un termen folosit inainte de 1980.
Sunt si academicieni care sustin ca exista o diferenta majora intre cei doi termeni. Printre acestia este si Carl Dassbach care da definitii distincte pentru cei doi termeni. Astfel, o FMN este o intreprindere orientata in mod primar catre diferite piete nationale sau regiuni diferite. Ea se caracterizeaza printr-o administrare descentralizata (unitati nationale sau regionale care sunt in cea mai mare parte autonome de centrul de decizie principal), o multitudine de linii de productie (fiecare orientata spre piata nationala sau regionala) si multe divizii de munca suprapuse cu activitati superflux deoarece fiecare unitate opereaza independent fata de celelalte.
Pe de alta parte, o FTN este orientata spre o piata mondiala, sau cel putin spre o piata externa care acopera cateva tari sau regiuni. Administrarea este de departe mai centralizata decat in cazul FMN, office-ul principal avand un control direct mai mare asupra unitatilor. Mai mult, o FTN se misca spre crearea unei singure intreprinderi cu o singura divizie de munca prin eliminarea activitatilor superflue si concentrarea activitatilor in acele tari (regiuni, piete) care ofera cele mai mari avantaje in desfasurarea activitatiioo.
FTN a fost, in parerea sa, un produs al organizatiei clasice FORD dar care nu mai este viabila in conditiile actuale ale competitiei, iar o varianta a FMN cu mai putine unitati nationale ar putea fi cea mai eficienta forma.
Bineinteles, nu se poate spune ca exista tipuri ideale - 100% FMN sau FTN - ele tinzand spre aceste directii; iar in aceasta lucrare, ca termen generic, vom folosi termenul de FMN.
De asemenea, termenii de "antrepriza", "firma", "corporatie", "societate" sau "companie" tind sa fie sinonimi, desi este recunoscut ca fiecare are o conotatie legala specifica; iar termenul de "global" are un inteles mai specific, referindu-se la o companie care se angajeaza in activitati lucrative in fiecare din regiunile majore ale lumii si care urmareste o strategie de integrare a acestor activitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Multinationale - Samsung - Studiu de Caz.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!