Organizarea si Exercitarea Controlului Financiar Preventiv la SC Ramfi Instal SRL

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP. 1. BAZELE CONCEPTUALE ALE CONTROLULUI 2
1.1 Controlul- functie esentiala a managementului 2
1.2 Necesitatea obiectiva a controlului in economia de piata 4
1.3 Obiectul si formele controlului economic financiar 5
1.4 Continutul si functiile controlului 8
CAP. 2. ORGANIZAREA CONTROLULUI IN ROMANIA 12
2.1. Structura organizatorica a controlului 12
2.2. Organizarea activitatii de control economic financiar 14
2.2.1. Programarea activitatii de control 14
2.2.2. Desfasurarea activitatii de control 15
2.3. Controlul financiar propriu- definitie, concept 19
2.4. Controlul financiar propriu al societatilor comerciale 20
CAP.3. CONTROLUL FINANCIAR PREVENTIV 21
3.1. Definitie, concept, evolutie 21
3.2. Organizarea controlului financiar preventiv la o institutie publica 28
3.3. Obiectivele controlului financiar preventiv 30
3.4. Exercitarea controlului financiar preventiv la o institutie publica 36
3.5. Metodologia acordarii vizei de control financiar preventiv 37
3.6. Metodologia solutionarii refuzului vizei de control financiar preventiv 40
CAP.4. STUDIU DE CAZ PRIVIND EXERCITAREA CONTROLULUI FINANCIAR PREVENTIV LA UN COMPARTIMENT FUNCTIONAL DIN CADRUL S.C. RAMFI INSTAL S.R.L 42
Anexe 53
Bibliografie 72


Extras din proiect Cum descarc?

CAP. 1. BAZELE CONCEPTUALE ALE CONTROLULUI
1.1. CONTROLUL FUNCTIE ESENTIALA A MANAGEMENTULUI
Termenul de ,,control" il datoram expresiei contra rolus, care inseamna verificarea actului original dupa duplicatul care se incredinteaza in acest scop unei persoane. In calitate de concept, controlul consta in verificarea programelor stabilite, a erorilor, abaterilor, lipsurilor, deficientelor dintr-un anumit domeniu de activitate.
Trecerea Romaniei la o economie de piata, al carui fundament il constituie proprietatea privata si al carui mecanism presupune coroborarea si imbinarea organica a legilor pietei cu actiunea statului, se dovedeste a fi un procescomplex si cu largi implicatii, un proces dificil si de durata. Economia de piata nu este lipsita insa de abuzuri, iar unele dintre acestea sunt grave, dar in acelasi timp, este evident faptul ca intreprinderea particulara moderna si spiritul intreprinzator, cuplat cu democratia politica, ofera cea mai buna perspectiva de pastrare a libertatii pe multiple planuri si ofera cele mai accesibile cai de dezvoltare economica si prosperitate generala. Premisa libertatii, a riscului si a sansei este factorul care leaga economiile de piata moderna cu democratia politica. Cunoasterea situatiei patrimoniului, a capacitatii acestuia de a genera profit, a solventei comerciale, ori de faliment in care se pot afla agentii economici la un moment dat, este asigurata cu ajutorul atat al contabilitatii reale, operative si stiintifice organizate cat si a controlului financiar organizat si exercitat in mod exigent si competent.
In acest context, controlul este la nivel micro si macro o functie eficienta si necesara a managementului.
Functia de control are foarte mare importanta intre functiile managementului in economia de piata si finalizeaza procesul ciclic de condecere, furnizand elemente necesare pentru demararea unui nou ciclu managerial prefigurand necesitatea fixarii unor noi obiective corespunzatoare conditiilor in continua modificare a reorganizarii aferente, a stabilirii programului de coordonare adecvata.
Managementul este un proces de cunoastere, actiune si perfectionare, un raport social intre factorii de conducere si cei condusi. Conducerea inseamna prevedere, organizare, evidenta si control (Fayol). Controlul este o functie a managementului care asigura cunoasterea si perfectionarea modului de gestionare a patrimoniului si de orientare, organizare si desfasurare a activitatii de productie, repartitie si desfacere.
Activitatea de control, in general, este un fenomen complex, uneori in procesul de management exista la un moment dat tendinta de suprapunere (condecere si control).
Controlul fiind o functie de baza a managementului, trebuie sa-si manifeste actiunea in toate segmentele activitatii, aria de cuprindere porneste din faza de planificare, executie si pana la detinerea si evaluarea informatiilor.
Un aspect de esenta in definirea conceptului de control rezulta din faptul ca, chiar si activitatea de control este supusa controlului. Frecventa controlului trebuie inteleasa in functie de complexitatea fenomenului controlat, ea se manifesta pe tot parcursul procesului, depinuand si de competenta sistemului, stabilindu-se astfel ierarhii si nivele de executie si coordonare. In concordanta cu aceste cerinte fiecare manager, trebuie sa-si controleze subalternii, exigenta controlului trebuie sa fie uniforma la toate nivelele din structura sistemului. Exista o legatura intre timpul consumat de catre conducator pentru control si exigenta controlului.
In economia de piata, statul gestioneaza, parte din multitudinea activitatilor, el este practic un agent prin care se realizeaza interesul politic, ceilalti parteneri, agentii economici se gasesc independenti si isi manifesta in mod real capacitatea de actiune, cu drepturi si responsabilitati, intr-o continua competitie cu scop final de maximizare a profitului ca o rezultanta a activitatii economice, de aici necesitatea managerilor, chiar si a celor din sectorul public, de a organiza si conduce in conditii de eficienta maxima activitatea de care raspund.
Procesul de control, in contextul celor aratate ca o componenta esentiala a conducerii, mai presupune cunoasterea in detaliu a actiunilor, masurarea performantelor, compararea lor cu standardele si aplicarea actiunilor de corectare a abaterilor nedorite.
Prin control, conducerii ii este asigurata cunoasterea conditiilor economice si financiare in raport cu piata, a situatiei patrimoniului, a lichiditatii si a fluxului de trezorerie, de aceea un control riguros, eficient, asigura performanta acesteia.
Controlul ca forma de cunoastere a a sistemului gestionat, este indispensabil pentru cel ce conduce, in luarea deciziilor curente, cat si in viitor.
In acest context, controlul nu se rezuma numai sa constate neajunsuri, ci are in vedere caracterul previzional de inlaturare a influentelor negative pentru a atinge asupra sistemului gestionar.
De aceea pentru a atinge acest deziderat managerii, in functie de specificul si obiectivele fiecarei intreprinderi sau institutii, trebuie sa-si creeze sisteme proprii de evaluare a activitatii de masurare a performantelor, de cuantificare a contributiilor fiecarui subordonat.
Putem afirma ca un factor primordial carconduce la mentinerea activitatii in situatie normala, cu tendinta de maximizare a eficientei, este controlul.
In figura numarul 1.1. distingem sistematizat, componentele proceselor de control care releva, ca acesta presupune, masurarea performantelor, compararea acestora cu standardele si aplicarea masurilor de corectare a abaterilor.
Figura nr.1.1. Componentele procesului de control
Un control obiectiv, eficient poate contribui la integrarea factorilor de progres in ceea ce priveste organizarea intregii activitati.
Alaturi de celelalte atribute ale managementului, controlul, este indispensabil oricarei activitati umane, el reprezinta o necesitate la nivelul tuturor centrelor de decizii. Controlul nu este o activitate in sine, fara scop si finalitate, pe planul relatiilor relatiilor sociale, din contra el are intotdeauna un rol activ, de reglare a actului decizional, el indica modul in care cel ce are responsabilitati in cadrul ierarhiei sociale, a aplicat in luarea deciziei cele mai adecvate solutii, daca aceasta coresspunde scopului pentru care a fost emisa.
In concluzie putem afirma ca actul de management, de luare a deciziei, este indispensabil legat de activitatea de control ca element de mare importanta al acestuia.
In conditiile economiei de piata controlul, ca forma de cunoastere, are in vedere interesele agentilor economici, bazate pe profit, interesele tertilor agenti economici si interesele statului.
Controlul reprezinta o forma de perfectionare a activitatii sociale si se orienteaza spre urmatoarele etape:
- intarirea disciplinei, a ordinii, a spiritului de raspundere si a legislatiei;
- organizarea mai buna a muncii in toate sectoarele de activitate;
- administrarea mai buna a resurselor economice si de munca de care dispune societatea;
- lichidarea lipsurilor, deficientelor si abaterilor care exista in domeniul economico- financiar;
- asigurarea dezvoltarii economice mai rapide si cresterea nivelului de trai.
Controlul contribuie la descoperirea si mobilizarea de noi rezerve pentru 
progresul economico- social, la prevenirea si inlaturarea greutatilor si neajunsurilor care pot afecta buna functionare a mecanismului financiar si stimularea gestionarii mai eficiente a resurselor financiare si umane, apararea si dezvoltarea proprietatii publice si private.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Exercitarea Controlului Financiar Preventiv la SC Ramfi Instal SRL.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!