Politici si practici contabile de intreprindere pivind evaluarea si calcularea rezultatului, determinarea si prezentarea rezultatului pe actiune

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Evaluarea rezultatului
2. Calcularea rezultatului
3. IAS 33 "Rezultatul pe actiune"
3.1 Obiectiv
3.2 Arie de aplicabilitate
4. Definitii
5. Aspecte generale privind rezultatul pe actiune
6. Prezentarea informatiilor
7. Evaluarea rezultatului pe actiune
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

1. Evaluarea rezultatului
Principalul obiectiv al intreprinderilor este de a obtine rezultate financiare pozitive. In decursul activitatii este necesara masurarea rezultatelor activitatilor desfasurate, prin aprecierea nivelului de dezvoltare a intreprinderii, a modului in care sunt utilizate resursele economice si financiare de care dispune.Sub aspect financiar-contabil, rezultatul exercitiului financiar reprezinta diferenta dintre venituri si cheltuieli, care poate fi:
- Profit, cind veniturile sunt mai mari decit cheltuielile;
- Pierdere, cind cheltuielile sunt mai mari decit veniturile.
Evaluarea rezultatelor financiare ne ajuta sa identificam punctele slabe si punctele tari ale activitatii unei firme, precum si modul de indeplinire a obiectivelor financiare prestabilite. 
Elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale descries mai jos, conform contabilitatii de angajamente. Astfel, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiareale perioadelor aferente.
Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturileaferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli.
Principiul contabilitatii de angajamente
Se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.
Evaluarea reprezinta procesul prin care se determina valoarea la care elementele situatiilor financiare sunt recunoscute in contabilitate si prezentate in bilant si contul de profit si pierdere.
Principiul continuitatii activitatii
Trebuie sa se prezume ca entitatea isi desfasoara activitatea pe baza principiului continuitatii activitatii. Acest principiu presupune ca entitatea isi continua in mod normal functionarea, fara a intrain stare de lichidare sau reducere semnificativa a activitatii. O entitate nu va intocmi situatiile financiare anuale pe baza continuitatii activitatii dacaorganele de conducere stabilesc dupa data bilantului fie ca intentioneaza sa lichidezeentitatea sau sa inceteze activitatea acesteia, fie ca nu exista nicio alta varianta realista inafara acestora. Deteriorarea rezultatelor din exploatare si a pozitiei financiare, ulterior datei bilantului, indica nevoia de a analiza daca presupunerea privind continuitatea activitatiieste inca adecvata.
Principiul permanentei metodelor.
Metodele de evaluare si politicile contabile, in general, trebuie aplicate in mod consecventde la un exercitiu financiar la altul.
Modificarea de politica contabila la initiativa entitatii poate fi determinata de:
- o modificare exceptionala intervenita in situatia entitatii sau in contextul economic
- financiar in care aceasta isi desfasoara activitatea;
- obtinerea unor informatii credibile si mai relevante.
Principiul prudentei.
Ca urmare, activele si veniturile nu trebuie sa fie supraevaluate, iar datoriile si cheltuielile,subevaluate. Totusi, exercitarea prudentei nu permite, de exemplu, constituirea de provizioane excesive, subevaluarea deliberata a activelor sau veniturilor, dar nicisupraevaluarea deliberata a datoriilor sau cheltuielilor, deoarece situatiile financiare nu ar mai fi neutre si nu ar mai avea calitatea de a fi credibile.
Principiul independentei exercitiului.
Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferentde data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si practici contabile de intreprindere pivind evaluarea si calcularea rezultatului, determinarea si prezentarea rezultatului pe actiune.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Rotila Aristita, "Reglementari si practici contabile specifice", Editura ALMA MATER, Bacau, 2011;
2. Garbina Maria Madalina, Bunea Stefan, "Sinteze, studii de caz si teste grila privind aplicarea IAS (revizuite)- IFRS, vol.1 (editia a IV-a, revizuita,2010), vol.3 (2008), Editura CECCAR, Bucuresti;
3. Cernusca Lucian, "Strategii si politici contabile", Editura Economica, Bucuresti, 2004;
4. http://contabilitate-primara.blogspot.ro/2011/02/prezentare-ias-33-rezultatul-pe-actiune.html
5. http://www.de-contabilitate.ro/articole/rezultatul_pe_actiune_1952.html


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!