Politici si Tratamente Contabile privind Evaluarea Initiala si Ulterioara a Imobilizarilor Corporale

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS:
CAPITOLUL I - STADIUL CUNOASTERII IN DOMENIU
1.1. Definitia si obiectivele imobilizarilor corporale 
1.1.1. Clasificarea imobilizarilor corporale 
1.2. Recunoasterea imobilizarilor corporale 
1.2.1. Evaluare la data intrarii in patrimoniu (intrare) 
1.2.2. Evaluarea ulterioara 
1.3. Reevaluarea imobilizarilor corporale 
1.4. Amortizarea 
1.4.1. Elementele si durata de amortizare a imobilizarilor corporale 
1.4.2. Valoarea amortizabila si valoarea reziduala 
1.4.3. Metode de amortizare 
1.4.4. Revizuirea metodei de amortizare 
1.5. Deprecierea activelor imobilizate 
1.5.1. Criterii de recunoastere a deprecierii activelor 
1.5.2. Valoarea recuperabila si pierderea de valoare a unui activ 
1.5.2.1. Pretul net de vanzare sau Valoarea justa minus costurile de vanzare 
1.5.2.2. Valoarea de utilizare 
1.5.3. Contabilizarea pierderii de valoare 
1.5.4. Reluarea pierderilor din depreciere 
1.6. Iesirea din patrimoniu 
CAPITOLUL II - STUDIU DE CAZ
1. Caracteristicile firmei S.C. GRAUL S.A 
2. Tratamentul contabil al imobilizarilor corporale 
2.1.Evaluarea la intrare 
2.2. Amortizarea imobilizarilor corporale 
2.3.Evaluarea initiala a imobilizarilor corporale 
2.4. Reevaluarea imobilizarilor corporale 
CONCLUZII SI PROPUNERI 
BIBLIOGRAFIE 
ANEXE


Extras din proiect Cum descarc?

Politici si tratamente contabile privind evaluarea initiala si ulterioara a imobilizarilor corporale
CAPITOLUL I - STADIUL CUNOASTERII IN DOMENIU
Reusita unei intreprinderi in realizarea beneficiilor economice viitoare depind de deciziile de investire luate in prezent. Din punct de vedere contabil o investitie consta in achizitia si / sau productia unei imobilizari corporale; imobilizari necorporale sau imobilizari financiare.
Din punct de vedere practic a ponderii activelor imobilizate in structura activului bilantier, cea mai mare, a intreprinderilor care produc si presteaza servicii, o detine imobilizarile corporale.
Activele imobilizate sunt definite in IAS 1 "Prezentarea situatiilor financiare" ca toate acele active care nu sunt clasificate in categoria activelor curente. 
Reglementarile contabile din Romania definesc activele imobilizate ca acele active ale unei intreprinderi destinate utilizarii pe o perioada indelungata in activitatea acesteia. Astfel active imobilizate reprezinta bunurile si valorile destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea entitatii economice si care nu se consuma sau se inlocuiesc dupa prima lor utilizare si, ca atare, nu sunt destinate comercializarii.
1.6. Definitia si obiectivele imobilizarilor corporale
Imobilizarile corporale sunt definte de Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) prin IAS 16 << imobilizari corporale >> ca fiind : << elemente tangibile care :
(a) sunt detinute pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestari de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative ;
(b) este preconizat a fi utilizate pe parcursul mai multor perioade ; >> 
IAS 16 "Imobilizari corporale"are ca obiectiv descrierea tratamentului contabil pentru imobilizarile corporale iar, in cadrul acestuia, identificarea momentului de recunoastere a acestor active, a valorii lor contabile si a amortizarii aferente Standardul prevede recunoasterea unei imobilizari corporale ca activ, in primul rand, atunci cand satisface definitia si criteriile de recunoastere pentru un activ, in general, asa cum sunt ele definite in "Cadrul general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare".
Nu este interzisa in Romania aplicarea stricta a IAS 16 Imobilizari corporale dar este restrictionata numai din punct de vedere fiscal. Astfel, fiscal sunt recunoscute numai reglementarile romanesti.
Romania aplica reglementarile contabile armonizate cu Directiva a-IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1752/2005. 
Potrivit O.M.F.P. nr. 1752/2005 imobilizarile corporale sunt definite ca fiind << active care sunt utilizate pe parcursul unei perioade indelungate, mai mari de un an , si sunt detinute de intreprindere pentru a fi utiliate in productia de bunuri si servicii, pentru a fi inchiriate tetilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative. >>
Reglementarile contabile romanesti tind sa se alinieze cu Standardele Internationale de Contabilitate. Pe larg alinierea la reglemetarile internationale s-a efectuat in decursul timpului prin unele acte legislative cum ar fi in cazul imobilizarilor corporale :
-- Lege pentru amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale (legea nr.15 /1994) precum si norme metodologice privind aplicarea legii, privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale 
--Catalog privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe (HG Nr.2139/2004).
--Hotarari de Guvern privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe ( HG nr.403/2000, HG nr.1553/2004, HG nr.983/1998, HG nr.500/1994 HG.nr.26/1992 ). Cu exceptia HG.403/2000 si HG nr.1553/2004 care au avut ca baza reevaluarea imobilizarilor in functie de valoarea justa celelalte hotarari au avut ca baza actualizarea imobilizarilor cu indicii de inflatie. Aceasta metoda s-a luat in calcul avand in vedere ca pana in anul 2000 Romania a avut o economie hiperinflationista.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si Tratamente Contabile privind Evaluarea Initiala si Ulterioara a Imobilizarilor Corporale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!