Politici si Tratamente Contabile privind Metodele de Gestionare a Stocurilor de Marfuri

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND STOCURILE DE MARFURI 5
1.1. Rolul si importanta stocurilor 5
1.2. Politica stocurilor de marfuri 6
1.3. Politici de gestiune a stocurilor 6
1.4. Conceptul de stocuri si productie in curs de executie
si clasificarea acestora 8
1.5. Notiuni generale privind stocurile de marfuri 11
1.6. Intrarea stocurilor prin achizite intracomunitara 13
1.7. Evaluarea marfurilor 15
1.7.1. Evaluarea stocurilor de marfuri si ambalaje la
intrarea in patrimoniu 16
1.7.2 Evaluarea stocurilor de marfuri si ambalaje cu
ocazia inventarierii 21
CAPITOLUL II
Studiul de caz 23
2.1. Prezentarea generala a societatii Univers S.A 23
2.2. Domeniu de activitate principal (CAEN) al UNIVERS SRL 23
2.2.1. Viteza de rotatie a debitelor-clienti 24
2.3. Inregistrari contabile privind achizitiile de stocuri cu
reduceri comerciale si financiare 25
2.4. Inregistrari contabile privvind cheltuielile in cadrul societatii "Univers " S.A 27
CAPITOLUL III 
CONCLUZII SI PROPUNERI 43
BIBLIOGRAFIE 47
ANEXE 50
ANEXA 1 51
ANEXA 2 53
ANEXA 3 54
ANEXA 4 55
ANEXA 5 56
ANEXA 6 57
ANEXA 7 59
ANEXA 8 60
ANEXA 9 61
ANEXA 10 63
ANEXA 11 67
ANEXA 12 72
ANEXA 13 74
ANEXA 14 76
ANEXA 15 78
ANEXA 16 79
ANEXA 17 80
ANEXA 18 81
ANEXA 19 83
ANEXA 20 84
ANEXA 21 85
ANEXA 22 86


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Cunoasterea reprezinta expresia vocatiei spre progres a fiintei umane. Civilizatia acestui sfarsit de secol si mileniu evolueaza esentialmente sub imperiul INFORMATIEI.
Unica resursa inepuizabila, informatia a devenit astazi un veritabil factor de putere, un bun social care influenteaza nemijlocit starea de prosperitate a unui popor.
Suntem in plina revolutie informationala. Schimbarea cea mai profunda este legata de generarea, culegerea, elaborarea si raspandirea informatiei. Omul nu poate exista in afara comunicarii, pe care, in buna masura, o genereaza si intermediaza.
Este unanim recunoscut faptul ca o parte insemnata a informatiilor vehiculate in mediul economic au la baza informatia contabila sau derivate ale acesteia."Contabilitatea reprezinta cea mai importanta sursa de informare a unei natiuni", apreciaza intr-o lucrare de referinta Oskar Morgenstern.
Cel mai mare filosof al antichitatii, Aristotel, atribuia conceptului de economie acceptiune creativa, utila, respectiv arta de a acumula bunurile necesare traiului si folosirea lor in sistemul comunitatii.
Drumul parcurs de contabilitate de-a lungul intregii sale istorii este predominat de la practica la teorie. Experienta practica a anticipat si modelat teoria contabilitatii. Nu intotdeauna practica a asteptat neaparat teoria pentru a intra in aplicarea uzuala.
In cadrul procesului complex de relansare si dinamizare a economiei romanesti, un rol important il ocupa problematica stocurilor. In conditiile unei economii de piata, asigurarea resurselor materiale necesare si gestiunea corespunzatoare a acestora trebuie sa corespunda sistemelor de valori bazate pe concurenta, competitie si abilitatea de identificare si fructificare a oportunutatilor. In prezent, satisfacerea cererii pietei in conditii de profitabilitate a devenit o conditie de existenta a fiecarei firme. Aceasta presupune participarea tuturor subsistemelor unei intreprinderi, inclusiv a celui de asigurare a resurselor materiale necesare cresterii competitivitatii pe piata.
Unitatile economice trebuie sa aiba in vedere conditiile economice interne si internationale de abordare a problemelor specifice proceselor de cumparare, a celor de formare a stocurilor si de desfacere a productiei. Pentru ca activitatea economica dintr-o unitate patrimoniala sa genereze profit este necesar ca, inca din faza de aprovizionare materiala, sa fie puse in aplicare toate modalitatile care permit obtinerea lui. Astfel, orice reducere de pret, obtinuta prin negociere, creeaza premise pentru realizare de profit.
Formarea stocurilor de materiale si produse la nivelul agentilor economici are rolul de a asigura conditiile optime pentru desfasurarea activitatii. Stocurile contribuie la alimentarea continua a subunitatilor de consum si servirea clientilor in vederea realizarii obiectivelor pe care si le-a propus fiecare unitate economica.
In activitatea economica stocurile au un rol deosebit deoarece constituirea, amplasarea si administrarea lor se desfasoara in stransa corelatie cu indicatorii strategici si in interdependenta cu rezultatele economico-financiare ale activitatii intreprinderii. Nivelul stocurilor trebuie adaptate sistematic la conditiile noi create in economie, la cerintele desfasurarii procesului de aprovizionare si asigurarii continuitatii activitatii. 
Lucrarea de fata intitulata ,,Politici si tratamente contabile privind metodele de gestionare a stocurilor de marfuri" isi propune sa analizeze existenta si implicatiile pe care le genereaza o anumita structura patrimoniala ,,materie" de reflectare in contabilitatea financiara. Aceasta structura patrimoniala este reprezentata de marfuri si amabalaje, active circulante foarte importante in cadrul unei unitati de productie cum este S.C. ,,UNIVERS"SRL . Se stie ca dupa anul 1989 economia Romaniei a trecut la o economie de piata, adica la o economie descentralizata. Trecerea la o astfel de economie a adus profunde modificari asupra contabilitatii, in general si, implict, asupra contabilitatii stocurilor.
CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND STOCURILE DE MARFURI
1.1. Rolul si importanta stocurilor
Problematica stocurilor a aparut pe fondul unor intense framantari de creare si dezvoltare a marii industrii care a generat multiplicarea punctelor de productie si de consum, dispersarea pe teritorii intinse a acestora, cresterea continua si nemaiintalnite a circulatiei marfurilor. S-a manifestat mai intai capractica, iar mai apoi ca teorie stiintifica, facandu-se astfel trecerea de la forma involuntara la forma constienta, deliberata, cuprinzand domenii si activitati tot mai diverse. Ca urmare, s-a dezvoltat o bogata literatura privind gestiunea stiintifica a stocurilor, au fost create modele matematice proprii proceselor de stocare.
O prima forma de determinare stiintifica a stocurilor este identificata de
profesorii G.Hadley si T.M. Whitin, in anul 1915. Ulterior modelul a fost preluat si dezvoltat de R.H. Wilson, motiv pentru care in literatura economica este cunoscut sub denumirea de ,,formula lui Wilson". Pe plan mondial, conceptul de stocare s-a conturat in jurul anilor'30,prin elaborarea unui sistem distinct de gestiune a stocurilor. Acesta s-a constituit treptat intr-un instrument principal de conducere economica, favorizand luarea deciziilor, nu numai in derularea procesului de aprovizionare tehnico-materiala, ci a intregii activitati.
Prima lucrare de amploare care a promovat studiul problemelor de stoc apartine economistului american F.E. Raymond ,,Quantity and Economy in Manufacture", aparuta la New York, in anul 1931. Astazi, gestiunea stocurilor a devenit un domeniu larg, incluzand atat probleme de dimensionare, de optimizare a amplasarii in teritoriu, de reducere a cheltuielilor de stocare, cat si probleme de depozitare, de structura sortimentala, conservare, redistribuire, mod de utilizare tec.
Analiza procesului de stocare, a legitatilor si actiuni factorilor care guverneaza acest proces au permis determinarea cailor, mijloacelor si formelor de constituire, utilizare, dimensionare si functionare a stocurilor care au devenit astfel, un instrument important in conducerea stiintifica a activitatii economice, in cresterea eficientei acesteia.
Asadar, gestiunea stocurilor este un domeniu vast, aflat la intersectia unor zone de interinfluente si de actiuni comune, determinand modelari si optimizari partiale si iterative, in vederea realizarii obiectivului primordial al gestiunii financiare a unitatii patrimoniale, acela de a-si maximiza valoarea cu un minim efort.
1.2. Politica stocurilor de marfuri
Politica de stocuri reprezinta un mijloc important prin care comertul realizeaza rolul sau de intermediar intre productie si consum, problematica stocajului de marfuri in comert avand o deosebita importanta.
Formularea politicii referitoare la stocuri presupune intelegerea rolului stocurilor in cadrul firmei. Cunoasterea tipurilor de costuri asociate stocurilor este, de asemenea, o conditie esentiala pentru echilibrul sistemului logistic.
1.3. Politici de gestiune a stocurilor
Resursele materiale, energetice, echipamentele tehnice si resursele financiare se afla cu preponderenta in mediul exterior firmei. Asigurarea lor necesita interactiunea, colaborarea si conlucrarea tuturor participantilor la circuitul economic, motiv pentru care, pentru a se obtine continuitatea acestui proces, unitatile patrimoniale constituie stocuri.
Data fiind importanta deosebita a stocurilor de bunuri materiale in activitatea unitatii patrimoniale se impune o gestiune stiintifica a procesului de stocare, urmarindu-se ,,cea mai eficienta alocare a capitalului in stocuri, in conditii de diminuare a riscului". Armonizarea relatiei rentabilitate-risc necesita un proces de optimizare intre solutia realizarii ciclului de exploatare cu un nivel minim de active circulante si posibilitatea aparitiei ,,rupturii de stoc".
Decidentul este chemat in acest conditii sa determine, pe de o parte, necesarul optim de stocuri, iar pe de alta parte sa gaseasca modalitati de finantare a acestui necesar. El poate opta, in functie de obiectivele si strategia de ansamblu a intreprinderii, precum si a viziunii sale asupra raportului intre vanzari (cifra de afaceri) si nivelul stocurilor, pentru una din urmatoarele variante ale politicii de gestiune a ciclului de exploatatie (in stransa legatura cu procesul stocarii):
Politica ofensiva (agresiva) se caracterizeaza prin indiferenta rata de fisc; este promovata de managerii care doresc realizarea unei cifre de afaceri cu stocuri minime. Acesti conducatori sunt dispusi sa accepte riscuri mari legate de lipsa de stoc, lipsa de lichiditati si de insolvabilitate a intreprinderii, mizand pe rentabilitatea mult mai ridicata a accelerarii vitezei de rotatie, a cresterii gradului de lichiditate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si Tratamente Contabile privind Metodele de Gestionare a Stocurilor de Marfuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!