Prezentarea situației modificarii capitalurilor proprii și notelor explicative la situațiile financiare

Extras din proiect Cum descarc?

Capitaluri proprii
1.Definitie
Capitalurile proprii pot fi definite astfel:
-  ca resurse financiare atrase de la proprietari (actionari sau asociati), precum si cele constituite din profiturile obtinute; sau
-  dreptul titularilor de patrimoniu (actionari sau asociati), asupra activelor societatii, dupa scaderea tuturor datoriilor; sau
-  interesul rezidual al actionarilor in activele societatii, dupa scaderea tuturor datoriilor.
CAPITALURI PROPRII = ACTIVE -  DATORII
sau
CAPITALURI PROPRII = aporturile de capital + primele de capital + rezervele+ rezultatul reportat + rezultatul exercitiului financiar
Asasar capitalurile proprii se constituie din aportul proprietarilor la capitalul social al entitatii, din profitul obtinut si din alte surse proprii.
Acesta se constituie pe baza a doua surse:
1. Fondurile investite initial (la momentul constituirii) in companie impreuna cu sumele aditionale furnizate ulterior de proprietari (majorari de capital).
2. Profiturile reinvestite.
2.Structura
Capitalurile proprii se structureaza in doua categorii:
-  Capital propriu nominalizat, reprezentat de capitalul social, care se inregistreaza distinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire si a documentelor justificative privind varsamintele de capital;
-  Capital propriu nenominalizat, acesta fiind reprezentat de capitalul acumulat de catre entitate ca urmare a unei activitati economice profitabile. In aceasta categorie intra: rezultatul exercitiului financiar si rezultatul reportat, rezervele, primele de capital.
Capitalurile proprii se formeaza la inceputul activitatii entitatii si se modifica, prin crestere sau diminuare, pe parcursul existentei entitatii.
3. Clasificare
Capitalul social exprima valoarea totala a aporturilor subscrise/depuse de actionari/asociati. Se poate majora cu aporturi in natura sau numerar, prin incorporarea rezervelor si profiturilor. Uneori se micsoreaza ca urmare a retragerii unor asociati, acoperirea pierderilor din anii precedenti, redimensionarea capitalului in functie de volumul activitatii.
Primele de capital reprezinta suplimentul de aport neincorporat in capitalul social. In functie de modul de constituire aceastea se grupeaza: prime de emisiune, prime de fuziune/divizare, primele de aport, primele de conversie.
Rezervele reprezinta, in general, profituri capitalizate in mod durabil de catre entitate, dar si din prime de capital si rezerve din reevaluare. Rezervele consolideaza baza materiala a societatii, sporind capacitatea acesteia de a faca fata unor conjuncturi nefavorabile. Tipuri de rezerve: rezerve legale, rezerve din reevaluare, rezerve din surplusul realizat din rezerve din reevaluare, rezerve statutare, alte rezerve.
Actiunile proprii sunt acele actiuni rascumparate cu scopul de a reduce capitalul social prin anularea actiunilor proprii rascumparate, cesiona catre personalul societatii a unui numar de actiuni proprii, sau regulariza cursul actiunilor pe piata bursiera.
Rezultatul reportat reflecta rezultatele exercitiilor financiare precedente care n-au fost inca repartizate pe destinatii legale de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor, precum si rezultatele provenite din corectarea erorilor contabile.
Rezultatul exercitiului reprezinta diferenta dintre venituri si cheltuieli, care poate avea forma de profit sau pierdere. Reprezinta soldul final al contului 121 "Profit si Pierdere". Iar contul 129 "Repartizarea profitului" reflecta profitul exercitiului financiar in curs, repartizat pe destinatii legale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Prezentarea situatiei modificarii capitalurilor proprii si notelor explicative la situatiile financiare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!