Prezentarea Standardului Internațional de Audit 530 - Eșantionarea în Audit

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 
Domeniul de aplicare al prezentului ISA
Data intrarii in vigoare 
Obiectiv 
Definitii 
Dispozitii 
Tehnica de esantionare, dimensiunea esantionului si selectarea elementelor pentru testare 
Efectuarea procedurilor de audit
Natura si cauza abaterilor si denaturarilor 
Extrapolarea denaturarilor 
Evaluarea rezultatelor esantionarii in audit 
Materiale privind aplicarea si alte materiale explicative 
Definitii 
Tehnica de esantionare, dimensiunea esantionului si selectarea elementelor pentru testare
Efectuarea procedurilor de audit
Natura si cauza abaterilor si denaturarilor 
Extrapolarea denaturarilor 
Evaluarea rezultatelor esantionarii in audit 
Anexa 1: Stratificarea si selectarea in functie de valoare 
Anexa 2: Exemple de factori care influenteaza dimensiunea esantionului in cazul testelor controalelor Anexa 
3: Exemple de factori care influenteaza dimensiunea esantionului in cazul testelor de detaliu Anexa 
4: Metode de selectare a esantionului


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Domeniul de aplicare al prezentului ISA 
1. Prezentul Standard International de Audit (ISA) se aplica atunci cand auditorul a decis sa utilizeze esantionarea in audit pentru efectuarea procedurilor de audit. Acesta trateaza utilizarea de catre auditor a esantionarii statistice si nestatistice in proiectarea si selectarea esantionului de audit, efectuarea de teste ale controalelor si teste de detaliu si evaluarea rezultatelor esantionului. 
2. Prezentul ISA completeaza ISA 5001 , care trateaza responsabilitatea auditorului de a proiecta si efectua proceduri de audit pentru a obtine suficiente probe de audit adecvate in vederea formularii unor concluzii rezonabile pe care auditorul sa isi bazeze opinia. ISA 500 furnizeaza indrumari cu privire la metodele de selectare a elementelor de testat, aflate la dispozitia auditorului, una dintre acestea fiind esantionarea in audit. 
Data intrarii in vigoare 
3. Prezentul ISA este in vigoare pentru auditurile situatiilor financiare pentru perioadele care incep la 15 decembrie 2009 sau ulterior acestei date. 
Obiectiv 
4. Obiectivul auditorului, atunci cand utilizeaza esantionarea in audit, este de a obtine o baza rezonabila pe care sa isi formuleze concluziile cu privire la populatia din care este selectat esantionul. 
Definitii 
5. In contextul ISA-urilor, urmatorii termeni au intelesurile atribuite mai jos: 
(a) Esantionarea in audit (esantionare) - Aplicarea procedurilor de audit pentru mai putin de 100% din elementele din cadrul unei populatii cu relevanta pentru audit in asa fel incat toate unitatile de esantionare sa aiba posibilitatea de a fi selectate, cu scopul de a-i furniza auditorului o baza rezonabila in functie de care sa formuleze concluzii cu privire la intreaga populatie. 
(b) Populatie - Intregul set de date din care este selectat un esantion si despre care auditorul doreste traga concluzii. 
(c) Risc de esantionare - Riscul ca auditorul sa ajunga, pe baza unui esantion, la o concluzie diferita de concluzia la care ar fi ajuns daca intreaga populatie ar fi fost supusa aceleiasi proceduri de audit. Riscul de esantionare poate duce la doua tipuri de concluzii eronate: 
(i) In cazul unui test al controalelor, la concluzia potrivit careia controalele sunt mai eficace decat in realitate sau, in cazul unui test de detaliu, la concluzia ca nu exista o denaturare semnificativa, cand de fapt aceasta exista. Auditorul este preocupat, in primul rand, de acest tip de concluzie eronata, deoarece aceasta afecteaza eficacitatea auditului si este mai probabil sa conduca la o opinie de audit neadecvata. 
(ii) In cazul unui test al controalelor, la concluzia potrivit careia controalele sunt mai putin eficace decat in realitate sau, in cazul unui test de detaliu, la concluzia ca exista o denaturare semnificativa, cand de fapt aceasta nu exista. Acest tip de concluzie eronata afecteaza eficienta auditului, deoarece conduce, de regula, la o munca suplimentara pentru a stabili daca au fost incorecte concluziile initiale. 
(d) Risc asociat altor factori decat esantionarea - Riscul ca auditorul sa ajunga la o concluzie eronata din orice motiv independent de riscul de esantionare. 
(e) Anomalie - O denaturare sau o abatere care se poate demonstra ca nu este reprezentativa pentru denaturarile sau abaterile aferente unei populatii. 
(f) Unitate de esantionare - Elementele individuale care constituie o populatie. 
(g) Esantionare statistica - O abordare a esantionarii care are urmatoarele caracteristici: 
(i) Selectarea aleatorie a elementelor esantionului; si 
(ii) Utilizarea teoriei probabilitatii pentru a evalua rezultatele esantionului, inclusiv evaluarea riscului de esantionare. O abordare a esantionarii care nu prezinta caracteristicile de la subpunctele (i) si (ii) este considerata o esantionare nestatistica. 
(h) Stratificare - Procesul de divizare a populatiei in subpopulatii, fiecare dintre acestea fiind un grup de unitati de esantionare care prezinta caracteristici similare (de obicei, valoarea monetara). 
(i) Denaturare tolerabila - O valoare monetara stabilita de auditor pentru care acesta incearca sa obtina un nivel de asigurare adecvat, conform caruia valoarea monetara stabilita de el nu este depasita de denaturarea reala din cadrul populatiei. 
(j) Rata tolerabila a abaterii - O rata a abaterii de la procedurile de control intern prevazute, stabilita de auditor, pentru care auditorul incearca sa obtina un nivel de asigurare adecvat, conform caruia rata abaterii stabilita de auditor nu este depasita de rata reala a abaterii din cadrul populatiei.


Fisiere în arhivă (1):

 • Prezentarea Standardului International de Audit 530 - Esantionarea in Audit.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!