Principiile Contabile

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Principiile contabile si rolul lor in cadrul paradigmei contabilitatii in partida
dubla

1.1. Aria de definitie si aplicabilitate a temei. Termeni si concepte-cheie
1.2. Axiomatizarea contabilitatii financiare
1.3. Principiile contabile, parte esentiala a dispozitivului contabil

Capitolul 2. Principiile contabile prevazute de reglementarile contabile romanesti 
armonizate cu normele europene 

2.1. Principiul prudentei
2.2. Principiul continuitatii activitatii
2.3. Principiul permanentei metodelor
2.4. Principiul independentei exercitiului
2.5. Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si de datorii
2.6. Principiul intangibilitatii bilantului de deschidere
2.7. Principiul necompensarii
2.8. Principiul prevalentei economicului asupra juridicului
2.9. Principiul pragului de semnificatie 

Capitolul 3. Principiile recunoscute implicit in contabilitatea romaneasca

3.1. Principiile inregistrarii si tinerii contabilitatii 
3.2. Principiile partidei duble 
3.3. Principiile cuantificarii (masurarii si evaluarii)
3.4. Principiile observarii 
3.5. Principiile responsabilitatii 

Capitolul 4. Alte abordari privind principiile contabile

4.1. Principiile Contabile General Acceptate (GAAP)
4.2. Principiile prevazute de Cadrul general al IASB
4.3. Aplicarea principiilor contabilitatii financiare in contabilitatea de gestiune

Capitolul 5. Studii de caz

5.1. Principii prevazute de OMFP 1752/2005

Concluzii si propuneri

Anexe

Bibliografie 

Cuprins


Extras din proiect Cum descarc?

Am ales si tratat cu multa placere si cu mult interes aceasta tema deopotriva fundamentala, utila si pasionanta pentru teoria si practica contabila, cu dorinta de a aduce un plus de cunoastere in acest domeniu.

Tema este incitanta prin actualitatea, extinderea si importanta ei, necesitand o laborioasa munca de cercetare si documentare, de coroborare si asamblare a informatiilor si cunostintelor necesare dezvoltarii ei.

Nu am putut rezista tentatiei de a ,,vizita" masiv zona contabila anglo-saxona, in special datorita influentei trecute, prezente si viitoare a acesteia asupra standardelor internationale de contabilitate (IAS/IFRS), care sunt aplicate si in tara noastra prin intermediul reglementarilor Uniunii Europene (in special Directivele a IV-a si a VII-a, actualizate) .

De altfel, referentialul contabil international a constituit elementul central de comparatie pentru toate celelalte scoli si conceptii studiate aici in materia principiilor contabile.

De asemenea, am atins si subiecte legate de contabilitatea de gestiune, atat pentru faptul ca aceasta este complementara contabilitatii financiare in partida dubla, cat si pentru ca anumite contingente sunt foarte relevante in ceea ce priveste tema de fata.

O preocupare principala a fost utilizarea si valorificarea unei bibliografii actuale, de cel mai inalt nivel, opera unor specialisti recunoscuti in Romania si pe plan international.

De asemenea, am acordat o mare pondere aspectelor practice, studiilor de caz, aprecierilor si contributiilor proprii, acestea reprezentand o parte consistenta, apreciabila, din volumul lucrarii. Exemplele noastre au fost, pe cat posibil, axate pe principiile contabile aplicate in Romania si eliberate de consideratii si implicatii colaterale, tocmai pentru a pune in lumina cat mai clar cu putinta elementele care tin de esenta principiilor contabile respective. 

Poate ca in nici o alta parte a contabilitatii nu putem aplica mai bine, schimband ceea ce este de schimbat, adagiul initiatic , pentru a sublinia mai bine importanta principiilor contabile, decat aici, spunand cu convingere: ,,Principiile contabile sunt ca stelele: nu vom ajunge niciodata la ele, dar ne lumineaza drumul!" in nobila profesiune contabila.

Principiile sunt insa importante in toate domeniile stiintei si vietii noastre. Marele profesor de drept Tudor R. Popescu, dorind sa sublinieze importanta principiilor in dreptul civil, obisnuia sa spuna: ,,Dreptul (civil) inseamna principii generale plus bun simt!" 

Cu speranta ca aceasta lucrare va reprezenta un ajutor pentru cei care se pregatesc in domeniul contabilitatii, si in special studentii anului II zi si FR de la Facultatea de Relatii Economice Internationale si poate un pas inainte in cunoasterea din acest domeniu, le-o dedic din tot sufletul impreuna cu urarile mele sincere de succes! 

Capitolul 1. Principiile contabile si rolul lor in cadrul paradigmei 
contabilitatii financiare in partida dubla

1.1. Aria de definitie si aplicabilitate a temei. Termeni si concepte-cheie

Tema lucrarii noastre se refera la principiile contabile aplicabile de contabilitatea financiara in partida dubla din Romania. Aria de aplicabilitate este foarte larga, avand in vedere faptul ca reglementarile contabile romanesti sunt in linii mari, in toate partile esentiale, armonizate cu reglementarile contabile relevante din Uniunea Europeana (Directiva a IV-a, Directiva a VII-a, Directiva a IX-a), armonizate la randul lor cu Standardele Internationale de Contabilitate si de Raportare Financiara (IAS/IFRS).

Conceptele-cheie folosite in aceasta lucrare sunt:
1. entitate: unitate patrimoniala (societate comerciala, regie autonoma, etc.) cu personalitate juridica si care aplica sistemul contabil respectiv. Sinonime: firma, companie, intreprindere.
2. principii contabile: conventiile, regulile si procedeele necesare pentru definirea unei practici contabile acceptate la un moment dat. 
3. IASC (International Accounting Standards Committee): Comitetul (de elaborare) a Standardelor Internationale de Contabilitate, infiintat in 1973 cu sediul la Londra, care a functionat pana in aprilie 2001, cand a fost inlocuit de IASB. Este organismul care a elaborat referentialul contabil international: Cadrul general pentru intocmirea si prezentarea raportarilor financiare, standardele internationale (IAS) in numar de 41, interpretari ale standardelor (SIC) in numar de 30, ghiduri de implementare, etc. 
4. IASB (International Accounting Standards Board): Consiliul (de elaborare) a Standardelor Internationale de Contabilitate, care din aprilie 2001 inlocuieste IASC. Standardele pe care le elaboreaza se numesc IFRS (standarde internationale de raportare financiara), 5 pana in prezent, iar interpretarile lor se numesc IFRIC, pana in prezent in numar de 1.
5. IAS (International Accounting Standards): Standarde internationale de contabilitate, elaborate de IASC (pana in 2001).
6. IFRS (International Financial Reporting Standards): Standarde internationale de contabilitate, elaborate de IASB (dupa 2001).
7. SIC (Standards Interpretation Committee, pana in 2001): 
a. Comitetul permanent de interpretare a standardelor internationale de contabilitate din cadrul IASC;
b. Denumirea interpretarilor.
8. IFRIC (International Financial Reporting Interpretation Committee, dupa 2001): 
a. Comitetul permanent de interpretare a standardelor internationale de contabilitate si raportare financiara;
b. Denumirea interpretarilor. 
9. GAAP (Generally Accepted Accounting Principles): Principiile Contabile General Acceptate; are semnificatia atat de set de principii contabile, cat si de sistem (dispozitiv) contabil in ansamblul sau. Are doua variante principale: britanica (UK-GAAP) si nord-americana (US-GAAP).


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Contabile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!