Receptia Cantitativa si Calitativa a Loturilor de Marfuri

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I 
Continutul si scopul receptiei cantitative si calitative 
a loturilor de produse
I.1. Conceptul de receptie a marfurilor
Controlul calitatii produselor se face nu numai in sfera productiei, dar si in sfera circulatiei marfurilor (comertului).
Pe parcursul circuitului tehnic, marfurile sunt supuse operatiunilor succesive de ambalare, manipulare, incarcare-descarcare, transport, expeditie si depozitare. In timpul efectuarii acestora, pot aparea modificari cantitative si calitative ale marfurilor.
Se impune, de aceea, pentru toate verigile prin care trec marfurile in drumul lor de la producator la consumator, efectuarea receptiei cantitative si calitative a marfurilor, cea mai importanta verificare a calitatii din punctul de vedere al comertului.
controlul calitatii receptie
receptie
FURNIZOR 
UNITATE COMERCIALA EN GROSS 
UNITATE COMERCIALA EN DETAIL
Receptia marfurilor pe parcursul circuitului tehnic
Receptia marfurilor are loc o data cu trecerea marfurilor furnizorului (intreprinderea producatoare) in proprietatea beneficiarului (intreprinderea comerciala).
RECEPTIA MARFURILOR este definita ca: ansamblul operatiilor de identificare si verificare cantitativa si calitativa a marfurilor, desfasurate in prezenta delegatilor furnizorului si beneficiarului, prin care se constata daca lotul de marfa corespunde clauzelor contractuale sau calitatii prescrise.
Prin receptie se verifica masura in care calitatea reala corespunde calitatii contractuale sau calitatii prescrise.
CALITATEA REALA: nivelul valorilor individuale ale caracteristicilor produselor, determinat la un moment dat pe parcursul circuitului tehnic.
CALITATEA CONTRACTATA: valorile individuale ale proprietatilor marfurilor asupra carora s-a convenit intre parti, in cadrul unui contract.
CALITATEA PRESCRISA: nivelul valorilor individuale ale proprietatilor produselor, inscrise in standarde, norme, specificatii.
Se poate spune deci ca prin receptie se primeste si se accepta sau se respinge un lot de marfa.
ROLUL RECEPTIEI: receptia marfurilor indeplineste rolul unui filtru care impiedica patrunderea pe piata a produselor necorespunzatoare.
LEGISLATIA IN ROMANIA defineste receptia astfel: executarea in mod material si efectiv a operatiei de identificare calitativa si cantitativa a produselor, operatie efectuata de catre delegatii partilor contractante, stabilite in contractele economice.
Cand verificarea cantitativa si calitativa a marfurilor se face numai in prezenta furnizorului, procesul se numeste ,,autoreceptie".
AUTORECEPTIA: ansamblul de operatiuni efectuate numai de catre furnizor (beneficiarul nu se prezinta), manifestarea de vointa a partilor realizandu-se in momentul in care beneficiarul accepta produsele. 
TIPURILE RECEPTIEI MARFURILOR
1. RECEPTIA CANTITATIVA: presupune preluarea marfurilor prin cantarire, masurare, numarare.
2. RECEPTIA CALITATIVA:presupune verificarea proprietatilor produselor (organoleptice, fizice, chimice, mecanice, etc.) prin metoda organoleptica si prin metode de laborator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Receptia Cantitativa si Calitativa a Loturilor de Marfuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!