Rolul Auditului Intern si Managementul Riscului

Extras din proiect Cum descarc?

In ultimii ani se recunoaste tot mai mult importanta implicarii guvernantei corporative in managementul riscului. Organizatiile se afla sub presiunea identificarii tuturor riscurilor cu care se confrunta organizatia; de la riscuri sociale, etice si de mediu, la cele financiare si operationale, precum si la modul in care le administreaza la un nivel acceptabil. In acelasi timp, utilizarea procedurilor si politicilor de management al riscului integrat la nivel de intreprindere (ERM - Enterprise Risk Management) s-a extins, organizatiile recunosc astfel avantajele abordari managementului riscurilor. Auditul intern, in ambele sale roluri pe care le joaca in acordarea de asigurare si de consultanta, contribuie la managementul riscurilor intr-o varietate de moduri, importanta sa crescand din ce in ce mai mult in contextul crizei financiare actuale. Oamenii intreprind activitati de gestionare a riscului pentru a identifica, evalua, gestiona si controla toate tipurile de evenimente sau situatii care pot afecta organizatia. Acestea pot varia de la proiecte individuale sau la definirea tipurilor de risc, de exemplu, riscului de piata, pentru a evalua amenintarile si oportunitatile cu care se confrunta organizatia ca un intreg. Principiile prezentate in aceasta declaratie pot fi folosite pentru a ghida implicarea auditului intern in toate procesele de gestionare a riscurilor, dar noi suntem interesati in mod deosebit de gestionarea riscului la nivel de intreprinderi, deoarece aceasta este de natura sa amelioreze procesele de guvernare dintr-o organizatie. Managementul riscului la nivel de intreprindere (ERM) este un proces continuu, structurat in cadrul intregii organizatii care permite identificarea, evaluarea, decizia asupra raspunsurilor si raportarea cu privire la oportunitatile si amenintarilor care afecteaza atingerea obiectivelor sale 
Consiliul de Administratie are responsabilitatea generala de a se asigura ca riscurile sunt gestionate. In practica insa, Consiliul delega cadrul de functionare a managementului riscului echipei manageriale, care va fi responsabila pentru finalizarea activitatilor de mai jos. In cadrul echipei, poate fi o functie separata care coordoneaza si gestioneaza aceste activitati si aduce la curs competente si cunostinte de specialitate.
Avantajele unui ERM
Comitetul de Sponsorizare a Organizatiilor (COSO) defineste ERM ca fiind ,, un proces realizat de catre membrii Consiliului de Administratie, ai conducerii, precum si de catre personal, aplicat in stabilirea strategiei intreprinderii, conceput sa identifice evenimente potentiale care ar putea afecta entitatea si sa gestioneze riscul pentru a oferi o asigurare rezonabila managementului" (www.coso.org). ERM poate avea o contributie importanta ajutand organizatia in managementul riscurilor pentru atingerea obiectivelor sale. Beneficiile implementarii unui ERM include (www.iia.org):
- mai mare probabilitate de realizare a obiectivelor entitatii;
- imbunatatirea intelegerii riscurilor cheie si a implicatiilor acestora;
- un management care acorda o atentie mai mare problemelor importante;
- mai putine surprize sau crize;
- capacitatea de a isi asuma un risc mai mare pentru o recompensa mai mare;
- informare mai mare despre riscuri si despre luarea de decizii in ceea ce priveste
- riscurile.
Asa cum subliniaza si definitia data de COSO, prin managementul riscului organizatiile urmaresc o cat mai buna atingere a obiectivelor afacerii si implementarea cu succes a strategiilor. Orice decizie in ceea ce priveste realizarea unui obiectiv nou, dezvoltari sau restructurari, antreneaza un risc in obtinerea rezultatelor estimate initial datorita influentei schimbarilor ce se manifesta neincetat in mediul tehnic, economic si social, intern si extern. Conditiile de incertitudine influenteaza evenimentele (variabilele) care concura la obtinerea unor indicatori care pot fi utilizati pentru evaluarea variantelor de realizare a unui proiect si fundamentarea deciziilor. Pentru a se raspunde la aceste intrebari, in procesul de luare a deciziilor in cadrul managementului riscului se parcurg urmatoarele etape: 
- Comunicarea obiectivelor organizatiei;
- Stabilirea apetitului de risc al organizatiei;
- Instituirea unui mediu intern adecvat, inclusiv un cadru pentru managementul riscului;
- Identificarea potentialelor pericole pentru realizarea obiectivelor;
- Evaluarea riscului, de exemplu, impactul si probabilitatea amenintarilor care apar;
- Selectarea si punerea in aplicare a raspunsurilor la riscuri;
- Dezvoltarea strategiilor de management al riscului;
- Initierea de controale si alte activitati de raspuns la riscuri;
- Comunicarea de informatii coerente cu privire la riscuri, la toate nivelurile organizatiei;
- Monitorizarea si coordonarea centralizata a proceselor si rezultatelor de management al riscurilor;
- Asigurarea cu privire la eficacitatea cu care riscurile sunt gestionate;
- Masurarea si monitorizarea performantei;
- Imbunatatirea procesului de management al riscului.
Evaluarea riscului este necesara incepand cu cele mai inalte nivele de adoptare a deciziilor strategice - de exemplu, in toate cazurile referitoare la: ce activitati sa se intreprinda, ce active sa se achizitioneze sau in care piete sa se implice - si continuand cu toate deciziile operationale - de la acceptarea platilor in valuta, la asigurarea unui nivel adecvat de siguranta la locul de munca. Evaluarea riscului joaca un rol, chiar daca o organizatie este sau nu constienta de managementul riscurilor (Likierman A., 2008).
In pofida complexitatii, managementul riscului este in esenta, un instrument managerial care ajuta organizatia sa detina cele mai potrivite politici de control a rezultatelor nefavorabile ( Standardul de Audit intern 1130). Cu toate acestea, opinia generala cum ca o buna conducere corporatista determina ca managementul sa ia cele mai bune decizii in conditii de risc - adica, deciziile bine informate se opun evitarii riscului. Unii specialisti considera ca in climatul actual se formeaza o atitudine refractara la risc odata cu cresterea importantei conformarii, determinata de reactiile regulatorilor corporatisti de pe glob la prabusirile corporatiilor (cazulurile cele mai unoscute fiind Enron, Parmalat, Woldcom).
Un bun management al riscului are ca scop imbunatatirea deciziilor organizationale. Nu este vorba doar de evitarea sau minimizarea pierderilor, ci si de tratarea oportunitatilor intr-o maniera favorabila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Auditului Intern si Managementul Riscului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!