Sisteme Contabile Comparate - Sistemul Contabil Romanesc

Extras din proiect Cum descarc?

Primele forme de dezvoltare a contabilitatii. Motivul aparitiei contabilitatii.
Inceputurile contabilitatii se confunda cu primele activitati economice ale omului. Este vorba, evident, de acea contabilitate rudimentara care imbraca forma unei evidente economice primare (chiar sub forma numararii). Cele mai vechi urme de numarare apar pe oase de animale, cum ar fi un radius de lup, vechi de peste douazeci de mii de ani, avand cincizeci si cinci de crestaturi repartizate in doua serii. Aceasta constituie poate cea mai veche "masina de numarat" cunoscuta. 
Dezvoltarea doctrinara si practica a contabilitatii este in stransa dependenta de mediul cultural in care aceasta evolueaza, privit sub toate componentele lui: economic, social, juridic, fiscal, politic si chiar religios. Pe de alta parte, contabilitatea este privita si ca un instrument care influenteaza sau chiar transforma mediul in care opereaza. Ca activitate sociala, proprie omului, contabilitatea este influentata si influenteaza mediul in care se desfasoara.
Cu toate acestea, contabilitatea a avut o dezvoltare lenta, sinuoasa, evolutia tehnicii si obiectivelor sale fiind strans legata de dezvoltarea comertului, industriei si de nevoile care au aparut succesiv.
Astfel, putem sa presupunem ca, odata ce omul a devenit o fiinta economica (homo oeconomicus), a aparut si nevoia de masurare si inregistrare a activitatii sale economice desfasurate la nivel individual sau comunitar. Nevoia unei contabilitati a fost prezenta atat la detinatorii de putere asupra unei colectivitati, cat si la cei care practicau schimburi comerciale, pentru a masura, a memoriza, a comunica si a autentifica diferite ,,fapte" economice sau, mai general, raporturi sociale. Metodele de masurare si inregistrare contabila au fost foarte variate, ca si suportul material pe care s-au realizat, si incep cu incrustarile in os sau piatra, cu insemnarile pe tablite de lut ars sau papirus, iar mai apoi cu tinerea registrelor contabile din hartie si pana la epoca contemporana, caracterizata prin dematerializarea inregistrarilor contabile, prin utilizarea prelucrarii electronice a informatiei. Istoria contabilitatii arata ca din momentul in care oamenii au inceput sa schimbe bunuri acestia au fost preocupati sa pastreze urmele tranzactiilor derulate si rezultatelor lor. 
Ulterior, evidenta rudimentara se materializeaza in inventare ale depozitelor realizate pe diverse suporturi (tablite dreptunghiulare din argila, piei de animale, pietre) care deveneau, astfel, documente justificative.
In schimb, negustorii, transformati ulterior in oameni de afaceri care cumparau si vindeau pe credit, aveau nevoie de o contabilitate care sa inregistreze relatiile cu debitorii (prin care sa cunoasca sumele de incasat) si cu creditorii lor, prin care sa cunoasca datoriile de platit. De asemenea, negustorul dorea sa-si cunoasca stocul de marfa disponibil la vanzare si sa-si masoare rezultatul (profitul sau pierderea) degajat de intreaga activitate sau de o simpla operatie.
Practic, o economie de troc nu era in masura sa favorizeze dezvoltarea contabilitatii si a tehnicii sale. Aparitia banilor a constituit factorul determinant pentru dezvoltarea contabilitatii, cu toate ca aceasta avea inca un caracter empiric, ea limitandu-se la inregistrarea platilor si incasarilor si la prezentarea soldului monetar detinut la un moment dat.
Totodata, concomitent cu extinderea comertului, devine din ce in ce mai mult o obisnuinta sa se separe tranzactiile legate de patrimoniul individual al comerciantului de cele privitoare la afacerea sa.
Bazele propriu-zise ale elaborarii sistemului contabil au fost puse de aparitia capitalului productiv din epoca moderna (comertul a permis obtinerea unui capital excedentar care putea sa fie reutilizat in productie) si de dezvoltarea simultana a creditului. Totodata, concomitent cu extinderea comertului, devine din ce in ce mai mult o obisnuinta sa se separe tranzactiile legate de patrimoniul individual al comerciantului de cele privitoare la afacerea sa. In acest context, inregistrarea tranzactiilor unei afaceri devine o necesitate deoarece tinerea unui registru da in acelasi timp gestionarului mijlocul de a se justifica, iar patronului, posibilitatea unui control permanent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Contabile Comparate - Sistemul Contabil Romanesc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!