Sisteme Contabile din SUA si Marea Britanie

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul I.Contabilitatea de-a lungul istoriei 2
1.1. Scurt istoric in sistemul contabil american 2
1.2. Scurt istoric in sistemul contabil britanic 5
2.1. Institutiile normalizarii si reglementarii contabile in Marea Britanie 7
2.2. Institutiile normalizarii si reglementarii contabile in SUA 7
Capitolul III. Profesia contabila 8
3.1. Profesia contabila in SUA 8
3.2. Profesia contabila in Marea Britanie 8
CAPITOLUL IV. Principii contabile 10
4.1.Principii contabile in SUA 10
4.2. Principii contabile in Marea Britanie 11
CAPITOLUL V. Cadrul contabil conceptual 13
5.1.Cadrul contabil conceptual din SUA 13
5.2. Cadrul contabil conceptual din Marea Britanie 16
CAPITOLUL VI. Prezentarea situatiilor financiare 18
6.1.Prezentarea situatiilor financiare in SUA 18
6.2. Prezentarea situatiilor financiare in Marea Britanie 22
Concluzii 27
Bibliografie 28


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata urmareste sa realizeze un studiu comparativ intre sistemul contabil american si cel britanic.
Cele doua sisteme fac parte din grupa tarilor anglo-saxone, fiind definite in consecinta prin caracteristici comune: un sistem de drept cutumiar, finantare principala de la investitori, comunicarea financiara este orientata in primul rand catre aportul de capital, iar normalizarea contabila se efectueaza pe baza de minimum de reglementari contabile, acestea avand o anumita flexibilitate, iar rationamentul profesional are un rol important, iar contabilitatea este deconectata de fiscalitate.
I. Contabilitatea de-a lungul istoriei 
1.1 Scurt istoric in sistemul contabil american
Contabilitatea americana a devenit sistemul contabil cel mai perfectionat din intreaga lume. Prezenta companiilor americane in varful ierarhiei intreprinderilor multinationale, face ca standardele americane sa reprezinte un factor principal al influentei acestui sistem contabil in intreaga lume.
Istoria contabilitatii americane este una de data recenta. Pana la inceputul secolului al XX-lea nu se poate vorbi de o contabilitate americana propriu-zisa. Pana la acea data, pe continentul Nord American se folosea o contabilitate dominata de principiile contabilitatii britanice. Mai tarziu, odata cu dezvoltarea economiei americane, contabilitatea cunoaste o perfectionare continua, normele americane ajungand sa fie considerate cele mai bune.
Evolutia istorica a sistemului contabil american cuprinde patru perioade relativ distincte:
o De la sfarsitul secolului al XIX-lea pana la marea criza a anilor '30;
o De la sfarsitul marii crize pana la inceputul anilor '70;
o De la crearea actualului organism de normalizare contabila (1972) pana la sfarsitul anilor '80;
o Perioada anilor '90.
Un episod important in evolutia contabilitatii americane este marea criza a anilor '30. In SUA, dupa criza din anii 1929-1933( sec. XX) reglementarea producerii si difuzarii informatiei contabile a devenit o prioritate nationale. 
Marea criza a fost nu doar o criza de supraproductie, ci si o criza de informatii contabile deoarece contabilii societatilor cotate intocmeau bilanturile dupa uzante si in sensul asteptarilor actionarilor.
In acest sens in 1934 s-a creat Comisia operatiunile de bursa (Securities Exchanges Commission: SEC) care e agentie guvernamentala, cu misiunea de a asigura buna functionare a pietei de capital prin reglementarea si controlul informatiei contabile publicata de societatile cotate. Drept urmare, forma si continutul situatiei financiare publicate de societatile care emit titluri de credit si fac apel la economisitorii publici cad sub incidenta prescriptiilor emise de SEC in materie de raportare financiare. Insa SEC nu a facut uz de puterea de a legifera in materie contabila adica nu a emis norme contabile ci a delegate aceasta competenta profesiei contabile americane.
In acest scop, Organismul profesiei contabile( American Institute Certified Public Accountants: AICPA) a creat, incepand cu 1939 o structura de normalizare contabila in jurul unui organism denumit astazi: Financial Accounting Standards Board:FASB.
Misiunea FASB este stabilirea si imbunatatirea normelor contabile de informare financiare in scopul de a ghida si educa colectivitatea incluzand producatorii, auditoria si utilizatorii de informatii financiare.
Procedura de elaborare a normelor contabile americane presupune dupa o faza de studio preliminar, sub forma unui document provizoriu, elaborarea unui "exposure-draft" difuzat in comunitatea financiara, dezbateri publice si elaborarea unei versiuni finale supusa aprobarii (membrilor FASB). 
Autoritatea normelor emise de FASB a fost official recunoscuta de SEC care se asigura in controalele sale de respectful acestor norme de catre societatile cotate in raportarile financiare difuzate actionarilor si in cele depuse anual la SEC. Influenta normelor emise de FASB este totusi limitata doar la societatile cotate la bursa, deoarece in practica, bancile, actionarii si alti creditori ai societatii necotate cer acestora intocmirea rapoartelor financiare conform principiilor contabilitatii general acceptate in SUA.
Anii '70 inseamna perioada de reforma a contabilitatii in Statele Unite. Prestatia nesatisfacatoare a APB a determinat AICPA la inceputul anilor '70 sa creeze doua comitete cu misiunea de a ameliora procesul de normalizare contabila. Aceste doua comitete au purtat numele presedintilor acestora: Wheat, respectiv Trueblood Committee. Primul comitet avea ca obiectiv reforma organismului si mecanismului de normalizare contabila, iar cel de al doilea si-a orientat eforturile catre obiectivele situatiilor financiare.
Ca urmare a concluziilor celor doua comitete, Consiliul principiilor contabile"( Accounting Principles Board- APB), este dizolvat in 1973 in favoarea unui nou organism independent, atat fata de AICPA, cat si fata de SEC, si anume Financial Accounting Standard Board - FASB, care devine responsabil cu intocmirea normelor contabile americane . Acesta este finantat de asa maniera incat nici unul dintre finantatori sa nu exercite o influenta notabila asupra sa. FAS emise de FASB sunt singurele standarde contabile recunoscute de SEC ca ,,avand suport autorizat suficient".
FASB isi desfasoara activitatea sub supravegherea Fundatiei Contabilitatii Financiare , ai carei membrii provin din mai multe organizatii si anume: Institutul executiilor financiare , Institutul contabililor de gestiune , Asociatia profesorilor universitari de contabilitate din Statele Unite , Federatia analistilor financiari , Federatia de normalizare a contabilitatii publice si AICPA.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Contabile din SUA si Marea Britanie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!