Sistemul contabil din Marea Britanie și profesia contabilă

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, obiectivul ei fiind "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in acest scop "trebuie sa se asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori".
Profesia contabila este una singura si este formata din mai multe activitati: activitatea de tinere a contabilitati de elaborare si prezentare a situatiilor financiare de audit, evaluare, alte servicii contabile etc.
Deoarece profesia contabila este foarte important pentru dezvoltarea societatii, vom incerca sa abordam unele aspect generale legate de aceasta cat si o succinta prezentare a organismelor implicate in reglementarea si armonizarea sistemului contabil din Marea Britanie.
Sistemul contabil din Marea Britanie
Marea Britanie este o tara de drept cutumiar, spre deosebire de tarile Europei continentale, bazate pe dreptul scris. Aceasta caracteristica se traduce prin faptul ca, in timp ce pe continent normalizarea a fost asigurata de organisme mai mult sau mai putin independente de puterea publica, in insulele britanice actul de normalizare a fost rodul experientei profesiei contabile liberale.
Contabilitatea este deconectata de fiscalitate, iar influenta profesiei contabile in procesul de normalizare este foarte importanta. Sursa standardelor contabile este organismul privat de reglementare contabila Accounting Standards Board (ASB), dar legea societatilor comerciale (Companies Act) cuprinde o serie de reglementari izvorate din directive contabile europene. Pentru a constitui o societate pe actiuni este necesar un mandat regal (Regal Charte) sau o lege speciala.
In Regatul Unit, obligatia situatiilor financiare de a prezenta ,,a true fair view" (o imagine adevarata si onesta) prevaleaza asupra respectarii oricarei alte reglementari. Sensul cerintei TFV este de competenta curtilor de justitie care vor tine seama de opinia expertilor in domeniu, iar viziunea organismului de normalizare Accounting Standards Boards va avea o importanta deosebita.
Britanicii au reusit sa construiasca o scoala proprie de contabilitate, cunoscuta sub denumirea de scoala de contabilitate anglo-saxona.
Sistemul contabil britanic are doua mari trasaturi esentiale si anume: simplitatea si libertatea judecatii profesionale.
Trasaturile esentiale ale contabilitatii britanice:
-  Participarea nesemnificativa a statului la regelementarea contabila;
-  Orientarea informatiilor financiare catre nevoile societati comerciale;
-  Reglementarea si evolutia principiilor contabile prin efortul unei profesii liberale puternice;
-  Necesitatea realizarii misiunii de control al conturilor, prin serviciile puse la dispozitie de cabinetele de audit.
Institutiile normalizarii si reglementarii contabile in Marea Britanie
Comitetul de normalizare contabila britanica a propus in anii `80, crearea unei entitati independente de profesie, dotata cu puterea de a emite norme, inspirata dupa modelul american. Prin Legea comapniilor din 1989, guvernul si-a arogat dreptul de a numi un consiliu responsabil cu reglementarea contabila, numit ,,Financial Reporting Council" (FRC) (Consiliul Raportarii Financiare), care va fi instalat in anul 1990. FRC a fost numit drept unic organism normalizator independent in sfera contabilitatii si auditului reponsabil cu elaborarea si implementarea de standarde. Are in subordine cinci consilii:
1. ASB -  Accounting Standards Board;
2. APB -  Auditing Practices Board;
3. POB -  Profesional Oversight Board of Accountancy;
4. FRRP -  Financial Reporting Reveiw Panel;
5. AIDB -  Accountancy Investigation and Discipline Board.


Fisiere în arhivă (1):

  • Sistemul contabil din Marea Britanie si profesia contabila.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.academia.edu/
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Association_of_Chartered_Certified_Accountants
3. https://pdfslide.net/documents/sistemul-contabil-din-marea-britanie.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!