Situatii Financiare Consolidate

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere pg. 1
Capitolul I
1. Determinarea perimetrului de consolidare si alegerea metodelor de consolidare
1.1. Definitii si delimitari privind grupurile de societati pg. 2
1.2 Procentajul de control, procentajul de interes si cel de integrare pg. 5
1.3 Metode de consolidare si standardele internationale de reglementare a consolidarii conturilor
1.3.1 Metoda integrarii globale (full consolidation method) si a standardului Situatiile financiare consolidate si individuale pg. 6
1.3.2 Metoda integrarii proportionale (proportionate consolidation method) si a standardului Interese in asocierile in participatie (prelucrarea de referinta) pg. 8
1.3.3 Metoda punerii in echivalenta (the equity method) si a standardelor Investitii in intreprinderile asociate si Interese in asocierile in participatie pg. 10
1.3.4 Metoda achizitiei (acquisition method) si a standardului international de raportare financiara IFRS 3 Grupari de intreprinderi (revizuit) pg. 11
Capitolul II
2. Situatiile financiare consolidate
2.1 Scopul si continutul situatiilor financiare consolidate pg. 13
2.2 Bilantul contabil consolidat pg. 14
2.3 Contul de profit si pierdere consolidat pg. 17
2.4 Situatia consolidata a variatiei capitalurilor proprii pg. 18
2.5 Tabloul fluxurilor de trezorerie consolidat pg. 18
Capitolul III 
3.1 Studiu de caz - Conturile consolidate utlizand metoda integrarii globale pg. 21
3.2 Exemplu privind evaluarea fondului comercial si a intereselor minoritare
conform IFRS 3 (revizuit in 2008) pg. 35
Concluzii pg. 39
Bibliografie pg. 40


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
In viata economica a diferitelor tari se intalnesc atat agenti economici care isi desfasoara activitatea ca entitati juridice independente cat si grupuri de societati legate intre ele din punct de vedere economic si financiar, sub controlul sau influenta uneia dintre ele. Grupurile de societati reprezinta o realitate tot mai pregnanta a lumii contemporane.
Grupul de societati reprezinta ansamblul constituit din doua sau mai multe societati, fiecare cu propria personalitate juridica, dar care sunt supuse unei directii economice unitare asumate de una sau mai multe dintre ele.
Societatile din cadrul grupului, avand personalitate juridica elaboreaza fiecare situatii financiare consolidate potrivit reglementarilor specifice stabilite de catre fiecare tara.
Informatiile oferite de situatiile financiare anuale individuale ale societatilor componente ale grupului sunt insuficiente si irelevante, deoarece nu permit o apreciere corecta a situatiei economico- financiare a ansamblului. Situatiile financiare individuale nu reflecta activitatea comuna a diferitelor societati din grup.
Situatiile financiare consolidate ale grupului nu sunt egale cu suma situatiilor financiare anuale ale societatilor din grup, deoarece intre societatile grupului pot exista tranzactii interne. Aceste operatii majoreaza artificial valorile conturilor individuale. Eliminarea acestor operatii nu se reduce la simpla adunare a conturilor individuale.
Necesitatea situatiilor financiare consolidate este evidenta, ele dau o imagine mai cuprinzatoare a situatiei reale a unui grup, imagine pe care nu o poate da ansamblul bilanturilor societatilor componente, ele permit exprimarea intr-o maniera globala a situatiei financiare si a rezultatului grupului.
Obiectivul situatiilor financiare consolidate este de a prezenta pozitia financiara, performantele si evolutia pozitiei financiare referitoare la unitatile cuprinse in grupul de societati, ca si cum ar fi vorba de o singura societate. Subiectul consolidarii il constituie societatile din cadrul grupului, iar obiectul consolidarii situatiile lor financiare anuale.
Consolidarea situatiilor financiare este o tehnica de inginerie a contabilitatii financiare, care are ca finalitate producerea de informatii necesare utilizatorilor externi. Ea este si un instrument de gestiune, deoarece permite sa se clarifice relatiile complexe intre filiale si societatea-mama si sa se compare rezultatele obtinute cu obiectivele fixate.
Situatiile financiare consolidate asigura agregarea activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a veniturilor si cheltuielilor pentru a furniza o imagine globala si fidela a grupului de societati.
Pentru un grup de societati, fie ca activeaza la nivel national, regional sau mondial, a beneficia de informatiile furnizate prin intermediul situatiilor financiare consolidate reprezinta o baza reala si solida pentru fundamentarea deciziilor de investitii, a deciziilor strategice si, nu in ultimul rand, a deciziilor managementului executiv. O decizie de investitii fundamentata pe o informatie contabila viabila, comparabila, consolidata si reala este supusa unui grad sporit de succes.
Capitolul I
1. Determinarea perimetrului de consolidare si alegerea metodelor de consolidare
1.1. Definitii si delimitari privind grupurile de societati
In vederea prezentarii situatiilor financiare consolidate trebuie sa se delimiteze ansamblul societatilor care apartin grupului. Cu alte cuvinte trebuie sa se determine mai intai perimetrul de consolidare. 
Perimetrul de consolidare reprezinta frontiera care delimiteaza subansamblurile ce au intre ele legaturi destul de strinse, de o maniera incat consolidarea situatiilor financiare sa aiba un sens. In principiu, perimetrul inconjoara toate societatile asupra carora intreprinderea consolidanta exercita un control exlusiv (filiale), un control conjunctiv sau concomitent (societati comune de interes, numite si asocieri in participatie) sau, in sfarsit o influenta notabila (intreprinderi asociate).
Cu alte cuvinte, putem considera ca perimetrul de consolidare este constituit din liderul de grup (societatea-mama) si societatile consolidate, respectiv societatile asupra carora societatea-mama exercita control exclusiv, control conjunctiv (concomitent) sau influenta notabila.
Potrivit normelor romanesti pentru consolidarea conturilor aprobate prin Ordinul Ministrului Finantelor nr. 3055/2009, grupul reprezinta ansamblul constituit din intreprinderea-mama si filialele sale. Altfel spus, grupul este ansamblul de societati, fiecare avand personalitate juridica, dar cu un centru unic de decizie, numit lider de grup.
Grupul formeaza o entitate economica; el nu are personalitate juridica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatii Financiare Consolidate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!