Solutii de Informatizare a Gestiunii Stocurilor

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere.1
CAPITOLUL I Contabilitatea si gestiunea stocurilor.3
1.1. Notiuni generale privind gestiunea stocurilor.3
1.2. Clasificarea stocurilor.3
1.3. Contabilitatea stocurilor.4
1.3.1. Contabilitatea generala a stocurilor.4
1.3.2. Contabilitatea analitica a stocurilor.5
1.3.3. Metode de contabilitate analitica a stocurilor.6
1.3.4. Evaluarea elementelor de stocuri.8
1.4. Stocurile ca element de imobilizare financiara.11
1.4.1. Calculul stocului mediu de marfuri.14
1.4.2. Analiza rotatiei stocurilor.16
1.4.2.1. Rotatia stocurilor.16
1.4.2.2. Viteza de rotatie a stocurilor.16
1.4.3. Analiza stocului de siguranta.17
1.4.3.1. Calculul stocului de siguranta ?.18
1.4.3.2. Calculul stocului de siguranta ?.18
1.4.4. Analiza stocurilor de marfa.19
CAPITOLUL II Informatia stocului in sistemul informational-managerial.20
2.1. Notiunea de informatie in cadrul unui sistem informational.20
2.2. Notiunea de sistem informational contabil.23
2.3. Subsistemul informational al stocurilor-componenta a gestiunii stocurilor.25
CAPITOLUL III Analiza sistemului informational de evidenta a stocurilor de materii prime si materiale la S.C. Mecanica Ceahlau S.A. Piatra Neamt.36
3.1. Prezentarea societatii.36
3.1.1. Informatii generale privind societatea.36
3.2. Organizarea activitatii financiar contabilie la S.C. Mecanica Ceahlau S.A. Piatra Neamt.45
3.3. Analiza sistemului informational existent.53
CAPITOLUL IV Posibilitati de informatizare a gestiunii stocurilor.56
4.1. Probleme teoretice privind sistemul informatic al gestiunii stocurilor.56
4.1.1. Caracteristici generale ale subsistemului informatic contabil integrat.56
4.1.2. Obiectivele subsistemului informatic contabil integrat.57
4.1.3. Situatiile de iesire ale subsistemului informatic contabil integrat.59
4.1.4. Continutul si structura bazei informationale.61
4.1.5. Codificarea atributelor.62
4.1.6. Documentele utilizate pentru crearea bazei de date.65
4.1.7. Organizarea subsitemului informatic contabil integrat.66
4.2. Analiza solutiilor software pentru gestiunea stocurilor.67
4.2.1. Analiza modului de gestiune a stocurilor din programul ,,ISIS 2.0".67
4.2.2. Analiza modului de gestiune a stocurilor din cadrul solutiei SintCASH-HiPOS.71
4.2.3. Analiza modului de gestiune a stocurilor din cadrul aplicatiei INFOGES 2000.74
CONCLUZII SI PROPUNERI.84
BIBLIOGRAFIE.86


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Originile contabilitatii se pierd undeva la hotarul dintre istoria "cunoscuta" si partea inca neclara a istoriei societatii omenesti. Daca inca din cele mai vechi timpuri oamenii au simtit necesitatea de a evidentia, nu acelasi lucru se poate spune despre necesitatea de a contabiliza in acceptiunea moderna a actului contabil. S-ar putea afirma ca tehnica contabila a evoluat odata cu necesitatile economice create de catre dezvoltarea societatii.
Contabilitatea s-a nascut si a evoluat ca urmare a unor necesitati crescande de informare. Acest fapt se poate constata numai de putin timp de cand, intr- adevar, se trece pe o scara tot mai larga la o anticipare a nevoilor de informare contabila si, deci, a tehnicilor si instrumentelor contabile care trebuie dezvoltate in continuare. Pornind de la aceasta necesitate, s-a schimbat modul de abordare a contabilitatii. Abia de curand se incearca crearea stiintifica de noi tehnici contabile pornind de la necesitati abstracte, necesitati viitoare.
Ceea ce a determinat - in mod exclusiv pana de curand - evolutia istorica a contabilitatii a fost dezvoltarea economica a societatii. Incercand sa intuim ce este economia, putem sa ne permitem si o abordare istorica a evolutiei contabilitatii.
Altfel spus, stiinta economica intervine cand nevoile sunt nelimitate, dar resursele de a le satisface sunt limitate. Daca resursele necesare satisfacerii nevoilor ar fi intr-adevar nelimitate, atunci o stiinta a alocarii resurselor ar deveni inutila din punct de vedere practic. Implicit, eventuala evidenta contabila a acestor resurse - sau nevoi - ar fi suficient sa se faca intr-o forma primara - prin enumerare si numarare. Contabilitatea, care are ca obiect de studiu patrimoniul unei persoane fizice sau juridice, devine inutila sau, in masura in care resursele ar fi nelimitate, patrimoniul ar deveni si el virtual nelimitat - contabilitatea nu ar mai putea face fata si s-ar prabusi sub propria-I greutate.
Contabilitatea nu a luat nastere si mai ales nu a evoluat decat in conditiile in care raritatea resurselor a impus o eficientizare tot mai mare a alocarii acestora in vederea satisfacerii necesitatilor alternative ale oamenilor. In masura in care unitatea monetara s-a impus in timp ca mijloc de schimb, contabilitatea nu a facut decat sa preia acest instrument de uniformizare si evidenta a averii si a operatiilor economice, din acel moment incepand sa se inchege o tehnica, apoi o arta si chiar o stiinta de sine statatoare: contabilitatea. 
Cunoasterea in orice moment a unei situatii clare privind stocurile ajuta mult la buna desfasurare a activitatii, stiind in permanenta ce este in magazie, ce mai trebuie aprovizionat, cat s-a consumat si cat s-a vandut. Lucrarea de fata are ca scop cercetarea si analiza unui exemplu concret de sistem informational privind evidenta stocurilor.
Un sistem de ajutor in decizie consta dintr-un ansamblu coerent de mijloace destinate factorilor de decizie in rezolvarea unei probleme de gestiune sau a unui intreg ansamblu de astfel de probleme.
Alegerea unui nou partener industrial, evaluarea diferitelor oportunitati de diversificare sau de cautare a unui mai bun echilibru intre retelele de distribuitor constituie in aceeasi masura situatii decizionale in care disponibilitatea instrumentelor potrivite se poate dovedi eficienta si rentabila. Riscurile asociate deciziilor de lansare a unor noi produse, de reinnoire a gamelor acestora sunt deosebit de importante. Astfel, numerosi specialisti ai stiintei gestiunii au sugerat folosirea de catre intreprinderi a metodologiilor informatizate astfel incat ele sa permita o mai buna discriminare si reducere a riscurilor. Un program care sa inlesneasca un diagnostic vizual al potentialului economic al unui nou produs in faza de proiect sau a gestiunii stocurilor si care sa poata fi utilizat pe parcursul etapelor de urmarire a dezvoltarii si lansarii unui produs are ca obiective:
- difuzarea in viitor a produsului atat la nivelul penetrarii lui, cat si la nivelul recumpararii;
- evolutia dinamica a costurilor in functie de experienta acumulata de intreprindere (curba de experienta);
- simularea impactului pe care il poate avea o schimbare in conditiile de referinta ale pietei si/sau ale strategiei urmarite cu privire la rentabilitatea si performantele viitoare;
- necesitatea unei analize anterioare privind puterea economica a unui nou produs, inainte de lansare, majoritatea factorilor de decizie dorind sa dispuna, in egala masura, si de un sistem de control al performantei dupa comercializare;
- un sistem pur descriptiv al reactiei pietei nu este suficient, este esential ca instrumentul de analiza, anume, produsul soft, sa includa variabile de control care sa permita punerea la punct a unui plan de marketing si de evaluare a eficientei acestuia;
- utilizatorul trebuie sa poata testa instrumentul respectiv pe baza datelor existente
- ajuta la adoptarea diferitelor metode de marketing prin care se realizeaza o previziune a celei mai probabile plaje de difuzare a unui produs si o previziune a performantelor economice ale produsului ; diferitele elemente ale mix-marketingului fiind utilizate ca variabile de control. Definitia termenului de "recumparare" il reprezinta procentrajul de cumparatori care cumpara produsul cu prima ocazie dupa incercare.
- se poate studia, in cazul productiei, incidenta volumului vanzarilor asupra repartitiei cheltuielilor fixe si evolutia costului variabil al valorii adaugate, care este parte a costului variabil controlat de intreprindere, depinzand eventual de experienta,
- un program de gestiune a stocurilor poate rezolva rapid si multe alte probleme de management, cum ar fi:
1.optimizarea ofertei unei intreprinderi, oferta definita in termeni de produse si servicii asociate,
2.cand, cum si cat este necesar in aprovizionarea unui stoc de marfa sau materii prime astfel incat sa nu existe intrerupere de stoc, dar nici suprastoc ceea ce echivaleaza cu o stocare a banilor,
3.controlul dinamic al eficientei strategiilor si politicilor puse in aplicare,
4.optimizarea deciziilor de investitie, dezinvestitie si redistribuire a resurselor,
5.simularea comportamentului principalilor actori ai pietei si agenti economici: consumatori, intreprinderi, institutii publice, un produs soft al gestiunii stocurilor trebuie sa cuprinda tot timpul cele mai noi rezultate ale cercetarilor de management.
In contextul informational existent intr-o intreprindere, una din sarcinile principale ale managementului a devenit castigarea, conservarea, adoptarea, impartasirea si punerea in valoare a cunostintelor realizate de catre decidenti, urmarind reactiile intreprinderilor lor, ale concurentei si ale pietei.
Autonomia, responsabilitatea, divizarea sarcinilor intelectuale ale gestiunii si experienta acumulata prin utilizarea metodelor validate in management sunt principalele caracteristici ale evolutiei informatizarii. Cresterea de productivitate la care vor conduce analizele cu ajutorul tehnicii de calcul si a unui soft bine pus la punct si impactul pe care-l vor avea asupra impartirii timpului de lucru/timp liber pentru cadrele si conducatorul intreprinderii, pot contribui la modificari in modul de organizare, de lucru si remunerare. Utilizarea sistemelor de informare dispuse in retea, bazata pe o ierarhie de calculatoare, impartind un ansamblu de resurse, contribuie la accelerarea fenomenului.
Capitolul I. 
CONTABILITATEA SI GESTIUNEA STOCURILOR
1.1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND GESTIUNEA STOCURILOR
Baza tehnica a productiei, circulatiei marfurilor si prestarilor de servicii este asigurata de capitalul aflat la dispozitia agentilor economici si care din punct de vedere al provenientei lui constituie pasivul patrimonial, fiind investit sub diferite forme concret functionale ce alcatuiesc activul patrimonial.
Activele patrimoniale sunt structurate functie de durata de imobilizare sau viteza lor de rotatie in:
1. active imobilizate
2. active mobilizate
Aceste active patrimoniale sunt analizate la nivelul intreprinderii ca fiind stocuri. Din punct de vedere al rolului economic, al modului de intrare in patrimoniu, al surselor de finantare, al destinatiei si a altor criterii, activele circulante pot fi clasificate in doua categorii chiar daca au o structura eterogena:
1. stocuri
2. productia in curs de executie (neterminata).
Stocurile si productia neterminata reprezinta ansamblul bunurilor si serviciilor din cadrul unitatii ce sunt destinate vanzarii in aceeasi stare sau dupa prelucrare in procesul de fabricatie sau consumarii de la prima lor utilizare.
Caracteristica lor principala o reprezinta viteza mare de rotatie, servind activitatea economica a intreprinderii pe o perioada mai mica de 1 an. Organizarea corespunzatoare a gestiunii stocurilor impune respectarea anumitor restrictii:
- identificarea stricta a naturii bunului,
- clasificarea bunurilor dupa destinatie,
- inregistrarea intrarii in stoc in momentul transferului proprietatii,
- permanenta si exactitatea evaluarii intrarilor, iesirilor si stocului


Fisiere in arhiva (4):

  • coperta.doc
  • coperta2.doc
  • CUPRINS.doc
  • Solutii de Informatizare a Gestiunii Stocurilor.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!