Speță practică în care principiile deontologice ale profesionistului contabil sunt încălcate

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Deontologia contabila exprima ansamblul regulilor si uzantelor care reglementeaza raporturile dintre profesionistul contabil, producator al informatiei contabile si utilizatorul acesteia. Ea reprezinta arta indeplinirii exemplare a indatoririlor profesionale. Prin comportament deontologic, profesionistul contabil trebuie sa-si impuna o maniera de lucru compatibila cu buna reputatie a profesiunii, evitand orice activitate care poate aduce atingere acesteia.
Imaginea fidela, criteriu de performanta al contabilitatii, se fundamenteaza pe concepte de natura etica si morala: adevar, sinceritate, regularitate, realitate, neutralitate, continuitate, permanenta etc. Obtinerea adevarului contabil reclama in egala masura serioase elemente de profesionalism. Prin atingerea acestui obiectiv, contabilitatea exprima gradul de moralitate al afacerilor. 
Necesitatea si importanta unor norme de etica si conduita profesionala si personala rezida din rolul important pe care il au liber profesionistii contabili fata de stat si societate, prin urmare, importanta cunoasterii si aplicarii principiilor de baza fundamentale ale profesiei contabile independente de catre fiecare membru CECCAR reprezinta garantia unui profesionalism modern si performant, raspunzand celor mai inalte exigente. 
Codul etic al profesionistilor contabili din Romania stabileste norme de conduita pentru profesionistii contabili si formuleaza principiile fundamentale care trebuie respectate de catre profesionistii contabili in vederea realizarii obiectivelor comune. Profesionistii contabili din Romania actioneaza in diferite entitati si ramuri ale economiei nationale ca liber-profesionisti sau ca angajati; indiferent de modul de lucru, acestia trebuie intotdeauna sa respecte codul etic al profesionistilor contabili.
Codul etic national are rolul de a da autoritate serviciilor prestate de profesionsitii contabili si de a proteja profesionisitii contabili impotriva implicarii acestora in diverse fenomene negative.
Profesionsitii contabili trebuie sa furnizeze servicii de inalta calitate in interes public . In acest scop relatiile dintre profesionistii contabili si clientii sau angajatorii acestora , dar si relatiile dintre profesionistii contabili trebuie sa respecte unele principii si reguli de comportament profesional. Aceste principii au menirea de a dea autoritatea necesara serviciilor respective si sa previna patrunderea catre utilizatori a unor informatii financiar-contabile ce pot influenta negativ deciziile acestora.
Stabilirea de principii si reguli etice si monitorizarea insusirii si respectarii acestora de catre toti profesionistii contabili constituie una din atributiile de baza ale organismului profesional. Pentru aceasta, organismul profesional trebuie sa aiba capacitatea si resursele necesare pentru instituirea unui sistem de investigare si de sanctiuni pentru cazurile de nerespectare a standardelor profesionale si etice.
Una din teoriile privind etica o reprezinta modelul dezvoltarii morale a lui Kohlberg (Lawrence Kohlberg, 1969). Acesta prezinta dezvoltarea morala ca o serie de sase etape progresive ce descriu logica utilizata in luarea deciziilor in situatii care implica componente etice.
Kohlberg a fost primul care a introdus o metoda de evaluare a rationamentului moral, prezentand subiectului o serie de dileme sub forma unui sir de povestiri, fiecare punand o problema morala specifica. Poate cea mai cunoscuta este,,dilema lui Heinz":
,,Undeva in Europa, o femeie suferea de o forma rara de cancer, fiind pe moarte. Nu exista decat un singur medicament care putea sa o salveze, o forma de radiu, descoperita de un farmacist din acelasi oras. Acesta il vindea cu un pret de 10 ori mai mare decat costul de fabricatie, cerand 2.000$, desi el a cheltuit doar 200$ pentru a-l produce. Heinz, sotul femeii bolnave,a incercat sa stranga aceasta suma, dar nu a reusit sa adune decat 1.000$. El i-a cerut farmacistului sa reduca pretul la jumatate sau sa-l amane cu plata restului,pentru ca sotia lui era pe moarte.Farmacistul il refuza. Disperat, Heinz a spart intr-o noapte farmacia si a furat
medicamentul". 
OBIECTIVELE PROFESIUNII CONTABILE
Codul recunoaste ca obiectivele profesiunii contabile sunt stabilite sa indeplineasca cele mai inalte standarde de profesionalism, sa atinga cele mai inalte nivele de performanta si sa raspunda cerintelor interesului public. Realizarea acestor obiective presupune satisfacerea a patru cerinte de baza:
1. Credibilitatea. In intreaga societate exista nevoia de credibilitate in informatie si in sistemele de informatii.
2. Profesionalismul. Exista o necesitate pentru clienti, manageri si alte parti interesate de a putea fi clar identificate persoanele profesioniste in domeniul contabil apartinand unui organism profesional.
3. Calitatea serviciilor. Este nevoie de asigurarea ca toate serviciile obtinute din partea profesionistului contabil sunt executate la standardele cele mai ridicate de performanta.
4. Increderea. Utilizatorii serviciilor profesionistilor contabili trebuie sa se poata simti incredintati ca exista un cadru al eticii profesionale care guverneaza prestarea acestor servicii. 
CERINTELE ETICE ALE PROFESIONISTILOR CONTABILI
Conform Codului etic national , se impune ca fiecare membru al Corpului sa faca efortul necesar dezvoltarii acestor calitati si indeosebi :
-  sa isi dezvolte necontenit cultura (profesionala si generala pentru intarirea discernamantului)
-  sa acorde atentie si timp necesar fiecarei tranzactii si situatii examinate pentru formarea unei opinii, inainte de a face propuneri;
-  sa isi exprime opinia si sa se pronunte cu sinceritate, fara ocolisuri, ipotezele si concluziile formulate;
-  sa nu dea ocazia de a se afla in situatia de a nu putea sa isi exercite libertatea de gandire sau de a fi supus ingradirii indatoririlor sale;
-  sa considere ca independenta sa trebuie sa isi gaseasca manifestarea deplina in exercitarea profesiei, sa protejeze profesia prin respectarea normelor, regulilor si dispozitiilor stabilite de Corp.


Fisiere în arhivă (1):

  • Speta practica in care principiile deontologice ale profesionistului contabil sunt incalcate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. CECCAR, Codul etic al profesionistului contabil, Editia 2013. 
2. Emil HOROMNEA, Cultura si deontologie - repere in profesia contabila si afaceri, Revista Audit financiar, 2013. 
3. Eugeniu TURLEA, Aurelia TEFANESCU, Mihaela MOCANU, Reglementarile in materie de etica in profesia contabila - o abordare europeana si internationala, ASE Bucuresti. 
4. Marin Toma, Jacques Potdevin, Elemente de doctrina si deontologie contabila, Editura CECCAR, 2008.des
5. Melinda Timea FULOP, Consideratii privind aspectele eticii profesionale contabile -  conflictul de interese, Revista Audit Financiar, Nr.6/2014. 
6. Socoliuc Marian, Suport de curs, Deontologia profesiei contabile din Romania, 2017. A


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!