Standardul International de Contabilitate IAS 29

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Istoria IAS 29
2. Raportare financiara in economii hiperinflationiste
3. Arie de aplicativitate
4. Retratarea situatiilor financiare
5. Situatii financiare la cost istoric
6. Situatii financiare la cost curent
7. Economiile care inceteaza sa mai fie hiperinflationiste
8. Prezentarea informatiilor
9. Data intrarii in vigoare
10. Contabilitatea de inflatie in diferite


Extras din proiect Cum descarc?

Istoria IAS 29 
Noiembrie-1987 Proiectul de expunere E31, raporatrea financiara in economiile hiperinflationiste
Iulie-1989 IAS 29 Raportarea financiara in economiile hiperinflationiste
1-01-1990 Data intrarii in vigoare a IAS 29 (1989)
1994 IAS 29 a fost reformulat
22-05-2008 IAS 29 a fost modificat pentru Imbunatatirile anuale la IFRS 2007
01-01-2009 Data intrarii in vigoare din mai 2008 reviyiile la IAS 29. 
Raportare financiara in economii hiperinflationiste
Acest Standard International de Contabilitate reformulat inlocuieste Standardul original aprobat de Consiliu, in aprilie 1989. Standardul este prezentat in forma revizuita adoptata pentru Standardele Intornationale de Contabilitate incepand cu anul 1991. Textul original aprobat nu a suferit modificari substantiale. Anumiti termeni au fost schimbati pentru a-i alinia, la practica actuala a IASC. 
Urmatoarele interpretari SIC se refera la IAS 29:
SIC-19,Moneda de raportare - Evaluarea si prezentarea situatiilor financiare in conformitate cu IAS 21 si IAS 29.
SIC-30, Moneda de raportare - Conversia de la moneda de evaluare la moneda de prezentare 
Arie de aplicabilitate
Acest standard va fi aplicat situatiilor financiare primare, inclusiv situatiilor financiare consolidate ale oricarei intreprinderi care raporteaza in moneda unei economii hiperinflationiste.
Intro-o economie hiperinflationista, raportarea fara retratare a rezultatelor din exploatare si a pozitiei financiare in moneda locala nu este utila. Banii isi pierd puterea de cumparare intr-o asemenea masura, incat compararea sumelor ce rezulta din tranzactii si alte evenimente ce au avut loc la momente diferite, chiar in timpul aceleiasi perioade contabile, indice in eroare.
Exemplu:
Prezentam cazul ipotetic al unei firme care are un singur activ, o cladire cu un cost de achizitie de 100 milioane lei, ce a fost adusa aport in natura de catre asociati. Peste 3 ani firma obtine 3 milioane lei ca venit anual din inchirierea acestei cladiri. Sa presupunem ca firma a stabilit o durata de viata de 50 de ani pentru aceasta cladire, ceea ce genereaza o amortizare anuala de 2 milioane lei. In cazul cand nu se realizeaza retratarea la inflatie si cladirea nu este reevaluata, rezulta un profit anual de 1 milion de lei. Prin actualizarea costului de achizitie al cladirii cu rata inflatiei cumulata pentru cei trei ani, care presupune ca este 200%, se obtine o valoare de intrare actualizata a cladirii de 300 milioane lei si o amortizare anuala de 6 milioane de lei. In consecinta in urma retratarii la inflatie rezulta o pierdere de 3 milioane de lei din activitatea de inchiriere a acestei cladiri si o reducere in consecinta a capitalurilor proprii. 
Problemele raportarii financiare la cost istoric ating o asemenea importanta in circumstante hiperinflationiste, incat raportarea financiara in moneda hiperinflationista devine cu atat mai semnificativa. Ca urmare, este necesara o solutie pentru a permite raportarea financiara eficienta din partea intreprinderilor si subsidiarelor care opereaza in economii hiperinflationiste.
Doua solutii pentru contabilitatea in hiperinflatie, larg acceptate, pot fi rezumate dupa cum urmeaza:
- Solutia retratarii : informatia financiara inregistrata in moneda hiperinflationista este ajustata prin aplicarea unui indice general al preturilor si exprimata in unitatea de masura (moneda hiperinflationista) curenta la data bilantului (in conditiile acestui standard). Ajustarea situatiilor financiare in moneda locala pentru a reflecta nivelele curente ale preturilor inainte de procesul de conversie include luarea in considerare a oricarui castig sau a oricarei pierderi din pozitia monetara neta prin contul de profit si pierdere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Standardul International de Contabilitate IAS 29.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!