Studiu asupra Sistemului Contabil Romanesc

Extras din proiect Cum descarc?

1. Contabilitatea premergatoare partidei duble.
Antichitate
In aceasta perioada au existat insemnari contabile prezentate sub forma primitiva indeosebi la vechile popoare cu o civilizatie economica inaintata (babilonieni, egipteni). Initial, insemnarile contabile erau reprezentate prin semne geometrice. In acest sens, C.G. Demetrescu afirma: ,,aparitia schimbului, a monedei, a literelor, a cifrelor, a materialului necesar scrisului au fost factori carora li se datoreaza existenta primelor inscrieri contabile". Doua momente importante sunt reprezentate de anul 3200 i. Chr., moment in care istoria consemneaza aparitia scrisului si anul 3000 i.Chr., data ce constituie momentul aparitiei bronzului, numararii si papirusului. Codul lui Hammurabi (cca 2200 - 1800 i.Chr.) reprezinta unul din primele coduri de legi, in care sunt stabilite unitatile de masura, tranzactiile si contractele comerciale si sunt stipulate pedepse penale. Platile erau stabilite luand drept etalon cantitati fixe de argint sau grane. Ulterior metalul a devenit etalon de schimb in Orientul Mijlociu. In secolele VII - lea si al V - lea i. Chr. In Libia a fost inventata moneda ca instrument de scris iar in Grecia a fost creata prima banca.
Elementele de progres prezentate au facut posibila pastrarea de izvoare scrise cum sunt: conturi, calcule, chitante, corespondenta, registre, inventare, statute ale oraselor si corporatiilor comerciale, legislatie etc. Totusi au existat si perioade de stagnare din punct de vedere al evolutiei contabile, dar s-au conturat unele ramuri. In aceasta perioada exista informatii din domeniul contabilitatii publice (rolul statului), contabilitatii agricole si contabilitatii bancare. Existenta contabilitatii, mai ales in sectorul public, a atras dupa sine, si aparitia controlului asupra averii publice si implicit a organelor care sa il exercite. In aceasta perioada, la romani, apare ideea ,,de a face doua coloane in registrele de casa, in scopul separarii incasarilor si a platilor, intitulandu-le acceptum (credit) si expensum (debit), fara a se pune problema existentei partidei duble.
Evul mediu
Dezvoltarea comertului si a productiei locale mestesugaresti a contribuit la prosperitatea burgheziei italiene, ceea ce a condus la aparitia bancilor si la raspandirea zarafilor italieni in toata Europa. In Europa Occidentala, perioada cuprinsa intre secolele al XI - lea si al XV - lea este apreciata ca o perioada de inflorire caracterizata prin aparitia si dezvoltarea orasului. Perfectionarea fabricarii hartiei, care este realizata in aceasta perioada, constituie si ea o premisa a dezvoltarii. Un alt element istoric, cu semnificatie in planul tehnicii contabile, il reprezinta aparitia in anul 1202 a lucrarii matematicianului Leonardo Fibonacci ,,Liber abaci" (Manual de aritmetica), primul manual de calcule si practici comerciale din lume, in care sunt introduse literele arabe in locul celor romane.
Inaintea generalizarii partidei duble au existat alte forme de practicare a contabilitatii:
1. Contabilitatea memoriala - a fost practicata in Italia si Germania. Denumirea provine de la registrul in care se consemnau evenimentele contabile: Memorial. Nu se facea distinctie intre tranzactiile ce aveau legatura cu activitatea intreprinderii si cele ce afectau averea personala a patronilor.
2. Contabilitatea factoriala - a fost practicata in Germania (la un moment dat s-a suprapus cu cea memoriala). Era insuficienta pentru reflectarea tuturor tipurilor de tranzactii comerciale.
3. Contabilitatea in partida simpla - practicata initial in Italia, apoi in principalele tari din Europa Occidentala (sec XIII - XIV). Acest sistem a continuat sa fie tinut si dupa aparitia partidei duble, pana in prezent. Sunt reflectate in contabilitate doar raporturile intre intreprindere si terti. Primirea unei valori se inregistreaza in debitul contului deschis persoanei ce primeste, iar restituirea valorii in creditul aceluiasi cont.
4. Contabilitatea mixta - etapa intermediara in procesul de dezvoltare a contabilitatii. Mecanismul contabil are la baza efectuarea succesiva a inregistrarilor contabile in conturile de valori materiale si banesti. Inregistrarile aveau loc atat in cadrul conturilor care se debitau, cat si in cadrul celor ce se creditau, fara a exista corespondenta intre acestea.
Contabilitatea in partida dubla
Cercetarile istoriografice existente pana in prezent nu au relevat date cu privire la inventatorul contabilitatii in partida dubla ci doar cu popularizatorii acesteia. Prima lucrare publicata ce reprezinta ,,arta venetiana" a contabilitatii in partida dubla este ,,Tratatul de contabilitate" a lui Luca Paciolo, inclus in Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita. Sistemul de contabilitate in partida dubla prezentat de Luca Paciolo are la baza egalitatea: Avere = Capital. Principiul de baza al acestui sistem de contabilitate este prezentat astfel: ,,trebuie sa sti ca din toate posturile pe care le-ai format in Jurnal, se fac intotdeauna cate doua in Cartea Mare, unul in debit si altul in credit". Pornind de la acest principiu, Paciolo formuleaza prima egalitate utilizand corespondenta intre doua conturi: casa si capital. Aceasta este explicata astfel: ,,prin casa se intelege a ta proprie si prin capital, averea ta prezenta".
2. Dezvoltarea contabilitatii in Romania
Primele insemnari care au legatura cu contabilitatea au fost descoperite de istorici inca din perioada Daciei, iar documentele erau reprezentate de cateva table cerate care atestau existenta unor tranzactii economico - juridice (acordarea unui imprumut de catre o persoana fizica in valoare de 60 dinari (anul 162), dobandirea dreptului de proprietate individuala asupra unor mine aurifere mai putin productive, incheierea unor contracte de inchiriere pentru unele ,,gropi de aur" (anul 164), incheierea contractelor de societate prin care se infiinta o societate de imprumut (anul 169)).
In Moldova, cronica lui Vasile Lupu de la 1626, cuprinde intinse norme de drept civil, vamal, fiscal si unele interpretari de drept canonic. Dimitrie Cantemir prezinta in "Descriptio Moldaviae" printre boierii de sfat ai domnitorului si pe vistiernic sau pazitorul cel mare al visteriei, care strangea veniturile tarii si le tinea la porunca domnului si avea in subordine scriitorii visteriei care se numeau "dieci de visterie"
Cateva dintre Condicile visteriei Moldovei dintre anii 1777 si 1804 sunt scrise in limba romana, chiar daca se foloseau in acelasi timp insemnari in greceste, datorita gramaticilor de pe timpul domnitorului grec, precum si cuvinte turcesti.
Pacea de la Adrianopol (1829) a insemnat un moment de rascruce pentru comertul romanesc, indeosebi a exportului de cereale. Pe baza Regulamentului Organic s-a organizat pentru prima data in tarile romane o contabilitate regulata. Regulamentul Organic pune bazele organizarii financiare in Principatele Romane si apar pentru prima oara reguli pentru "chipul contabilitatii casei visteriei, adica a tinerii si darii socotelilor cu buna randuiala".
Dupa intemeierea tarilor romane (Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania) au aparut insemnari contabile privind administrarea veniturilor tarii si modalitati de gestiune financiara in caz de presiune financiara importanta, iar reglementarile organice din 1831 - 1832 in baza carora Moldova si Tara Romaneasca au fost conduse, reprezinta un punct de referinta in evolutia contabilitatii romanesti. In cadrul acestora existau prevederi cu privire la organizarea contabilitatii publice si a invatamantului contabil in tarile romane.
Se stie ca literatura contabila romaneasca a aparut la mijlocul secolului al XIX-lea (prima lucrare de contabilitate in limba romana este ,,Pravila comertiala" a lui Emanoil Ioan Nichifor, aparuta la Brasov in 1837), mult mai tarziu in comparatie cu tarile europene occidentale. Cauza acestei intarzieri se explica prin penetrarea tarzie a formelor economiei capitaliste in spatiul romanesc. Pe de alta parte, absenta sau slaba dezvoltare a cunostintelor legate de afaceri in general si de contabilitate in particular poate fi o explicatie adusa perpetuarii pana tarziu, la inceputul secolului al XX-lea, a unor forme feudale in economia romaneasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu asupra Sistemului Contabil Romanesc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!