Taxa pe Valoare Adaugata (TVA)

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere .. 2

1. NOTIUNI INTRODUCTIVE .. 3
1.1 CARACTERISTICILE TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA .. 3
1.2. EVOLUTIA LEGISLATIEI PRIVIND TAXA PE VALOAREA ADAUGATA .. 5
1.2.1. Operatiunile impozabile si locul lor .. 5
1.2.2. Persoanele impozabile si obligatiile acestora .. 11
1.2.3. Cotele de impunere .. 17
1.2.4. Baza de impozitare .. 21
1.2.5. Operatiuni scutite .. 25

2. EVOLUTIA INCASARILOR DIN TAXA PE VALOAREA ADAUGATA IN ROMANIA SI IN TARILE MEMBRE ALE U.E .. 35
2.1. EVOLUTIA TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA IN ROMANIA IN PERIOADA 1997 -2004 .. 35
2.2. EVOLUTIA TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA IN TARILE EUROPENE .. 41
2.3. COTE ALE TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA UTILIZATE IN EUROPA .. 46

3. STUDIUL DE CAZ PRIVIND DETERMINAREA TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA LA SOCIETATILE EUROROM ART SI DIAMANT SERVIMPEX SRL .. 51
3.1. STUDIUL DE CAZ PRIVIND DETERMINAREA TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA LA SOCIETATEA EUROROM ART .. 51
3.1.1. Prezentarea firmei Eurorom Art .. 51
3.1.2. Operatiuni inregistrate de firma Eurorom Art .. 52
3.1.2.1. Operatiuni inregistrate in luna septembrie .. 53
3.1.2.2. Operatiuni inregistrate in luna octombrie .. 60
3.1.2.3. Operatiuni inregistrate in luna noiembrie .. 68
3.2. STUDIUL DE CAZ PRIVIND DETERMINAREA TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA LA SOCIETATEA DIAMANT SERVIMPEX SRL .. 73
3.2.1. Prezentarea firmei Diamant Servimpex SRL .. 73
3.2.2. Operatiuni inregistrate de Diamant Servimpex in luna noiembrie .. 73

4. TAXA PE VALOAREA ADAUGATA IN PERSPECTIVA ADERARII LA UNIUNEA EUROPEANA .. 79
4.1. NORMELE UNIUNII EUROPENE PRIVIND TAXA PE VALOAREA ADAUGATA .. 79
4.2. CAILE DE ALINIERE A SISTEMULUI TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA DIN ROMANIA CU NORMELE UE .. 81

CONCLUZII SI PROPUNERI .. 93

BIBLIOGRAFIE .. 95

ANEXE .. 97


Extras din proiect Cum descarc?

2.3. Cote ale taxei pe valoarea adaugata utilizate in Europa

Ca si in Romania, cotele aplicate pentru taxa pe valoarea adaugata in celelalte tari sunt cote procentuale proportionale, adica raman neschimbate, indiferent de marimea bazei de calcul.
Avand in vedere faptul ca incasarile din TVA sunt influentate intr-o mare masura si de cotele aplicate de fiecare stat in parte, in prezentul capitol ne propunem sa prezentam cotele ce se aplica in cateva state europene, si evolutia lor in timp, pentru a putea face o comparatie cu situatia Romaniei.
....
Numarul si nivelul cotelor taxei pe valoarea adaugata difera de la o tara la alta, iar in aceeasi tara poate diferi de la o perioada la alta. Astfel, in Irlanda si Luxemburg se utilizeaza patru cote: cota super redusa, cota redusa, cota normala si cota parking. In Grecia, Spania, Franta, Italia, Belgia si Austria se utilizeaza trei categorii de cote: cota redusa si cota normala pentru toate cele sase tari, cota super redusa in primele patru tari si cota parking in ultimele doua tari. In Germania, Olanda, Suedia, Finlanda se utilizeaza doua categorii de cote, respectiv cota redusa si cota normala, iar in Danemarca se utilizeaza o singura cota.
Tarile precum Danemarca, Finlanda, Norvegia, Marea Britanie au optat initial pentru introducerea unei singure cote de TVA. Danemarca a introdus pentru prima data TVA-ul in anul 1967, cu o cota la nivelul de 10%. Singurul an in care Danemarca a utilizat o cota redusa este 1975 (de 9,25%). Norvegia a instituit o cota unica de impozitare relativ ridicata (20%), pe care a mentinut-o pana in prezent. 
In general, tarile din prima generatie a TVA-ului au intervenit in sensul cresterii cotei de impozitare standard, in primul sau al doilea an de actiune a acestui impozit. Fac exceptie de la aceasta regula Belgia, care in 1971, anul introducerii TVA-ului in aceasta tara, cota era de 18%, iar peste 7 ani cota scade la 16% si Marea Britanie, care in anul 1973 introduce o cota normala de 10%, care scade in urmatorul an la 8%.
De regula, tarile care initial au optat pentru cote relativ reduse (10% - 13%) sau pentru cele de nivel mediu (15% - 16%) au instituit pe parcurs cote mai ridicate. Acesta este cazul unor tari precum Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Luxemburg, Suedia. Exceptia o constituie Marea Britanie care dupa cum am precizat mai sus a instituit o cota relativ redusa (10%) pe care in anul 1975 a redus-o la 8%, urmand ca apoi sa o majoreze la 15% (in 1979) si respectiv la 17,5% (1992).
Tarile care se remarca prin nivelul relativ inalt al cotei normale de impozitare sunt Danemarca si Suedia (25%), in timp ce Germania si Luxemburg practica cele mai reduse cote standard de impozitare, 16% respectiv 15%.
Prin Directiva referitoare la armonizarea taxei pe valoarea adaugata in statele membre, s-a stabilit nivelul minim al cotei reduse (la 5%) si al celei normale (la 15%), fara sa stabileasca si un plafon al acestor cote. Deci, deocamdata, s-a lasat statelor membre libertatea de a hotari in legatura cu plafonul acestor cote. in aceste conditii, o serie de tari vest - europene au procedat, dupa caz, la cresterea cotei standard (Germania, Luxemburg, Spania) sau la reducerea, chiar desfintarea cotelor aplicate produselor de lux (Spania, Grecia, Austria).
Desi sistemul cu mai multe cote de impozitare in materie de TVA denatureaza costurile economice ulterioare, apare totusi preferabila aplicarea de cote reduse pentru unele bunuri de stricta necesitate (alimente), pentru a reduce presiunea fiscala.Unele tari cum sunt Irlanda, Portugalia si Marea Britanie se situeaza pe o pozitie extrema, utilizand cota zero pentru astfel de produse. In ceea ce priveste utilizarea cotei zero pentru produse si servicii destinate pietei interne, Comisia CEE condamna aceasta practica, deoarece contravine principiului conform caruia TVA trebuie sa se aplice tuturor bunurilor si serviciilor.
La nivelul tarilor membre UE exista un "nucleu" de activitati si servicii carora li se acorda exonerarea in mod curent. Reglementarile privind exonerarile practicate in mod curent privesc domeniile: serviciile postale, transportul bolnavilor si ranitilor, asistenta medicala si dentara, operele de binefacere, invatamantul, activitatile noncomerciale ale organizatiilor fara scop lucrativ, serviciile culturale, asigurarile si reasigurarile, locatia imobilelor, servicii financiare, jocuri si loterii, vanzarea terenurilor si constructiilor, anumite colecte de fonduri .


Fisiere in arhiva (2):

  • prim pag.doc
  • proiect final.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!