Teorii si Practici Contabile privind Intocmirea si Analiza Bilantului

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata are drept scop studiul bilantului, ca document ce oglindeste activitatea unitatii, care asigura prezentarea in forma generalizata, sintetizata in etalon valoric, la un moment dat, a pozitiilor financiare si a rezultatelor activitatii.
S-a avut in vederea, in partea teoretica, evolutia bilantului de la aparitia sa si pana in zilele noastre, conturand modelele reprezentative respectiv modelul britanic, cel american si cel prezentat de catre directivele a IV si a VII- a.
Scopul acestei lucrari este analiza rezultatelor S.C. BRATIM S.A. pe baza bilantului, pe trei ani consecutivi precum si modul in care rezultatele obtinute au influentat deciziile la nivelul societatii
Lucrarea cuprinde sase capitole dedicate bilantului atat sub aspect teoretic, cat si practic, prin studiul de caz in care s-a realizat analiza indicatorilor pe baza bilantului.
Primele doua capitole privesc notiunile teoretice legate de bilant, incepand cu definitia acestuia, continuand cu rolul si functiile acestuia si terminand cu prezentarea modelelor de bilant la nivel mondial.
Capitolul al treilea este dedicat prezentarii S.C. BRATIM S.A. la care s-a realiza studiul de caz. El ofera informatii ce cuprind atat aspecte de ordin general cat si aspecte ce vizeaza evolutia societatii de la infiintare si pana in prezent, locul pe care aceasta il ocupa pe piata etc.
Al patrulea capitol prezinta aspectele legate de etapele premergatoare intocmirii bilantului la socitatea analizata dar si o aplicatie informatica legata tot de aceste etape. 
Capitolul cinci cuprinde analiza principalilor indicatori pe baza datelor furnizate de catre bilanturile aferente a trei ani de referinta, evolutia acestora si modul in care evolutia lor a influentat activitatea si deciziile societatii.
Ultimul ofera informatii legate de concluziile ce se desprind in urma studiului, informatiile propuse in vederea ameliorarii aspectelor negative constatate in urma analizei efectuate.
CAPITOLUL I. BILANTUL - CONSIDERATII GENERALE
1.1 Definirea conceptului de bilant
Bilantul este procedeul de baza al contabilitatii care reflecta in expresie valorica, la un moment dat, mijloacele economice si sursele lor de finantare, precum si rezultatele obtinute ca urmare a investirii, consumarii si reproductiei capitalului.
Notiunea de bilant este foarte veche. Nu se cunoaste cu exactitate cand si cine a creat acest instrument contabil. Ca si Contabilitatea, bilantul este creatia anonima la care si-au adus contributia generatii si generatii de autori practicieni si teoreticieni din cele mai vechi timpuri .
Aristotel, in lucrarea sa ,,Politica" , vorbeste despre bilantul preventiv si cel consumptiv, respectiv de bugetul de venituri si cheltuieli .
Etimilogic, cuvantul ,,bilant" este de origine latina avand semnificatia unei balante cu doua talere echilibrate (,,BI" inseamna doua si ,,LANX" inseamna talere) .
Potrivit Legii Contabilitatii , bilantul contabil este ,,documentul oficial al unitatii patrimoniale, care trebuie sa dea o imagine fidela, clara si completa a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute" ca sistem al contabilitatii, bazata pe inregistrarea in partida dubla. 
Caracterul documentar si informativ economic al bilantului a fost relevat de Jaques Savary in 1673 ,,ca un instrument de control al inregistrarilor contabile si de cunoastere a situatiei economico-financiare a intreprinderii" .
Cu toate ca, bilantul este cunoscut si utilzat de veacuri in practica contabila, el devine obiectul unor cercetari deosebite abia la sfarsitul secolului trecut. Belgianul Simon Stevin ,,se remarca prin aceea ca este primul autor care a pus in mod stiintific problema necesitatii bilantului anual".Cercetarile legate de rolul si functiile bilantului s-au accentuat ulterior foarte mult dand nastere numeroaselor teorii ale bilantului .
Primele teorii ale bilantului au aparut in 1919 in literatura germana , si anume, teoria statica dezvoltata de Nicklisch si teoria dinamica a lui Schmalenbach.Toate teoriile bilantului sunt considerate a fi teorii ale evaluarii sau teorii ale functiilor bilantului.
Cerinta intocmirii bilantului este aratata de matematicianul Luca Paciolo, odata cu cristalizarea ca sistem a contabilitatii bazata pe inregistrarea in partida dubla .
Spiridon Iacobescu, primul autor roman care a reusit sa formeze principiile stiintifice ale contabilitatii defineste bilantul ca fiind situatia patrimoniala definitiva prezentand in forma contabila activul si pasivul patrimoniului impreuna cu rezultatele ce au modificat forma initiala a patrimoniului.
Un alt autor, cu o bogata activitate stiintifica, C.G. Demetrescu defineste bilantul ca o situatie intocmita sub forma contabila si dupa un anumit plan, cuprinzand activul si pasivul unei intreprinderi, precum si rezultatele obtinute pana la o anumita data.
Profesorul I.Evian defineste bilantul ,,ca instrument de cunoastere a felului cum evolueaza an de an structura averi si a capitalului, precum si rezultatele obtinute, in timp ce, pentru lumea de afara, bilantul este unicul mijloc de informare asupra situatiei economice si financiare a intreprinderii la data pentru care s-a incheiat bilantul".


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii si Practici Contabile privind Intocmirea si Analiza Bilantului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!