Tratamente Contabile privind Leasingul (IAS 17)

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE - DE CE LEASING ? 
CAPITOLUL I: ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERATIUNILE DE LEASING
1.1 Definitia leasingului 
1.2 Standardele internationale de contabilitate asupra leasingului - IAS 17
1.3 Clasificarea operatiunilor de leasing
1.4 Elementele principale ale unui contract de leasing
1.5 Factorii care influenteaza derularea operatiunilor de leasing
CAPITOLUL II: CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING REFLECTATE IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATORULUI
2.1 Leasing financiar
2.2 Leasing operational
CAPITOLUL III: CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING REFLECTATE IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATARULUI
3.1 Leasing financiar
3.2 Leasing operational
CAPITOLUL IV: TRANZACTIILE DE VANZARE si LEASEBACK
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE - DE CE LEASING ? 
Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atat de populara in lume este acela care sintetizeaza de fapt "filozofia" leasing-ului: Nu proprietatea asupra mijloacelor fixe ci utilizarea lor efectiva este aceea care aduce profit. Aspectul cheie este folosirea judicioasa a resurselor de capital: investirea banilor in ceea ce genereaza "business" si aduce profit, cum ar fi publicitatea, pregatirea superioara a personalului, stocuri, explorarea de noi piete, cercetare, dezvoltare, in locul blocarii lor prin cumpararea de mijloace fixe. 
Resursele financiare limitate, modaliatea greoaie si birocratica de acces la credite de investitii, bugetele impuse de compania mama, sunt numai cateva din motivele care restrictioneaza politica investitionala a celor mai multe firme, obligandu-le sa renunte la o serie de proiecte de investitii pe care ar dori sa le realizaze. Leasing-ul este solutia care permite depasirea acestor neajunsuri si obtinerea in folosinta, cu un minim de capital investit, a unor echipamente moderne, performante, care maresc eficienta si atrag marirea volumului afacerii si al activitatii, ceea ce inseamna in final mai mult profit. 
In contextul economic actual din Romania avantajele utilizarii leasing-ului ca instrument de finantare sunt legate in primul rand de necesitatile de dezvoltare rapida a firmelor, in special a celor din sectorul privat. Urmatoarele aspecte specifice pietei de leasing din Romania inclina net balanta deciziei investitorilor in favoarea alegerii leasing-ului: 
Folosirea eficienta a resurselor: se atinge varianta optima de respectare a bugetului stabilit, graficele de plati din contractul de leasing permitand esalonarea planului investi-tional pe termen mediu;
Managementul taxelor: se pot folosi facilitatile fiscale legate de deductibilitatea platilor aferente leasingului precum si cele legate de amortizare;
Posibilitate de finantare pe termen mediu si lung: o alternativa flexibila si accesibila unei largi categorii de societati;
Rapiditate si accesibilitate: procedura de obtinere a unei finantari in sistem leasing este mult mai simpla si mai accesibila decat in cazul procedurilor clasice de creditare. 
CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERATIUNILE
DE LEASING
1.1 Definitia leasingului
Conform IAS 17, "Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura, toate riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Titlul de proprietate poate fi, sau nu, transferat, in cele din urma".
Standardul defineste leasingul ca fiind acel contract intre locator si locatar prin care se transmite dreptul de folosinta asupra unui bun, pe o perioada de timp determinata in schimbul unei plati.
Interesul practic al leasingului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii; prin aceasta, leasingul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei. De aceea, leasingul ca tehnica de finantare vizeaza in primul rand intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic.
Definitia leasingului poate fi data atat din punct de vedere economic, cat si juridic.
Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul.
Prima definitie legala a leasingului in Europa continentala provine din Franta, referindu-se doar la leasingul imobiliar, operatiunea numindu-se credit-bail. Operatiunile de credit-bail sunt cele prin care o intreprindere da in locatie bunuri imobiliare in vederea unei utilizari profesionale, cumparate de ea sau construite prin efortul ei financiar, daca aceste operatiuni, indiferent de calificarea lor, permit locatarului sa devina proprietarul bunurilor fie printr-o promisiune unilaterala de vanzare, fie prin achizitionarea directa ori indirecta a dreptului de proprietate a terenului pe care au fost edificate imobilele inchiriate, fie prin transferul de plin drept a dreptului de proprietate asupra constructiilor edificate pentru acel locator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamente Contabile privind Leasingul (IAS 17).doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!