Tratamentul Contabil al Amortizarii

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere
2. Definitia amortizarii
3. Tipuri de amortizare
4. Imobilizari supuse amortizarii
5. Amortizarea fiscala
6. Amortizarea contabila
7. Studiu de caz : Contabilitatea amortizarii imobilizarilor corporale la C.E.C.
8. Concluzii
9. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
In general, prin amortizare se intelege alocarea sistematica, pe cheltuieli de exploatare, a valorii unui activ imobilizat pe durata de utilizare economica a acestuia.
Rezultatele profitabile ale unei intreprinderi ce isi desfasoara activitatea in conditiile liberei initiative sunt determinate, intr-o mare masura, de prestatiile profesionale ale economistilor. Acestia trebuie sa fie capabili sa fundamenteze decizii care sa orienteze ferm intreprinderile catre eficienta. Masura eficientei, impreuna cu masura calitatii produselor sau serviciilor care fac obiectul de activitate al firmei, reprezinta elementele cele mai importante prin care se verifica viabilitatea si forta fiecarei intreprinderi.
Una dintre deciziile importante pe care trebuie sa le ia economistii din cadrul unei firme este alegerea surselor de finantare a activitatii : a celor proprii sau a celor imprumutate. Printre sursele proprii de finantare, o importanta deosebita o are amortizarea activelor imobilizate.
Astfel, putem afirma ca amortizarea are rolul de resursa pentru finantarea investitiilor, pentru reinnoirea activelor uzate, iar in calitate de element al costurilor influenteaza evolutia rezultatelor financiare ale firmei. Aceasta, deoarece amortizarea se deduce din baza de calcul a impozitului pe profit. De aceea este necesara realizarea programarii amortizarii aferenta perioadei care urmeaza, pe baza careia se fundamenteaza deciziile privind managementul financiar al intreprinderii.
Pentru ca dimensionarea amortizarii anuale sa fie facuta corect, este necesara utilizarea sistemului de amortizare cel mai potrivit pentru fiecare grupa de mijloace fixe, alegerea corecta a duratelor normale de functionare, precum si recorelarea permanenta intre valorile inregistrate in contabilitate si preturile in continua schimbare existente pe piata a mijloacelor fixe prin reevaluarea periodica a imobilizarilor.
In lucrarea de fata se urmareste analiza eficientei dimensionarii amortizarii activelor imobilizate si influentele sale asupra activitatii financiare a unei intreprinderii. De asemenea, sunt prezentate si cateva modalitati de imbunatatire a dimensionarii amortizarii in cadrul firmei studiate, in functie de specificul activitatii si de activele existente in patrimoniul acesteia.
2. Definitia amortizarii
Prin amortizare se intelege recuperarea treptata a cheltuielilor facute cu achizitionarea capitalului fix, prin includerea unei parti din aceste cheltuieli in costul produselor la a caror fabricare participa, in functie de durata lui de utilizare. Este o alocare conventionala, matematica, strans legata de principiul continuitatii activitatii ce nu reflecta nici uzura fizica a utilajelor si nici scaderea valorii de piata a acestora. Amortizarile in general sunt elemente rectificative care corecteaza celorlalte structuri bilantiere, reprezentand prin definitie iesiri de resurse care afecteaza beneficiile economice.
Toate amortizarile sunt considerate ca un cont de contra-activ si asimilate conturilor de pasiv. Amortizarea reprezinta constatarea si consemnarea pierderii definitive a beneficiilor economice asociate activelor imobilizate (aceasta precizare a fost necesara deoarece exista si deprecieri temporare ale activelor imobilizate, pentru care se constituie provizioane (reduceri) privind deprecierea, conform principiului prudentei). Programul de Dezvoltare a Contabilitatii din Romania precizeaza prin IAS4 ca amortizarea reprezinta alocarea valorii amortizabile a unui activ de-a lungul duratei sale de viata estimate .
3. Tipuri de amortizare
a) Metoda de amortizare liniara
In cadrul acestei metode, amortizarea este de marime constanta pe toata durata normala si se stabileste prin aplicarea normei liniare la valoarea de amortizat. 
Amortizarea proportionala are la baza procesul economic obiectiv de uzare la care sunt supuse activele si care trebuie reflectata in valoarea produselor pe masura producerii ei.
Valoarea de amortizat este reprezentata de valoarea medie anuala a mijloacelor fixe programate sa functioneze in intreprindere in perioada respectiva. Motivul pentru care se foloseste o marime medie in calculul amortizarii este acela ca normele sunt, la randul lor, marimi medii anuale, iar valoarea mijloacelor fixe exploatate de firma este variabila datorita intrarilor si iesirilor din functiune.
Unde : - valoarea de inventar a mijloacelor fixe existente la inceputul anului,
- valoarea medie a mijloacelor fixe ce urmeaza a fi puse in functiune in cursul anului,
-valoarea medie a mijloacelor fixe ce urmeaza a fi scoase din functiune in cursul anului.
Valoarea medie a mijloacelor fixe ce urmeaza a intra sau iesi din functiune se calculeaza dupa urmatoarele relatii :
respectiv 
Unde : - valoarea de inventar a mijloacelor fixe prevazute a intra in (a fi scoase din) functiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamentul Contabil al Amortizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!