Tratamentul contabil al stocurilor

Extras din proiect Cum descarc?

1.INTRODUCERE
Stocurile reprezinta ansamblul bunurilor si serviciilor din cadrul unitatii patrimoniale, destinate pentru a fi consumate la prima utilizare, a fi vandute dupa prelucrarea lor in procesul de productie sau a fi vandute in starea in care s-au cumparat.
Viteza de rotatie a activelor circulante exprima in mod sintetic eficienta cu care sunt folosite stocurile in activitatea intreprinderii.
Accelerarea vitezei de rotatie are implicatii pozitive supra principalilor indicatori economico-financiari ,conducand la eliberari de resurse materiale necesare procesului de productie si prin aceasta la reducerea cheltuielilor si la cresterea profitului realizat.Activele circulante nu trec in intregime si in acelasi timp dintr-un stadiu al circuitului economic in alt stadiu.Circuitul economic are caracter continuu.In permanenta se aprovizioneaza materialele, se lanseaza comenzi de productie, se livreaza produse si incaseaza contravaloarea acestora.
Practic, rezulta ca circuitul activelor circulante consta intr-un numar infinit de circuite care se suprapun partial, neputandu-se delimita fizic marimea intervalului de timp necesar trecerii acestora prin toate stadiile.
Activele circulante cumprind mai multe componente (stocuri, creante si disponibilitati banesti), iar pentru a identifica directiile de actiune pentru accelerarea rotatiei acestora se impune urmarirea separata a acestora. O asemenea analiza va permite stabilirea durate fiecarui stadiu al circuitului economic (aprovizionare, productie, vanzare, incasare), ca si a locurilor unde rotatia este mai lenta.
Dintre elementele activelor circulante, pentru disponibilitatile banesti nu se va urmari rotatia. Deoarece un asemenea indicator ar exprima de cate ori acestea se transforma in lichiditati, pe parcursul unui exercitiu, lucru evident fara logica.
2. MATERIAL SI METODA
Aspectele teoretico-metodologice cu privire la tratamentul contabil al stocurilor sunt preluate din Standardul International de Contabilitate I.A.S 2 ,,Stocuri", care implica si cuprinde o serie de norme si informatii asupra modului de organizare a contabilitatii stocurilor pentru a fi in conformitate cu directivele europene.Obiectivul acestui standard este acela de a descrie tratamentul contabil pentru stocuri.O problema fundamentala a contabilitatii stocurilor o constituie valoarea costului ce urmeaza a fi recunoscut drept activ si raportata pana cand veniturile aferente sunt recunoscute.
Scopul standardului este recunoasterea, masurarea si evaluarea stocurilor, adica determinarea valorii la care acestea vor fi recunoscute in bilant si vor influenta contul de profit si pierdere, oferind o alternativa acestor tratamente contabile care, prin cresterea si descresterea valorii stocului, determinate de acestea, ajusteaza profiturile in concordanta cu ceea ce este avantajos pentru conducere.Standardul trateaza evaluarea si contabilizarea stocurilor, respectiv determinarea valorii la care stocurile se inregistreaza la categoria activelor, ca active curente, recunoscute in situatiile financiare, valoare ce va fi raportata pana in momentul realizarii acestora ca venit din vanzari.Ca atare, standardul vizeaza evaluarea stocurilor in bilant, precizand care sunt cheltuielile ce vor fi luate in considerare pentru calculul costului acestora, fixand astfel reguli de evaluare la inchiderea exercitiului.
Studiul de cercetare la societatea in cauza evidentiaza importanta stocurilor intr-o societate activa din punct de vedere economico-financiar.Cercetarea asupra firmei a fost facuta strict pe ceea ce se bazeaza tema studiului, astfel incat aceasta ar putea sa evidentieze totodata si potentialul pe care firma il poate avea pe viitor.
Pentru caracterizarea vitezei de rotatie se apeleaza la o serie de indicatori, care exprima, in medie, marimea intervalului de timp necesar parcurgerii de catre activele circulante a tuturor stadiilor circuitului economic.
Trebuie facute cateva precizari metodologice asupra continutului indicatorilor folositi la determinarea numarului mediu de rotatii.Astfel, dintre indicatorii productiei, pentru calculul numarului mediu de rotatii se foloseste cifra de afaceri incasata, deoarece aceasta presupune parcurgerea completa a circuitului economic.Activele circulante luate in calculul vitezei de rotatie cuprind stocurile de materii prime, materiale, productie neterminata, semifabricate si produse finite, investitiii financiare pe termen scurt, disponibilitatile banesti percum si creantele fata de clienti.In ceea ce priveste soldul lor mediu, stabilirea acestuia pe baza soldurilor de la inceputul, respectiv sfarsitul anului este putin concludenta datorita actrivitatii neritmice din cursul anului.


Fisiere în arhivă (2):

 • Tratamentul contabil al stocurilor.docx
 • Tratamentul contabil al stocurilor.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Cretu Daniela, "Bazele contabilitatii.Abordare teoretica si plastica" , editura Ceres 2014. 
- Cretu Daniela - Contabilitate financiara, Ed. Agora, 2015.
- Cretu Daniela, "Contabilitate-lucrari practice" editura Alas 2014.
- Pantea Iacob Petru, Bodea Gheorghe, "Contabilitatea financiara romaneasca", Editura Intelcredo,Deva,2009.
- Ordinul nr.3055/2009 pentru aprob. Reglement. Contabile conforme cu directivele europene,Monitorul Oficial nr.766/2009.
- Legea contabilitatii republicata nr.82/1991, Monitorul Oficial nr,454/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Ordinul ministrului finantelor publice nr.2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor,datoriilor si capitalurilor proprii.
- Ordinul ministrului finantelor publice nr.3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Ordinul ministrului finantelor publice nr.3512/2008 privind documentele financiar-contabile,cu completarile ulterioare.
- http://www.scritub.com/economie/contabilitate/Proiect-CONTABILITATEA-STOCURI185515914.php 
- http://biblioteca.regielive.ro/referate/contabilitate/aspecte-privind-contabilitatea-stocurilor-in-viziunea-ias-2-si-a-reglementarilor-nationale-98345.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!