Cercetarea criminalistica a urmelor de incendii si de explozii

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Cercetarea criminalistica a urmelor de incendii
Notiuni generale 4
1. Incendiile provocate de cauze naturale .4
1.1. Trasnetul 4
1.2. Actiunea razelor solare ...4
1.3. Combustia spotana .5
1.4. Electricitatea statica ...5
2. Incendiile provocate accidental 6
3. Incendiile premeditate ..6
II. Cercetarea criminalistica a urmelor de explozii
Notiuni generale .9
Clasificare ...9
1. Exploziile de substante explozive sau de atmosfera exploziva 10
2. Explozii fizice ...10
3. Explozii difuze ..11
Bibliografie .12


Extras din proiect Cum descarc?

Incendiile si exploziile constituie o reala amenintare atat pentru viata, integritatea corporala si sanatatea oamenilor, cat si pentru proprietatea publica si privata. Multe incendii si explozii se transforma in adevarate catastrofe, pricinuind oamenilor mari necazuri si suferinte. Incendiile si exploziile nu sunt incriminate ca infractiuni de sine statatoare in legislatia penala romaneasca, dar sunt de distrugere in forma ei agravata.
Cercetarea criminalistica a acestor urme este extrem de dificila, deoarece atat incendiul cat si explozia "in timp ce-si formeaza urmele, le si distrug prin consumarea suportului acestora ". Dificultatea este sporita de actiunile de localizare si stingere a incendiilor, care se soldeaza cu distrugerea inerenta a unui mare numar de urme.
I. Cercetarea criminalistica a urmelor de incendii
Notiuni generale
Incendiul este un fenomen fizico-chimic prin care se produce arderea uneia sau mai multor substante combustibile in prezenta oxigenului din aer . De obicei, se propaga prin intermediul flacarilor si produce fum de variate culori, in functie de natura substantelor aflate in procesul arderii, de gradul de umiditate, precum si de mediul ambient.
Totdeauna in procesul incendiului se creeaza urme utile cercetarii criminalistice. In general, in functie de cauza provocatoare, de natura substantelor sau obiectelor arse, urmele de la locul incendiului se prezinta sub variate forme si aspect. De obicei, ele constau din felurite obiecte sau substante partial distruse, diferite reziduuri ale arderii. Aceste urme nu raman in starea lor initiala de formare, ci partial sunt distruse prin activitatea desfasurata pentru stingerea focului, aflandu-se astfel impreuna si cu urmele create in acest process de activitate. Din aceste cauze, ele singure foarte rar conduc nemijlocit la identificari criminalistice, fiind mai mult utile la stabilirea cauzelor declansarii incendiilor, procesului in care s-au desfasurat, precum si la determinarea substantelor ori obiectelor din care anume provin .
In criminalistica incendiile sunt clasificate dupa cauzele care le determina si nu in functie de substantele sau obiectele supuse arderii, deoarece si urmele create in atare proces au trasaturi mai apropiate de cauzele incendiilor decat de natura substantelor ori obiectelor respective. Astfel, dupa cauzele care le determina, incendiile sunt: naturale, accidentale si premeditate.
1. Incendiile provocate de cauze naturale
La originea acestora se situeaza trasnetul (descarcarile electrice atmosferice), actiunea razelor solare, combustiile spontane (autoaprinderile) si electricitatea statica. Aceasta categorie de incendii prezinta un interes mai redus, deoarece, in principiu, nu se pune problema raspunderii penale a unor persoane. Ele trebuie cercetate insa si din punct de vedere criminalistic, pentru a le putea deosebi de cele accidentale si premeditate, raspunderea penala fiind angajata in special in cazul celor din ultima categorie.
1.1.Trasnetul este o descarcare electrica atmosferica generata de sarcinile electrostatice care i-au nastere in timpul formarii si deplasarii norilor. El loveste de regula cele mai inalte puncte din teren, cum ar fi de exemplu cladirile, copacii, retele electrice etc. dar si oameni sau animale aflate in camp deschis.
Puterea si temperature trasnetului sunt uriase, ele atingand valori de 10.000 KW, respective 6.000-10.000 grade Celsius. Actiunea sa se soldeaza cu o serie de modificari mecanice si termice constand din urme de zdrobire, despicare, rupere, ardere, topire sau volatizare. Actiunea trasnetului poate fi principala, atunci cand atinge direct un obiect, sau secundara, cand trasnetul patrunde in interiorul cladirii prin reteaua de iluminare, apa etc.
Atunci cand actioneaza asupra metalelor, trasnetul le topeste, magnetizeaza sau demagnetizeaza si chiar le volatilizeaza, depunandu-le apoi pe diverse suprafete reci sub forma unor picaturi sau a unei fine pelicule metalizate. Urme de metalizare pot fi descoperite chiar si pe corpul persoanelor care tinand in mana obiecte metalice, au fost lovite de trasnet. 
Pe imbracamintea si corpul uman, trasnetul lasa urme caracteristice sub forma de arsuri, distrugeri de tesaturi, orificii cu bordure carbonizate sau excoriatii sub forma de feriga, cunoscute sub denumirea de "figura de trasnet".
Fulgerul, ca fenomen atmosferic, este o descarcare electrica luminoasa ce se produce intre doi nori sau in interiorul unui singur nor. Daca fulgerul a lovit o cladire, poate provoca dislocarea caramizilor care, datorita temperaturii foarte ridicate, devin sticloase. Fulgerul are o traiectorie neregulata si imprevizibila, iar in drumul sau poate lovi si incendia mai multe obiecte, creand impresia unui incendiu premeditat. In astfel de cazuri, locurile aprinderilor simultane trebuie examinate din punctual de vedere al inflamabilitatii lor, deoarece descarcarile electrice atmosferice nu le distrug intocmai ca o mana criminala.
1.2. Actiunea razelor solare. Foarte rar se intampla sa provoace incendii, doar in situatii cand sunt concentrate prin intermediul unor obiecte intr-un singur focar fixat pe substante sau obiecte inflamabile. Obiectele cu capacitatea de concentrare a razelor solare intr-un singur punct pot fi deosebit de variate ca destinatie, forma sau marime. Esentialul este ca ele sa fie transparente, cu rol de lentile convergente (ca cioburi de sticla, vase de sticla pline cu apa, ochelari ori alte lentile) sau cu proprietati de oglinzi concave .


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetarea criminalistica a urmelor de incendii si de explozii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Florin Ionescu, Criminalistica Vol. I, Editura Universitara, Bucuresti, 2007
2. Aurel Ciopraga, Ioan Iacobuta, Criminalistica, Editura Junimea,Iasi, 2001
3. Ion Mircea, Criminalistica Editia a II-a, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2001


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!