Cercetarea la Fata Locului

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNEA SI IMPORTANTA CERCETARII LA FATA LOCULUI
CAPITOLUL II
PREGATIREA CERCETARII LA FATA LOCULUI
1. Masurile pregatitoare luate la sediul organului judiciar
2. Masurile pregatitoare luate la fata locului
CAPITOUL III
EFECTUAREA CERCETARII LA FATA LOCULUI
1. Reguli tactice aplicabile
2. Fazele statica si dinamica
CAPITOLUL IV
SOLUTIONAREA IMPREJURARILOR CONTROVERSATE DE LA FATA LOCULUI
CAPITOLUL V
RELUAREA SI REPETAREA CERCETARII LA FATA LOCULUI
1. Reluarea cercetarii la fata locului
2. Repetarea cercetarii la fata locului
CAPITOLUL VI
INTERPRETAREA URMELOR DE LA LOCUL FAPTEI
1. Legitatea crearii urmelor la locul faptei
2. Procesul interpretarii urmelor de la locul faptei
CAPITOLUL VII
FIXAREA CERCETARII LA LOCUL FAPTEI
1. Procesul-verbal de cercetare la locul faptei
2. Schita locului faptei
3. Fotografia si filmul judiciar de la locul faptei


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNEA SI IMPORTANTA CERCETARII LA FATA LOCULUI
Cercetarea la fata locului este una din activitatile procedurale1 si de tactica criminalistica ale organului de urmarire penala, ce se reali!zeaza de obicei la inceputul urmaririi, in scopul cunoasterii nemijlocite a locului faptei, al descoperirii, fixarii si ridicarii urmelor create cu ocazia savarsirii infractiunii, precum si pentru ascultarea martorilor oculari, a victimelor sau chiar a faptuitorilor.2 Deci, prin cercetarea la fata locu!lui organul de urmarire penala stabileste imprejurarile in care a fost comisa fapta, identifica pe infractor sau delimiteaza sfera persoanelor banuite, aduna, conserva si examineaza probele materiale descoperite, intrucat prin ea organul judiciar isi deschide multiple posibilitati de descoperire a numeroase si variate urme create cu prilejul savarsirii infractiunii, de identificare a persoanelor care au cunostinte despre infractiunea respectiva si autorul sau, cercetarea la fata locului nu poa!te fi inlocuita cu alte activitati tactice de administrare a probelor in cauza, chiar daca ne-am gandi la ascultarea de persoane, fara de care, in orice cauza penala, nu poate fi conceputa cercetarea criminalistica.
Prin urmare, putem spune ca, in cazul infractiunilor comise prin actiuni fizice, cu urmari concretizate obiectiv in mediul ambiant, cercetarea la fata locului este deschizatoare de drumuri pentru activitatile tactice de cercetare criminalistica, ce se vor desfasura in continuare, in vederea stabilirii adevarului in cauza data. De aceea, in procesul cercetarii la fata locului, se impune necesitatea efectuarii unei examinari minutioa!se, portiune cu portiune, a locului respectiv, astfel incat nici o zona sa nu ramana necercetata. Daca una din zonele sale ar fi omisa cu ocazia cercetarii, ar putea sa ramana nevalorificate diferite urme pretioase pentru stabilirea modului de comitere a faptei si de identificare a auto!rului ei, ceea ce ar fi de natura sa duca, in cele din urma, chiar la imposibilitatea stabilirii adevarului in cauza respectiva.3
Prin locul faptei se intelege perimetrul in limitele caruia se afla probele materiale create cu ocazia savarsirii infractiunii. Astfel, el cu!prinde: terenul sau incaperea in care s-a comis infractiunea, locul unde s-a produs rezultatul, imprejurimile acestor locuri, daca sunt purtatoare ale urmelor create cu prilejul savarsirii faptei cercetate. De exemplu, in cazul infractiunilor comise cu arme de foc, locul faptei cuprinde: locul in care victima a fost surprinsa de glont, locul din care s-a tras, locul in care a fost gasit corpul ei, precum si orice portiune de teren dintre aces!te puncte mentionate, daca se gasesc urme ale faptei savarsite. Desigur ca, in foarte multe cazuri, locurile amintite sunt atat de apropiate unul de altul incat toate formeaza un spatiu omogen, dar se poate ca intre ele sa fie distante chiar foarte mari. Sau, sa zicem, in cazul unui furt, locul faptei cuprinde, in primul rand, incaperea din care s-au sustras bunurile ce formeaza obiectul material al infractiunii, dar si acoperisul prin care infractorul a patruns in interiorul cladirii respective, gradina sau curtea pe unde s-a retras cu obiectele furate.
Toate aceste zone ale locului fap!tei sunt legate intre ele prin felurite urme create de infractor in lantul de activitati intreprinse din momentul patrunderii sale in perimetrul locului respectiv si pana la parasirea lui. De asemenea, loc cu perimetru unic al faptei pot fi socotite: incaperea in care i s-a administrat victimei o substanta otravitoare (concretizat prin resturi de substanta nociva, vasul in care s-a preparat etc), traseul parcurs de victima, care poate fi purtator a variate urme (ca urme de picioare, de vomismente, sub forma de diferite obiecte pierdute de victima aflata in agonie) si locul in care i-a fost descoperit corpul (cu urme in jurul sau si pe imbracaminte).
1 V. Dogoroz, S. Kahane, C. Antoniu, C. Bulai, N. Iliescu, R. Stanoiu, Explicatii teore!tice ale Codului de procedura
penala roman, vol. I, Partea generala, Editura Academiei R.S.R., Bucuresti, 1975, pag. 294.
2 P.C. Baloi, Unele probleme privind cercetarea locului faptei, in ,,Probleme de medicina judiciara si de
criminalistica", vol. IV, Editura Medicala, Bucuresti, 1965, pag 155.
3 I.Mircea, Importanta si modul determinarii locului de tragere, in ,,Studia Universitatis Babes-Bolyai",
Oeconomica et Iurisprudentia, Cluj, 1961, pag. 180.
CAPITOLUL II
PREGATIREA CERCETARII LA FATA LOCULUI
Pregatirea cercetarii la fata locului se face in doua etape - la sediul organului judiciar si la locul faptei, fiecare constand din anumite masuri proprii, necesare pentru atingerea scopului urmarit.
1. Masurile pregatitoare luate la sediul organului judiciar sunt mai mult de ordin organizatoric, in vederea asigurarii cercetarii locului faptei in bune conditii sub toate aspectele. Continutul acestor masuri, in concret, depinde de natura faptei, specificul locului in care a fost comisa, modul si mijloacele de savarsire, precum si de posibilitatile de care dispune organul judiciar in constituirea echipei de cercetare, cu mijloacele tehnico-stiintifice corespunzatoare.
a. Prima masura consta din activitatile pentru obtinerea datelor necesare despre fapta, locul si timpul in care a fost comisa. In scopul evitarii formarii unei echipe de cercetare necorespunzatoare faptei sa!varsite si a unor deplasari inutile, la adrese gresite sau fictive, organul judiciar sesizat despre savarsirea infractiunii cauta sa afle din surse sigure, demne de incredere, ce anume infractiune, unde si cand a fost co!misa, numarul victimelor, volumul si natura pagubelor cauzate, daca faptuitorul se cunoaste sau nu, a fost ori nu descoperit si retinut de ca!tre organele politiei. Cu cat aceste date sunt obtinute mai repede, cu atat mai repede se poate constitui echipa de cercetare si se poate face deplasarea ei la locul faptei. De asemenea, se mai pot lua, prin interme!diul organelor locale de politie, masurile necesare pentru identificarea si retinerea infractorului, daca acestea nu sunt realizate deja.
b. A doua masura priveste transmiterea unor sarcini urgente pe care organele de politie urmeaza sa le indeplineasca la fata locului pana la sosirea echipei de cercetare. Ele se refera la salvarea victimelor aflate inca in viata, conservarea locului faptei, prin impiedicarea patrunderii
in perimetrul sau a curiosilor sau a persoanelor interesate si de ocrotire a urmelor impotriva intemperiilor, evidenta modificarilor intervenite la locul faptei, identificarea martorilor si investigarea lor sumara, in vederea identificarii si retinerii infractorului.
c. In functie de natura faptei, locul in care a fost comisa si urmarile sale, se constituie echipa de cercetare, din care fac parte: procurorul, care conduce activitatea tuturor membrilor ei; ofiteri din compartimentul judiciar si de cercetari penale; ofiterul criminalist; experti de specialitate in domeniul tehnic sau de alta natura, cand particularitatile faptei impun prezenta acestora; ofiteri ori subofiteri din cadrul organului de politie in al carui sector de activitate s-a comis infractiunea; medicul legist si subofiterul care conduce cainele de urmarire, daca este cazul.4
d. Asigurarea participarii la cercetarea locului faptei a persoanelor legal interesate. In asemenea calitate, li se deschide posibilitatea participarii la cercetarea locului faptei partilor civile, civilmente responsabile, victimelor si faptuitorilor.5 Partile odata incunostintate, cercetarea se poate desfasura si fara participarea lor. Faptuitorul, insa, trebuie sa participe. Cand, din motive obiective, prezenta sa nu poate fi asigurata, se iau masuri pentru reprezentarea lui de un aparator ales sau din oficiu.6
e. Alegerea mijloacelor tehnico-stiintifice necesare constituie o alta masura de asigurare a unei bune cercetari la fata locului. Ea consta din verificarea trusei criminalistice universale, a mijloacelor pentru efectuarea fotografiei judiciare operative (aparatele de fotografiat, filmele necesare in alb-negru si color, mijloacele de iluminat artificial), aparatul de filmat cu accesoriile sale, substantele necesare pentru ridicarea mulajelor, magnetofonul cu accesoriile corespunzatoare, detectoarele de metale si de cadavre, miniaspiratorul pentru ridicarea microurmelor, ambalajele necesare pentru ambalarea si transportul urmelor descoperite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetarea la Fata Locului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!