Organizarea și funcționarea centrelor de reținere și arest preventiv în cadrul unităților de poliție

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Organizarea, amenajarea si dotarea aresturilor.
2. Primirea arestatilor (retinutilor) in arest. Acte si operatiuni ce se executa.
3. Paza si supravegherea arestatilor (retinutilor).
4. Regimul arestatilor (retinutilor).
5. Scoaterea arestatilor(retinutilor) din arest.
6. Instruirea si controlul agentilor din paza si supravegherea aresturilor.


Extras din proiect Cum descarc?

1. ORGANIZAREA, AMENAJAREA SI DOTAREA ARESTURILOR
In indeplinirea atributiilor sale, politia respecta si apara demnitatea umana, sustine si incurajeaza drepturile omului fata de toate persoanele, actionand in spiritul Codului de Conduita al politistilor, adoptat prin Rezolutia Adunarii generale a O.N.U. din 17 decembrie 1979, precum si al Codului European de Etica al Politiei din 2001.
Pentru finalizarea sarcinilor dificile care revin politiei, formatiunile de specialitate colaboreaza permanent, folosind mijloace si metode specifice activitatilor pe care le desfasoara, in conformitate cu legile si ordinele in vigoare.
Aceasta colaborare se realizeaza pe tot parcursul activitatilor de prevenire, descoperire si cercetare a faptelor de natura penala, in scopul solutionarii operative a tuturor cauzelor penale , prin stabilirea imprejurarilor in care infractiunile au fost comise si probarea vinovatiei faptuitorilor. 
De regula, sunt rare cazurile cand infractiunea comisa se contureaza si se probeaza foarte usor la scurt timp de la comitere. De cele mai multe ori, este necesar sa se efectueze activitati complexe pentru stabilirea faptelor, administrarea probelor si aflarea adevarului, activitati care se desfasoara in faza de urmarire penala si de judecata. Pentru executarea unor astfel de activitati necesare bunei desfasurari a procesului penal, faptuitorii trebuie tinuti sub paza si supraveghere pana la terminarea urmarii penale si a judecatii ori pana la depunerea lor in penitenciare. Aceasta masura se ia in vederea impiedicarii faptuitorilor sa mai comita si alte infractiuni (situatie posibila daca ar fi cercetati si judecati in stare de libertate), precum si pentru a-i impiedica sa distruga probe, sa ascunda bunuri sau valori rezultate din infractiune ori sa ingreuneze aflarea adevarului prin influentarea unor martori, amenintarea unor persoane vatamate , experti sau a altor participanti la procesul penal.
In acest scop, in conformitate cu Legea nr. 604/2003, modificata, privind organizarea si functionarea MAI, Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, Legea nr. 275/2006 referitoare la executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in procesul penal, H.G. nr. 1897 din decembrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006, in cadrul unitatilor de politie sunt organizate si functioneaza locuri de retinere si arest preventiv.
Din punct de vedere legal, conform art.11 din Legea nr.275/2006, pedeapsa detentiunii pe viata si a inchisorii se executa in locuri anume destinate, denumite penitenciare, infiintate prin hotarare a Guvernului.
Potrivit art. 81 din acelasi act normativ, retinerea si arestarea preventiva in cursul urmaririi penale se executa in centrele de retinere si arestare preventiva, care se organizeaza si functioneaza in subordinea M.A.I., iar arestarea preventiva in cursul judecatii se executa in sectiile speciale de arestare preventiva din cadrul penitenciarelor, organizate in subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Centrele de retinere si arestare preventiva se infiinteaza prin Ordin al ministrului afacerilor interne, fiecare asemenea centru urmand a functiona in circumscriptia unui penitenciar. Legalitatea in executarea masurilor privative de libertate in cadrul centrelor de retinere si arestare preventiva este asigurata prin controlul si supravegherea unui judecator delegat.
Prin ordin al ministrului afacerilor interne se stabileste penitenciarul in a carui circumscriptie functioneaza centrele de retinere si arestare preventiva, iar prin ordin al ministrului justitiei se stabileste penitenciarul in a carui circumscriptie functioneaza centrele de arestare preventiva.
Organizarea si functionarea centrelor de retinere si arestare preventiva, precum si a centrelor de arestare preventiva se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului afacerilor interne si al ministrului justitiei.
In continuare se va prezenta organizarea actuala a locurilor de retinere si arest preventiv care functioneaza in cadrul unitatilor de politie, precum si normele juridice stabilite prin Legea nr. 275 din 2006 si Regulamentul de aplicare al acesteia, aprobat prin H.G. nr. 1897 din decembrie 2006. 
Asadar, pentru M.A.I., au existat locuri de retinere si arest preventiv, infiintate prin ordin in cadrul urmatoarelor unitati de politie:
- la Directia Cercetari Penale, desfiintata si inlocuita in prezent de Centrul de Politici in domeniul Cercetarilor Penale;
- la inspectoratele de politie judetene si la Politia Capitalei ; 
- la unele politii municipale si orasenesti, precum si la unele sectii de politie( inclusiv din Bucuresti).
In prezent, s-au pastrat si exista locuri de retinere si arest preventiv la inspectoratele de politie judetene si la Politia Capitalei .
Functioneaza, de asemenea, locuri de retinere si arest preventiv la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. 
Toate aceste aresturi sunt astfel organizate si amenajate incat sa asigure conditiile necesare aplicarii regimului de executare a masurii retinerii si arestarii preventive, cazarii, hranirii, igienei, asistentei medicale, executarii pazei si supravegherii persoanelor aflate in stare de detinere. 
Camerele pentru retinere si arest preventiv situate in sediile unitatilor sau subunitatilor de politie sunt dotate cu instalatii sanitare, de incalzire, iluminat, aerisire si ventilatie necesare, compartimentate in asa fel incat sa se asigure pentru fiecare arestat cate un pat si un spatiu de minimum 6 mc de aer.
Camerele pentru retinere si arest preventiv se amenajeaza si se doteaza astfel:
- cu gratii si plase metalice la ferestre, calorifere si in jurul surselor de iluminat;
- cu usi din metal sau lemn care sa prezinte siguranta si posibilitati de supraveghere a retinutilor si arestatilor preventiv (fiecare usa de la camerele arestului este prevazuta cu vizeta si cel putin 2 sisteme de inchidere);
- cu mijloace tehnice de paza si alarmare;
- cu mijloace de imobilizare prevazute in dotare (ex.: bastoane de cauciuc, catuse, lanturi, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene);
- cu materiale si mijloace pentru cazare, hrana si igiena (paturi, saltele si lenjerie de pat, lanterne , dulapuri, dusuri sau bai, vesela pentru servitul mesei).


Fisiere în arhivă (1):

 • Organizarea si functionarea centrelor de retinere si arest preventiv in cadrul unitatilor de politie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Codul Penal
- Codul de procedura penala
- Legea nr. 254 din 19 iulie, actualizata, privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal
- Hotararea nr.157 din 10 martie 2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
- O.M.A.I. nr. 14/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea centrelor de retinere si arestare preventiva, precum si masurile necesare pentru siguranta acestora
- Constantin, C., Tactica politieneasca, Editura Sitech, Craiova, 2014


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!