Terorismul International

Cuprins proiect Cum descarc?

Pagina
1. Ce inseamna si cum a aparut fenomenul terorismului? 3
2. Modul de actiune al unei structuri teroriste si tipurile actelor de terorism 6
3. Factori ce favorizeaza aparitia terorismului, precum si dezvoltarea retelelor teroriste 14
4. Modalitatea de obtinere a fondurilor si masurile ce se iau la nivel international pentru combaterea terorismului 18
5. Studiu de caz : IRA- Armata Republicana Irlandeza 22
6. Bibliografie 24


Extras din proiect Cum descarc?

1. Ce inseamna si cum a aparut fenomenul terorismului?
Terorismul contemporan a devenit o amenintare majoraa democratiei secolului XXI, fiind ,,Cel mai mare rau al lumii contemporane" sau ,,Bing Bangul unei noi ere istorice a omenirii". 
Fenomenul de terorism international constituie in momentul actual una dintre principalele amenintari la adresa omenirii dar si a sigurantei nationale a statelor lumii. Vladimir Putin este cel ce defineste acest concept de terorism ,,drept boala secolului XXI". Fenomenul terorist international este in continuare un pericol deosebit de grav ce ameninta pe de o parte structura si coeziunea sociala, iar pe de altaparte securitataea indivizilor si a statelor.
Conform legii 535/2004, privind prevenirea si combaterea terorismului, terorismul reprezinta,,ansamblul de acatiuni si amenintari, care prezinta pericol public si afecteaza securitatea nationala" avand urmatoarele caracteristicii :
a) sunt savarsite premeditat de entitati teroriste, motivate de conceptii si atitudini extremiste, ostile fata de alte entitati, impotriva carora actioneaza prin modalitati violente si/sau distructive;
b) au ca scop realizarea unor obiective specifice, de natura politica;
c) vizeaza factori umani si/sau factori materiali din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, populatiei civile sau al oricarui alt segment apartinand acestora;
d) produc stari cu un puternic impact psihologic asupra populatiei, menit sa atraga atentia asupra scopurilor urmarite.
Din punct de vedere al scopului urmarit se poate observa ca fenomenul terorist are un scop tactic, acela de a crea teroare, dar si un scop strategic acesta fiind reprezentat de instalarea panicii si a nemultumirilor publice generate in urma fenomenului de teroare , obligand in felul acesta puterea politica de a face concesii.
Caracteristiciile ce ingreuneaza combaterea fenomenului de terorism sunt: violenta, actiunile in grup sau actiunile idividuale, clandestinitatea etc. 
Cuvantul ,,terorism" in intelesul actual a aparut inca din anul 1798 in suplimentul Dictionarului Academiei Franceze. Walter Laqueur, comentator de politica externa si istoric american, a apreciat ca intre 1936 - 1981 au fost emise peste 100 de definitii ale termenului de ,,terorism" , insa nici una nu a fost suficient de cuprinzatoare.
Cele 5 elemente definitorii ale terorismului sunt:
1. Mijloace: actiunile violente ce se manifeste asupra populatiei
2. Metoda: sabotaj, acte criminale aleatorii, panica
3. Tinta: civilii
4. Scop: producerea unei schimbari politice majore 
5. Participantii: indivizi sau grupuri de indivizi care se autodeclara nostatale
Din punct de vedere teoretic analiza terorismului se concentreaza in jurul a 5 paradigme:
o Paradigma crizei
o Paradigma instrumentala
o Paradigma culturalista
o Paradigma ideologica
o Paradigma sociala
Paradigma crizei explica fenomenul terorismului prin 2 faze: o prima faza o reprezintaefectul (asupra actorilor) unei crize ce se poate situa la nivelul statului, al sistemului politic, al culturii, al economiei, al valorilor etc.; o a doua faza cuprinde explicatii relative la individ in termeni de frustrare si angoasa care se propun a fi raspunzatoare pentru apetenta individului, socialmente marginalizat. 
Paradigma instrumentaladin punct de vedere analitic este cea mai raspandita forma de abordare a terorismului. Acest mod de abordare scoate in evidenta utilizarea violentei teroriste ca un mijloc rational utilizat de catre subiect pentru a-si atinge scopul. Astfel se poate explica faptul ca violenta terorista vizeaza ,,trezirea" unui segment social prea calm sau o notiune care nu are o ,,constiinta de sine" suficient de acutapentru gustul acestuia. 
Paradigma culturalistaanalizeaza cultura sau subcultura in cadrul careia este favorizata trecerea la terorism.O cultura a violentei poate determina recurgerea la forme extreme de
comportament. O alta varianta a paradigmei culturaliste consta in a examina formarea personalitatii actorilor teroristi. 
Paradigma ideologicaface referire la sursele ideologice ale terorismului. Acestea se afla in centrul investigatiilor care se ocupa de terorismul extremei stangi, de traditiile intelectuale ale extremei drepte si, mai recent, de bazele religioase ale fundamentalismului islamic, intrucat terorismul se inspira intotdeauna din reprezentari,doctrine, mituri, ideologii. 
Paradigma socialasustine ideea existentei unei legaturi intre miscarile sociale si terorism. Aceasta paradigma defineste ,,inversiunea" potrivit careia un individ, devenit terorist, se identifica in mod abuziv cu o cauza sociala, nationala sau de alt fel, dandu-i un nou sens.


Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul International.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!