Consideratii Teoretice si Practice Legate de Obligatia de Intretinere in Sistemul Codului Familiei si in Cel al Viitorului Cod Civil si Propuneri de Imbunatatire a Legislatiei in Materie

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I- Consideratii introductive pe marginea obligatiei de intretinere
1.1. Generalitati. 3
1.2. Caracterele obligatiei de intretinere. 4
1.3. Persoanele care isi datoreaza intretinere si prioritatea acestora in a obtine intretinere unele fata de altele. Obiectul obligatiei de intretinere. 8
1.4. Conditiile cerute pentru acordarea intretinerii. 11
1.5. Inceputul, cursul si stingerea obligatiei de intretinere.15
Capitolul II- Actiunea civila in stabilirea, majorarea sau sistarea pensiei de intretinere
2.1. Instanta competenta si compunerea instantei ce judeca actiunea privind pensia de intretinere in prima instanta. 20
2.2. Caile de atac impotriva hotararii de fond si termenele pentru promovarea acestora. . 21
2.3. Cererea de chemare in judecata. 21
2.4. Hotararea si executarea ei . 22
Capitolul III- Urmarirea sumelor cuvenite cu titlu de obligatie de intretinere
3.1 Justificarea impunerii diferentiate a sumelor cu titlu de obligatie de intretinere fata de alte venituri. . 27
3.2. Cota pana la care se poate impune asupra sumelor datorate cu titlu de intretinere . .27
3.3. Acte in temeiul carora se poate face impunerea asupra sumelor reprezentand o obligatie de intretinere.29
Capitolul IV- Pensia de urmas- obligatie de intretinere platita de un tert asigurator
4.1. Notiune si reglementare legala.30
4.2. Persoanele indreptatite la pensie de urmas.30
4.3. Conditiile in care se acorda pensia de urmas.30
4.4. Asemanari si diferente intre pensia de urmas si pensia de intretinere.32
4.5. Problematica cumularii pensiei de urmas cu alte venituri. Suspendarea si incetarea pensiei de urmas.33
4.6. Cuantumul pensiei de urmas si obligatiile celui indreptatit la intretinere.34
Capitolul V- Obligatia de intretinere in sistemul noului Cod Civil
5.1. Elemente de noutate in abordarea obligatiei de intretinere.35
5.2. Aspecte criticabile in ceea ce priveste noua reglementare a obligatiei de intretinere. . 35
Capitolul VI - Practica judecatoreasca
6.1. Hotarari judecatoresti date in ceea ce priveste pensia de intretinere.37
6.2. Hotarari judecatoresti date in ceea ce priveste pensia de urmas.49
Bibliografie .56


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I Consideratii introductive pe marginea obligatiei de intretinere
1.1. Generalitati
Pentru a defini obligatia de intretinere vom porni de la definirea termenului de "intretinere" prin care se intelege faptul unei persoane de a pune la dispozitia alteia cele necesare traiului, in temeiul legii sau al unui contract. Aceasta definitie se gaseste in lucrarea "Dictionar de drept civil" a autorilor Mircea Costin, Mircea Muresan si Victor Ursa. 
Din definirea termenului de mai sus se poate deduce faptul ca obligatia de intretinere este acea indatorire prin care o persoana pune la dispozitie alteia cele necesare traiului. De asemenea mai rezulta si o prima clasificare a obligatiei de intretinere in obligatie de intretinere legala si obligatie de intretinere contractuala. In lucrarea de fata ne vom referi la obligatia de intretinere legala.
Prin cele necesare traiului se intelege atat nevoile de ordin material-cum ar fi de exemplu hrana, locuinta si imbracamintea- cat si nevoile de ordin spiritual, moral-reprezentate prin: nevoi culturale, stiintifice, de informare, de agrement.
Multi autori nu iau in considerare obligatia de intretinere conventionala, si fara a mai face distinctia intre obligatia de intretinere legala si obligatia de intretinere conventionala atunci cand folosesc sintagma obligatia de intretinere se refera de fapt doar la obligatia de intretinere legala. Spre exemplu autorul Constantin Crisu in "Actiuni civile in justitie-Teorie si practica judiciara" se refera doar la obligatia de intretinere legala desi nu face o precizare expresa in acest sens.
In cele mai multe cazuri obligatia de intretinere legala ia nastere ca efect al casatoriei. Obligatia de intretinere legala mai poate lua nastere si ca efect al rudeniei ori prin adoptie.
Reglementarea legala se regaseste in prezent in Codul Familiei, titlul II, capitolul IV, articolele 86-96.
Constantin Crisu defineste obligatia de intretinere ca fiind: mijlocul procesual prin care persoana indreptatita solicita instantei de judecata sa oblige persoana parata, in baza obligatiei stabilite de lege, sa-i presteze intretinerea. Asa cum am precizat mai sus autorul Constantin Crisu nu da o definitie cuprinzatoare, definitia de mai sus referindu-se doar la obligatia de intretinere legala, si nu la obligatia de intretinere in intregul ei. De aceea definitia ar fi completa daca ar fi formulata de genul: mijlocul procesual prin care persoana indreptatita solicita instantei de judecata sa oblige persoana parata, in baza obligatiei stabilite de lege sau de conventia partilor, sa-i presteze intretinerea. 
De-a lungul timpului obligatia de intretinere a primit diverse denumiri printre care cele mai folosite in practica si in doctrina sunt pensie de intretinere, pensie de urmas si pensie alimentara. Referitor la aceste denumiri vom analiza pe fiecare in parte aratand ratiunile care au dus la aparitia acestora si aspecte criticabile legate de acestea.
Luand cronologic aparitia acestor denumiri date obligatiei de intretinere, prima aparuta in practica a fost aceea de pensie alimentara. Aceasta denumire este improprie pentru a desemna obligatia de intretinere deoarece aceasta obligatie are o sfera mult mai larga decat obligatia de a procura pentru o persoana hrana necesara acesteia. Intituland obligatia de intretinere "pensie alimentara" am fi tentati sa credem ca obligatia de intretinere ar consta doar in procurarea de hrana pentru cel ce se datoreaza intretinerea. Desi obligatia de a asigura hrana pentru cel aflat in intretinere este una din cele mai importante obligatii, sau poate chiar cea mai importanta obligatie dintre cele aflate in componenta intretinerii, totusi sunt si alte obligatii la fel de importante care se regasesc in conceptul de intretinere. 
Avand in vedere consideratiile de mai sus se poate spune ca sintagma de pensie alimentara a intrat in desuitudine, fapt pentru care prin Ordonanta de urgenta a guvernului cu numarul 138 din 14 septembrie 2000, pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, la art.III, intitulat "Urmatorii termeni din Codul de procedura civila se inlocuiesc astfel": denumirea de pensie alimentara se inlocuieste cu pensie de intretinere.
In momentul de fata se folosesc denumirile de pensie de intretinere si pensie de urmas atat in legislatie cat si in practica. Ambele denumiri sunt folosite pentru a individualiza mai bine obligatia de intretinere. 
Prin pensie de intretinere se intelege prestarea obligatiei de intretinere in mod direct de catre cel ce este obligat in virtutea legii a o datora, iar pensie de urmas desemneaza acea situatie in care cel obligat a presta intretinerea este decedat si nu poate sa presteze in mod direct intretinerea. In acest caz -daca intretinatorul este asigurat- tertul asigurator (in Romania acest tert asigurator este de regula statul) va presta intretinerea in numele sustinatorului, pe durata la care ar fi fost obligat si intretinatorul daca ar fi trait. Desi cuantumul pensiei de urmas ar trebui sa fie cel care ar fi fost efectiv prestat de sustinator in practica s-a procedat si altfel. Vom dezvolta intr-un capitol ulterior aceasta problematica.
Denumirea de pensie de intretinere a fost criticata de autorii Dictionarului de drept civil, considerandu-se ca este un sinonim impropriu pentru a desemna obligatia de intretinere.
1.2 Caracterele obligatiei de intretinere
Caracterul imperativ al obligatiei de intretinere este dat de faptul ca obligatia de intretinere este impusa de lege. Dupa cum am aratat mai sus, ne vom referi doar la obligatia legala de intretinere, deoarece nu se poate spune ca si obligatia de intretinere conventionala este impusa de lege, ci din contra aceasta este expresia de vointa a partilor unui contract. Desigur ca autorii care considera ca obligatia de intretinere este imperativa se refera doar la obligatia legala de intretinere ceea ce nu acopera intreg conceptul de obligatie de intretinere, care este mai vast.
Caracterul imperativ inseamna ca partile nu pot inlatura ori restrange obligatia de intretinere prin acte juridice, ea existand prin simpla intrunire in fapt a conditiilor prevazute de lege . 
Caracterul imperativ este specific obligatiei de intretinere legala pentru ca in cazul obligatiei conventionale desi contractul este legea partilor, aceasta obligatie poate surveni modificari prin acordul partilor, pe cand in cazul obligatiei legale de intretinere nu este admisa nici o conventie contrara.
Unii autori considera ca exista o exceptie de la caracterul imperativ al obligatiei de intretinere, si anume faptul ca renuntarea la obligatia de intretinere pentru trecut este valabila. Este adevarat ca obligatia de intretinere atata timp cat nu este solicitata se presupune ca cel ce era indreptatit nu s-ar afla in nevoie si nu se mai acorda pentru trecut, insa aceasta situatie nu poate fi privita ca o renuntare, ci ca o pierdere a dreptului de intretinere prin pasivitate, deoarece intretinerea nu se acorda din oficiu, ci ea trebuie sa fie solicitata. Pe de alta parte aceasta pierdere a dreptului de intretinere pentru trecut are loc doar atunci cand cel indreptatit la intretinere nu dovedeste ca aceasta pierdere se datoreaza celui obligat la intretinere care spre exemplu a facut repetate promisiuni mincinoase ca va plati. In acest caz intretinatorul nu pierde dreptul de intretinere pe durata de timp in care a fost indus in eroare de intretinator ca va plati obligatia sa. Concluzionand se poate spune ca obligatia de intretinere se pierde doar atunci cand cel indreptatit la intretinere sta in pasivitate fara ca aceasta atitudine sa fie determinata de actele intretinatorului care da asigurari false ca va executa de bunavoie obligatia sa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii Teoretice si Practice Legate de Obligatia de Intretinere in Sistemul Codului Familiei si in Cel al Viitorului Cod Civil si Propuneri de Imbunatatire a Legislatiei in Materie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!