Contractul de Gaj

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere.2
Capitolul I.
Caracteristica generala a gajului.4
? 1. Definitia si caracterele juridice ale gajului.4
? 2. Natura juridica a gajului.8
Capitolul II
Temeiurile de aparitie a contractului de gaj.12 
? 1. Notiunea si caracterele juridice ale contractului de gaj.12
? 2. Partile contractului de gaj.15
? 3 Forma si conditiile esentiale ale contractului de gaj.19
Capitolul III
Efectele si stingerea contractului de gaj.23
? 1. Efectele gajului intre parti.23
? 2. Efectele contractului de gaj fata de terti.27 
? 3. Stingerea dreptului de gaj.29 
Concluzii.31 
Bibliografie.32


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere.
Realitatea actuala tot mai des si tot mai intens ne dicteaza conditii si reguli noi de convietuire in societate, ceea ce presupune schimbarea rapida a viziunii asupra fenomenelor social-juridice a fieca-rui om si a societatii in intregime. In aceste conditii e nevoie de a acorda o atentie deosebita drepturi-lor reale, atat din punct de vedere social cit si din punct de vedere juridic, deoarece anume aceste drepturi constituie baza principala pentru formarea unei societati dezvoltate, spre care tindem si noi.
Dreptul Civil,fiind o ramura de drept veche si in acelasi timp permanent noua,joaca un rol deosebit in dezvoltarea relatiilor socio-juridice, deoarece normele juridice reglementeaza nu numai domeniile generale a acestor relatii ci si in interesele personale a oamenilor in cadrul relatilor de gestionare a drepturilor de care se bucura in fiece zi. Astfel, in lucrarea data voi face referire la drepturile reale, si, in special la gaj, ca drept real, cat si sub forma de contract de gaj. 
Actualitatea temei investigate. Contractul de gaj este un contract important si destul de des intalnit in relatiile dintr-o societate, astfel devenind subiectul unei teme ce permanent preocupa atentia specia-listilor in domeniu datorita derogarii acesteia de la principiile generale ale ramurii. In acest context contractul de gaj ocupa un loc important in cadrul activitatii cognitive ale savantilor si practicienilor din domeniul dreptului civil. 
La etapa actuala, contractul de gaj este recunoscut in majoritatea tarilor lumii, fiind corespunzator reglementat de legislatiile acestor tari si apare in societatea contemporana aproape tot atat de des ca si alte contracte civile, fiind posibil si accesibil din punct de vedere juridic. 
Scopul si obiectivele lucrarii. Actualitatea stringenta a problemelor legate de modalitatea inche-iere a contractului de gaj, de exercitare a drepturilor de gaj, stingerea contractului de gaj etc. ne obliga sa facem o analiza pertinenta a tuturor problemelor aparute in legatura cu realizarea acestei operatiuni tehnico-juridice complexe.Astfel. la realizarea acestei lucrari mi-am mai propus urmatoarele obiective:
- a supune cercetarii amanuntite contractul de gaj si a stabili semnele definitorii ale acestuia
- a elucida aspectele de baza ce guverneaza materia contractului de gaj ca mijloc de garantare a drepturilor reale.
- a analiza legislatia in vigoare a Republicii Moldova privind contractul de gaj si a scoate la iveala imperfectiunile (neajunsurile) legislative din domeniul enuntat;
- a studia practica judiciara in domeniul contractului de gaj;
- a examina,sub aspect comparativ,legislatiile tarilor straine(in special cel al Romaniei)ce vizeaza domeniul nominalizat mai sus.
Baza teoretico-stiintifica si metodologica a cercetarilor. Cercetarile intreprinse sau bazat pe studierea doctrinei, legislatiei si practicii existente in domeniul dat. Ca metode de cercetare au fost folosite metoda logica (analiza si sinteza), metoda istorica si sistematica, precum si metoda juridica comparativa.
In investigatiile noastre drept punct de reper legal a servit Constitutia Republicii Moldova,ca lege fundamentala, Codul civil al Republicii Moldova, Codul civil al Republicii Moldova, Codul civil al Romaniei.
Au fost analizate, de asemenea, literatura ce reglementeaza subinstitutia data in alte tari, precum si alte acte care au fost relevante temei tezei date.
Baza teoretico-stiintifica a cercetarilor a constituit lucrarile savantilor autohtoni, romani si rusi, care au abordat tematica contractului de gaj, cum sunt: Baies Sergiu, Cibotari Valentina, Cretu Ion, Gladche Roger, Tabunciuc Tatiana, Vocinschii Victor ; Adam Ioan, Chelaru Eugen, Dogaru Ion, Dra-ghici Pompiliu, Hamangiu C., Rosetti - Balanescu I., Baiconeanu A., Filipescu P. Ion, Filpescu A., Poenaru Emil, Pop Liviu, Teves Iulian, Vonica Romul Petru ; Golisev V.G., Gusev A.N., Kravcenko I., Skvorkov V.V. s.a.
Capitolul I
Caracteristica generala a gajului.
? 1. Definitia si caracterele juridice ale gajului.
Gajul este un drept real in al carui temei creditorul (creditorul gajist) poate pretinde satisfacerea creantelor sale cu preferinta fata de ceilalti creditori, inclusiv statul, din valoarea bunurilor depuse in gaj in cazul in care debitorul (debitorul gajist) nu executa obligatia garantata prin gaj. 
,,Gajul" este insa folosit in legislatia moldoveana ca termin generic de garantie reala.In acceptiunea lui larga, termnul ,,gaj" e folosit pentru a determina o garantie reala atit asupra mobilelor cit si asupra imobilelor. Termenul de ,,gaj" este folosit in sens ingust atunci cind determina o garantie reala asupra bunurilor mobile. In textul Codului civil termenul de gaj e indeosebi folosit in acceptiunea lui larga, cu exceptia cazului in care se prevede in mod expres sau implicit acceptiunea lui ingusta.,,Gajul"desem-neaza de asemenea un bun grevat, adica atit dreptul de gaj asupra unui bun cit si lucrul (in cazul bunu-rilor corporale) care constituie obiectul acestui drept de gaj.Termenul de ,,gaj" mai desemneaza si obli-gatia care greveaza un bun pentru a asigura indeplinirea unei obligatiei catre un creditor. [ 3, 106 ]
In viata de toate zilele membrii societatii au necesitatea vitala de a intra in diferite raporturi juridice in special cu caracter obligational. Asumarea unei obligatii de catre o persoana are ca finalitate atit efectul pe care l-au urmarit partile, anume executarea unei prestatii determinate, cit si un alt efect, care consta in faptul ca debitorul este tinut sa execute obligatia cu toate bunurile,fie ele mobile sau imobile, existente sau viitoare. Aceasta inseamna- creditorul dobindeste un drept asupra patrimoniului debito-rului care ii confera o anumita garantie impotriva riscului insolvabilitatii acestuia,insolvabilitate carac-terizata prin depasirea activului debitorului de catre totalul datoriilor ce ii revin.In raporturile obligati-onale creditorul poate pretinde creanta sa doar in cazul in care debitorul nu va savirsi actiunile cores-punzatoare. Prin urmare, creditorul e dependent de vointa debitorului, iar aceasta evidentiaza instabili-tatea drepturilor obligationale in raport cu cele reale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Gaj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!