Dreptul de Optiune Succesorala

Extras din proiect Cum descarc?

Art. 644 Cod civil enumera succesiunea printre modurile de dobandire si de transmitere a dreptului de proprietate. Desi nedefinit de catre legiuitor, termenul de succesiune este folosit in mod curent de Codul civil, fiind inlocuit, uneori, si prin alti termeni cu acelasi inteles, precum: mostenire sau ereditate (de exemplu, art. 737).
Dreptul la mostenire este consacrat de Constitutie in Cap. II, intitulat Drepturile si libertatile fundamentale (art. 42)1.
Notiunea de succesiune, in dreptul civil, este susceptibila de mai multe intelesuri. Astfel, intr-o prima acceptiune, mai larga, care depaseste intelesul termenilor de mostenire sau ereditate, prin succesiune se intelege orice transmisiune de drepturi (universala, cu titlu universal sau cu titlu particular) de la o persoana la alta, fie prin acte intre vii, fie prin acte pentru cauza de moarte.
intr-o alta acceptiune, restransa, - si acesta este sensul avut in vedere in materia de care ne ocupam - prin succesiune sau mostenire se intelege o transmisiune a intregului patrimoni, a unei fractiuni din acesta ori a unor bunuri sau valori determinate de la o persoana fizica decedata catre una sau mai multe persoane fizice in viata, catre una sau mai multe persoane juridice sau catre stat, in baza unor norme de drept prestabilite2.
Normele juridice civile care reglementeaza mostenirea sunt aplicabile numai in cazul incetarii din viata a unei persoane fizice, nu si in cazul incetarii existentei unei persoane juridice.
Notiunea de mostenire desemneaza si patrimoniul care se transmite la moartea unei persoane3 (masa succesorala).
Asadar, prin termenul de succesiune (mostenire sau <<reditate) urmeaza a se intelege atat transmisiunea pentru cauza de moarte, cat si obiectul acestei transmisiuni4.
Persoana decedata, al carei patrimoniu se transmite prin succesiune, se numeste de cujus, prescurtare a expresiei romane is de cujus successione agitur (cel despre a carui mostenire este vorba).
Persoanele care dobandesc, in tot sau in parte, patrimoniul celui care a lasat mostenirea sunt denumite generic succesori sau mostenitori5. in cazul mostenirii testamentare, succesorul este desemnat, de regula, prin termenul de legatar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de Optiune Succesorala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!